Cel Mai Bun Ceaun Pentru Preparate cat mai Gustoase

Puiul, cartofii noi, gulasul de porc, fasolea cu ciolan, tocanita de mistret, toate au un gust exceptional cand sunt preparate la ceaun. Master chefii si bucatarii amatori apeleaza la cel mai bun ceaun cand isi doresc sa pregateasca o mancare delicioasa si mai gustoasa ca niciodata. Folosit pentru a gati atat in casa cat in aer liber (la camping), un ceaun de calitate este esential in bucatarie.

Desi pe piata il gasim intr-o varietate de tipuri si dimensiuni, este important sa alegem acel model care se potriveste cu nevoile noastre de gatit, de aceea cautarea pentru cel mai bun ceaun ne poate da uneori o usoara durere de cap, daca nu stim de unde sa incepem. Ce aleg intre un ceaun de fonta, ceaun de inox, ceaun de aluminiu, ceaun de cupru? Imi este suficient un ceaun de 20l sau sa ma orientez catre unul de 50l? Nu dispera, in acest articol vom face putina lumina asupra acestor probleme.

Ceaunul a devenit atat de popular in ultimii ani datorita versatilitatii sale si iti permite sa gatesti mancarea preferata atat pe aragaz cat si in cuptor sau pe o soba in exterior. Sunt disponibile in mai multe dimensiuni din care poti alege, intre sub 5l si peste 10l, in functie de cantitatea de mancare pe care doresti sa o prepari. Despre istoria ceaunului puteti afla mai multe din acest articol.

Ceaun traditional din Fonta pentru gatit

Iti recomand acest produs ca fiind cel mai bun ceaun din fonta pentru gatitul in aer liber. Este durabil si rezistent, astfel ca il vei putea folosi fara griji de acum inainte pentru multi ani, indiferent de preparatele pe care doresti sa le gatesti: gulas, tochituri, dulceturi, supe, sosuri etc. Are un diametru de 30 cm si o capacitate de 9l + un capac de tabla.

Tipuri de Ceaune

Exista mai multe tipuri de materiale din care un ceaun poate fi fabricat. De regula, acesta este realizat din metale grele ce ii permit oalei sa retina caldura si sa asigure o gatire optima a alimentelor. De aceea, un ceaun nu va fi niciodata usor ca si greutate, indiferent ca este gol sau umplut cu mancare. Cel mai popular si pe care il vei intalni cel mai des in oferta magazinelor este acel ceaun din fonta emailat. Pe langa acesta, ar mai fi si modele din fonta simpla, inox, cupru sau aluminiu. Nu conteaza atat de mult pe care il alegi, ci mai degraba sa te orientezi catre un model cu manere rezistente si un capac cat mai fix.

  • Ceaun de fonta – este indicat pentru a fi folosit la preparatele dificile, este foarte rezistent si poate fi un ajutor de nadejde pentru ani buni de zile. Atunci cand este cumparat nou, se recomanda ca la primele utilizari sa fie uns putin cu ulei, insa dupa ce este folosit suficient de des, si ars corespunzator, acest lucru nu mai este necesar, riscul ca alimentele sa se lipeasca sau operatia de curatare de la final nu va mai pune probleme. Un ceaun de fonta bun ar fi acesta
  • Ceaun de fonta emailat – cand esti in cautarea unui model pentru gatirea/prajirea uniforma a alimetelor, atunci acest model este cea mai buna alegere. Ce trebuie sa stii este ca un ceaun emailat din fonta care este foarte ieftin prezinta riscul de a se ciobi in timp. Avand un strat de email nu va mai fi necesara ungerea lui inainte de prepararea mancarii, iar curatarea este mai usoara ca niciodata. Aceasta oala este creata in mod special pentru a distribui in mod uniform caldura, ceea ce inlatura incalzirea excesiva a fundului in timp ce marginile sunt reci. Iti recomand acest model ca fiind un produs de top.
  • Ceaun de inox – o versiune mai durabila a ceaunului si are avantajul ca se incalzeste foarte repede. Daca esti in cautarea unui model cu conductibilitate termica superioara, alege un ceaun din inox ce are un miez de cupru incapsulat intre straturile de otel. Acest lucru sporeste si mai mult viteza si eficienta procesului de incalzire. Acest ceaun de inox consider ca este un produs ce isi merita investitia
  • Ceaun de cupru – cuprul asigura o conductibilitate termica de cel mai inalt grad si o usurinta in controlarea temperaturii. Tine minte insa ca acest material nu reactioneaza bine atunci cand intra in contact cu alimente acidice, de aceea un model cu inox incorporat este mai indicat. Un model de ceaun din cupru la pret avantajos ar fi acesta

 

cum aleg un ceaun

Ghid de Achizitie Cel Mai Bun Ceaun

Atunci cand vrei sa cumperi cel mai bun ceaun tine minte ca vei face o investitie importanta si ca daca il alegi bine, atunci iti va servi drept ajutor in bucatarie urmatorii ani buni. Nu evita un anumit model doar pentru ca pretul de achizitie este mult prea mare, acum nu ma intelege gresit, pretul este intradevar un factor esential, indiferent de produsul pe care vrem sa il cumparam, insa cred ca este mai ok sa investim intr-un produs mai durabil si de calitate, decat unul care se ciobeste dupa numai cateva utilizari. Ca la orice altceva si in acest caz pretul reflecta calitatea.

  • Forma – in magazinele online gasim atat ceaune rotunde cat si ovale, iar in ceea ce priveste modul de gatire al alimentelor, acesta nu difera de la o forma la alta. In functie de preferintele tale sau de cum da mai bine pe ochiul de la aragaz sau in cuptor, poti alege fie un model oval, fie unul pe rotund
  • Capacitate – exista modele cu un volum de sub 5l, dar si ceaune de 50l si dupa modul de utilizare si cat de multa mancare planuiesti sa gatesti, poti alege un ceaun cu o capacitate mai mare sau mai mica. Ia in considerare numarul de membri ai familiei tale si motivul pentru care vrei sa cumperi un astfel de produs: pentru dulceturi, tochituri etc.
  • Antiaderenta – majoritatea ceaunelor au interior antiaderent si care faciliteaza curatarea. Dezavantajul acestuia este ca trebuie sa ai mare grija sa nu il zgarii sau sa se distruga in vreun fel interiorul oalei. Un ceaun cu suprafata antiaderenta te ajuta sa gatesti mese mai sanatoasa fara a fi nevoie de o cantitate mai mare de ulei
  • Capac – este important sa alegi un ceaun cu capac ce se potriveste perfect pentru a pastra etans preparatul gatit, astfel ca alimentele sa iasa delicioase si suculente. Este indicat sa alegi un capac cu manere ce nu se incalzesc in timpul prepararii mancarii, astfel il poti lua si aseza oricand doresti fara a exista riscul de a te arde
  • Manere – evita manerele din plastic sau care nu par rezistente, riscul este mult prea mare si nu se merita. Orice ceaun ce nu este facut din fonta trebuie sa aibe 2 manere robuste ce iti permit asezarea/ridicarea oalei de pe foc atunci cand se doreste.

Ei bine cam atat despre cum sa alegi cel mai bun ceaun si ce modele sunt cele mai avantajoase atat ca si pret cat si calitate. Nu uita sa distribui articolul daca ti-am fost de ajutor, pentru ca si prietenii tai sa descopere aspectele si caracteristicile ce joaca un rol important in alegerea unei astfel de oale. Spor la shopping! 🙂

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu

Search