Cum Poti sa Reduci Costurile Incalzirii Cand ai Centrala Termica?

Cu cat iarna este mai lunga si mai figuroasa, cu atat mai mari vor fi costurile facturilor cu incalzirea. Din fericire insa acestea pot fi reduse urmand cateva sfaturi extrem de simple, aspecte pe care le voi detalia in radurile urmatoare.

Pe langa operatiuni care vizeaza direct centrala termica, precum verificarile periodice recomandate efectuate de personal autorizat, exista si alte actiuni ce pot diminua in timp costurile generate de consumul de gaze naturale, energie electrica sau lemne. In randurile de mai jos regasesti o suita de sfaturi si ponturi care te vor ajuta sa optimizezi eficient consumul de energie din locuinta.

1. Asigura-te in permanenta ca nu sunt obiecte de orice natura care sa acopere caloriferele si care sa afecteze implicit cantitatea de caldura degajata de elementele radiante si schimbul termic. O greseala frecventa este acoperirea cu perdele a radiatoarelor termice. Daca acest obicei iti pare cunoscut, afla ca este in primul rand economic sa renunti la el.

2. Izolarea externa si interna a peretilor acolo unde este posibil si chiar izolarea ferestrelor, cu toc din lemn sau termopan, este o alta operatiune ce poate stopa pierderile de caldura. In procesul de etansare poti folosi garnituri autoadezive disponibile in majoritatea magazinelor de bricolaj.

3. Reglarea si mentinerea unei temperaturi optime in locuinta. Masuratorile si statisticile au confirmat ca fiecare grad in plus calculat peste valoarea de 19 grade Celsius va determina o majorare a consumului de gaz cu aproximativ 8 procente. Ca valoare de referinta, 21 de grade celsius este o valoare optima, in primul rand pentru corpul uman.

4. Folosirea termostatelor automate, moderne, numite si termostate de ambianta, care sa declanseze automat atunci cand in incinta s-a atins temperatura dorita.

5. Acest punct nu iti va fi de mare ajutor daca dispui de un boiler electric. Daca insa detii o centrala termica pe gaze naturale, pe perioada iernii poti reduce usor temperatura setata pentru apa calda, pana la venirea sezonului cald.

6. Iti recomand sa ai in vedere izolarea tevilor de transport a agentului termic, cand acestea sunt trase pe distante mari iar in drumul lor spre calorifere strabat spatii reci, terase sau camere neincalzite.

7. Aerisirea camerelor este sfanta, daca este facuta corect si sistematic. Geamurile lasate intredeschise de-a lungul orelor vor cauza pierderi de energie termica, de aceea este recomandata si chiar necesara deschiderea larga a acestora pentru intervale mici de timp.

Citeste si: Cum Aleg Cel Mai Bun Calorifer Electric pe Ulei?

8. Daca incinta dispune de mai multe camere si implicit mai multe calorifere, un alt artificiu pe care il poti face este sa instalezi robinete cu corp termostatat. Vei putea regla independent cantitatea de agent termic livrat si implicit temperatura atinsa. De asemenea, poti opta pentru o centrala pentru incalzire in pardoseala care este mult mai eficienta si economica. Intr-o familie numeroasa copiii doresc de obicei o camera mai calduroasa, in timp ce adultii gasesc confortabile temperaturi mai reduse.

Sper ca toate cele opt sfaturi impartasite aici iti vor fi de real ajutor in lupta cu facturile ridicate la utilitati. Daca ai si alte sfaturi omise in articol si pe care le-ai testat personal, le astept cu interes in sectiunea de comentarii.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo