Gratar pe Gaz sau Carbune? Care este mai bun? Avantaje si Dezavantaje

Desigur, sunt cei care pariaza din start fara urma de indoiala pe gratarul care are la baza caldura generata de arderea carbunelui. Carbunele, asa cum sustin fanii lui, este singura optiune autentica de a face un gratar, fiindca doar acesta ofera atat fumul natural, specific gratarului, cat si carnii preparate o aroma si o textura unica. Desigur, carbunele nu este singura varianta de a face un gratar, exista variante electrice, pe lemne sau pe gaz, optiuni care se bucura de o popularitate tot mai mare in tot mai multe gradini din spatele caselor.

Diferente exista intre toate aceste tipuri si modele de gratare. Aceste diferente variaza de la efectul asupra gustului carnii pregatite, pana la pretul de la raft al produsului. Mai mult decat atat, specialistii si pasionatii sustin ca sunt anumite marci de gratare care reusesc sa imprime mancarii o aroma unica, inconfundabila. In final insa, in competitia finala mai raman doar doi adversari, si anume gratarul pe gaz si gratarul pe carbune. Care dintre ele este mai bun? Cu ce este unul mai avantajos ca celalalt? Vom trata aceste in randurile urmatoare, incepand cu aspectul considerat de multi ca fiind cel mai important: aroma.

Aroma – Foarte multe persoane sustin ca nu pot face diferenta intre o carne pregatita pe un gratar cu gaz si una pe carbune. In timp ce gustul si aroma sunt probleme ce tin de preferintele personale, este dificil de apreciat daca gratarele pe gaz produc o aroma diferita decat cele pe carbune. Cel mai important factor in cazul grill-ului pe carbune este cantitatea de fum generata, spre deosebire de celelalte modele. Fanii carbunelui vor aprecia o carne bine gatita in conditii de fum moderat. Chiar si asa, efectul de “afumat” generat de arderea carbunelui nu va schimba in mod radical aroma carnii cu prajire rapida, indiferent ca sunt burgeri sau carnaciori. Fumul generat in exces va influenta in schimb aroma carnii cu prajire mai lenta, precum friptura sau coastele.

Utilitate si spatiu – Un avantaj major al grill-ului pe gaz este ca acesta vine de obicei insotit de mai multe accesorii si are mai multe functii. Gratarele pe vaz au deseori arzatoare laterale suplimentare, arzatoare cu rotisor, sertar pentru unelte si alte accesorii ajutatoare in procesul de prajire. Si gratarele pe carbune ofera uneori o parte din aceste optiuni, insa nu este o regula de baza. In orice caz, grill-urile pe carbune sunt mai mici ca si dimensiuni, in timp ce cele pe gaz depasesc uneori si 100cm in latime, ocupand un spatiu considerabil. Mai mult, unele modele pe carbune pot fi de asemenea destul de grele, insa chiar si asa, sunt cu mult mai portabile ca cele pe gaz.

Confort si pret – Oricine a gatit macar o data carnea pe un gratar cu carbuni stie ca procesul nu este unul tocmai “curat” si la indemana oricui, existand riscul unor arsuri involuntare. Brichetele pentru carbune sunt murdare, insa usor de folosit. In timp ce butelia cu gaz este grea, gatitul cu gaz nu lasa la fel de multe resturi si mizerie precum arderea carbunelui. La capitolul costuri, strict privind pretul combustibilului folosit, gazul este mai ieftin, avand in vedere ca o butelie de gaz se consuma mult mai greu, in timp ce un sac de carbuni se poate consuma rapid. Asadar, chiar daca initial platesi mai putin pentru un grill pe carbune, pe termen lung avantajul costului merge la grill-ul pe gaz.

In final, ambele gratare vin cu propriile lor avantaje. Gratarele pe gaz sunt mai economice in timp, au mai multa utilitate si vin cu mai multe optiuni si functii. Chiar si asa, iar acest aspect este unul important, nu vei putea convinge niciodata un pasionat al gatitului cu carbune ca un grill pe gaz va produce aceeasi aroma si se pare ca are si dreptate. Aroma fumului de carbune dobandita de friptura cu prajire lenta nu poate fi reprodusa de un grill pe gaz, indiferent de cat de performant este acesta. Daca esti dispus sa sacrifici putin confort pentru aroma specifica, vei alege un grill pe carbune, insa cele pe gaz corespund nevoilor majoritatii bucatarilor de curte/gradina.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo