Boiler electric. Ghid de folosire si intretinere

Cu ajutorul unui boiler electric puteti asigura apa calda pentru destinatii diverse, dusul din baie, chiuveta din bucatarie sau orice alta utilizare. Multe persoane opteaza pentru aceasta solutie de incalzire atunci cand nu exista o retea de apa calda in localitate sau cand agentul termic exista, insa presiunea este prea mica, apa calda ajunge foarte greu iar costurile sunt ridicate.

Ati gasit timp, ati avut rabdare si interes si v-ati documentat pe tema alegerii celui mai bun boiler electric pentru uz casnic. Intr-un final ati organizat eficient bugetul familiei si ati comandat un boiler care corespunde la o prima vedere nevoilor gospodariei. In articolul ce urmeaza gasiti ponturi si sfaturi utile despre cum sa-l utilizati si sa-l mentineti in conditii optime pentru o intrebunintare de durata.

Cum se monteaza un boiler electric

Atat personalul sanitar calificat, cat si majoritatea instructiunilor disponibile in manualul de folosinta, recomanda instalarea boilerelor electrice pe peretii exteriori din baie sau bucatarie, cat mai aproape posibil de robinetii de curgere a apei.

Chiar daca veti gasi detalii privind instalarea si racordarea la sursa de apa in cartea tehnica, este de dorit sa lasati aceasta operatiune in seama instalatorilor autorizati, care vor asigura un montaj optim, evitand astfel posibile accidentari sau avarii ale dispozitivului.

Concret, montajul in sine presupune fixarea celor doua elemente metalice de sustinere, sub forma unor carlige, dupa ce va veti asigura in prealabil de rezistenta zonei destinate gaurilor. In functie de model, produsul poate sau nu sa vina insotit de carligele de sustinere a cadrului suport pentru fixare.

cel mai bun boiler electric

Alimentarea cu apa si umplerea aparatului

Lipsa unei cantitati suficiente de apa in interiorul vasului poate determina stricarea rezistentei electrice, atunci cand boilerul este conectat la reteaua electrica. Este necesar sa va asigurati ca umplerea si aerisirea sunt facute corect, respectand pasii urmatori. Primul pas presupune deschiderea robinetului destinat alimentarii, pentru a incepe procesul de umplere, dupa care in pasul doi, va trebui de asemenea deschisa valva de evacuare a apei. Se va pastra aceasta pozitie pana cand aerul va fi eliminat in totalitate, iar fluxul de apa ce paraseste aparatul prin racord este uniform si constant.

Odata finalizata umplerea cu apa a boilerului, robinetul de evacuare poate fi inchis. Avand in vedere existenta unei presiuni interne, verificati instalatia in totalitate, daca prezinta scurgeri de apa sau eventuale fisuri, la nivelul imbinarilor si al tubulaturii. Daca si acest test a fost trecut cu succes, veti putea alimenta in siguranta boilerul la reteaua electrica, in vederea unei utilizari optime.

Punerea boilerului in functiune si exploatarea

Cel mai probabil ca sfaturile urmatoare nu se aplica unor modele mai economice de boilere, care nu dispun de reglaje manuale ale temperaturii si nici de afisaj digital cu temperatura curenta a apei.

Dupa umplerea dispozitivului si alimentarea cu energie electrica, puteti comuta butonul de ON /OFF atunci cand acesta este prezent, in pozitia ON, pozitie insotita de obicei de un led aprins pentru confirmare. Butonul rotativ sau butoanele digitale destinate reglarii, va vor ajuta sa setati temperatura intr-un interval recomandat intre 30 si 75 grade Celsius. Aceste valori sunt stabilite de catre specialisti ca fiind optime, rezistenta electrica nu va fi suprasolicitata, bucurandu-va astfel de o folosinta mai indelungata. In plus, nici economia de curent nu este de neglijat.

boilere electrice bune

In functie de presiunea din instalatie si de nivelul ridicat al temperaturii apei, recomandam sa porniti treptat robinetul cu apa calda pentru a evita experiente nedorite precum opariri sau chiar arsuri. Tot la capitolul exploatare, in cazul majoritatii modelelor stingerea ledului rosu semnifica terminarea ciclului de incalzire a apei.

Exploatarea in conditii de siguranta si protectie

Chiar daca beneficiati de garantie in cazul produselor noi, garantia nu acopera daunele produse de o utilizare necorespunzatoare. Pentru a evita batai de cap, nu alimentati boilerul cu curent pana ce acesta nu este plin cu apa.

Aproape toate modelele de pe piata sunt concepute sa functioneze cu o tensiune de 230 volti, la o frecventa de 50Hz. Ca si in cazul masinilor de spalat haine sau vase, priza de alimentare ar trebui prevazuta cu impamantare din motive lesne de inteles.

Pe perioada anotimpului rece cu temperaturi negative extreme, este recomandat sa pastrati aparatul gol, daca mediul nu este unul incalzit, pentru ca exista riscul inghetului. Daca totusi apar defectiuni de natura electrica sau scurgeri de apa, sfatul nostru este sa apelati intotdeauna la un suport tehnic calificat, chiar daca defectiunile par banale.

Dupa cum am mentionat anterior in articol, evitati arsurile sau orice alt tip de accidentare testand treptat sub presiune joasa temperatura apei. Nu testati apa in zone ale corpului cu pielea sensibila. Cea mai indicata este testarea pe mana, si asta doar atunci cand afisajul nu arata mai mult de 80 grade Celsius.

boiler electric pret

Mentenanta si intretinere corespunzatoare

Sunteti foarte multumiti de boilerul cumparat si va doriti pe cat posibil sa reziste o vesnicie. Chiar daca acest lucru nu este posibil, puteti avea in vedere cateva aspecte care-i vor prelungi durata de viata.

In functie de duritatea apei si de continutul bogat in substante minerale si impuritati, la anumite intervale de timp este necesara golirea vasului si eliminarea crustei formate pe suprafata rezistentei electrice.

Desi foarte putine dau importanta acestui proces, este indicata de asemenea verificarea la un interval de cel mult doi ani a electrodului pozitiv (anod) si inlocuirea acestuia acolo unde este cazul, doar de catre personal autorizat.

Este ideal ca si corpul extern al boilerului sa fie pastrat in permanenta curat si uscat. Avand in vedere prezenta apei si a curentului electric, pentru a va asigura ca nu exista nici un risc, curatarea se va face doar cu panze moi uscate sau umede (atunci cand aparatul nu este in priza).

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo