O tigaie wok de ceramica sau teflon de calitate este una dintre cele mai versatile tigai din intreaga bucatarie si este cea mai potrivita alegere pentru a prepara alimente prin tehnica de prajire rapida prin agitare (numita si stir-fry).
Ai incercat vreodata sa pregatesti un anumit meniu intr-o tigaie si sa realizezi ca este mult prea mica, iar ingredientele nu se gatesc corespunzator? Fie cand le intorci de pe o parte pe alta acestea dau pe langa si ajung pe plita sau blatul de bucatarie, fie pur si simplu acestea nu sunt prajite suficient pe toate partile (sau mult prea prajite pe margini si crude in interior). Sa nu mai zic de munca depusa pentru curatarea aragazului si a tigaii… 🙁 Pentru a scapa de astfel de situatii neplacute si pentru a pregati mereu mese delicioase (cum ar fi fripturile sau ciorbele) iti recomand sa investesti in cea mai buna tigaie wok, te asigur ca iti va face munca mult mai usoara si curata.
Sa stii ca nu toate tigaile wok sunt la fel, iar pentru a alege produsul care te va multumi pe deplin, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte, printre care dimensiunea si forma tigaii, materialul din care este confectionata si pozitia manerului, dar despre toate acestea vom vorbi dupa ce iti prezint top cele mai bune tigai wok de pe piata cu un raport calitate pret excelent.
Recomandare tigaie wok de calitate
IMAGINE | MODEL | SPECIFICATII |
Tigaie Wok Tefal Meteor | Sursa de caldura: toate Diametru (cm): 28 Thermo-spot Material: Aluminiu Maner: Robust Culoare: Negru Usor de curatat Compatibil cu ustensilele din metal Numar maxim de portii: 4 |
|
Tigaie Wok Tefal Character | Sursa de caldura: toate Diametru (cm): 28 Thermo-spot Material: Aluminiu Baza de 4 mm cu distributie unifoma a caldurii Invelis exterior antiaderent Invelis interior antiaderent cu insertii din Titan Numar maxim de portii: 4 |
|
Tigaie Wok Tefal Natural Ceramic | Sursa de caldura: Gaz, electric si vitroceramica Diametru (cm): 28 Thermo-spot Material interior: Ceramica Pastreaza calitatile nutrientilor Rezistenta marita Numar maxim de portii: 4 |
Ce inseamna wok?
Wok-ul este o tigaie cu fundul rotund (folosita in bucataria asiatica) si care, astazi, se bucura de o popularitate destul de ridicata in intreaga lume. Desi initial, wok-ul a fost creat in mod special pentru a prepara mancare traditionala chinezeasca, acum el a ajuns sa aiba mai multe intrebuintari si sa fie folosit pentru a gati aproape orice fel de mancare, de la prajitul carnii la inabusire sau sub aburi.
Ca sa o deosebesti mai usor de restul tigailor traditionale, tigaia wok este cu mult mai adanca decat acestea, avand fundul rotund si laturile oblice, desi am observat ca modelele mai noi vin cu partea de jos plata. Aceasta vine insotita de manere care pot fi folosite pentru a agita ingredientele in timpul gatirii, iar datorita lungimii acestora, posibilitatea de a te arde in timpul pregatirii mesei este destul de redusa.
Cum Aleg o Tigaie Wok Buna
Fiecare bucatarie trebuie sa fie echipata corespunzator astfel incat sa putem gati mancaruri delicioase si savuroase. Pe langa ingredientele proaspete si o reteta, avem nevoie si de ustensile de gatit de calitate superioara. Daca ai ceva oale si tigai in care poti gati retetele preferate, dar care parca nu fac fata cand vine vorba de gatitul in cantitati mai generoase cu ingrediente cat mai diversificate, o tigaie wok este exact ce ai nevoie. Inainte de a face o alegere, fii atenta la aceste aspecte:
- MATERIAL – este important sa vezi din ce material este confectionata tigaia wok deoarece in functie de acest aspect poti folosi dispozitivul pentru a gati cu anumite surse de caldura.
- otel – nu recomand o tigaie wok din otel pe motiv ca este destul de dificil de manevrat, fiind foarte greoaie si pe langa asta dureaza destul de mult timp pana se incalzeste/raceste complet – un dezavantaj in cazul gatirii rapide.
- fonta – o tigaie wok din fonta este o alegere buna, este rezistenta si alimentele nu se lipesc pe suprafata acesteia. Singurul dezavantaj ar fi acela ca ii ia ceva mai mult timp pana se incalzeste
- aluminiu – tigaile wok din aluminiu sunt printre cele mai ieftine modele si principalul lor avantaj este ca se incalzesc foarte rapid. Iti recomand sa te orientezi catre un astfel de model, dar care are invelis din ceramica sau fonta, astfel ai certitudinea ca este un produs de calitate
- teflon – un wok din teflon are suprafata anti-aderenta, iar mancarurile gatite au un gust delicios. Ai mare grija doar ca exista rsicul de a se zgaria destul de usor
- ceramica – o tigaie wok din ceramica este cea mai buna alegere deoarece asigura o rezistenta sporita chiar si la temperatura inalta si nu se zgarie la fel de usor precum celelalte materiale. Personal, recomand acest tip de material pentru viitorul wok
- DIAMETRU – dimensiunea tigaii trebuie avuta in vedere pentru a te asigura ca ingredientele dorite vor avea loc suficient pentru a fi intoarse corespunzator. In plus de asta, in functie de numarul membrilor familiei, te poti orienta catre un model de dimensiuni mai mici sau mai mari, nu cred ca vrei ca acestia sa astepte infometati pentru ca modelul disponibil este mult prea mic si trebuie sa prepari masa in mai multe ture. Pentru o familie de 4 persoane, o tigaie wok de 28-30 cm cred ca este cea mai potrivita
- MANERE – incearca sa te uiti dupa un model care este usor de tinut in mana si care are manere destul de lungi, astfel incat mainile sa iti fie protejate de flacarile aragazului, evitand astfel arsurile de piele. Mai mult, un maner din lemn este cea mai potrivita alegere deoarece lemnul nu este un bun conductor al caldurii
- SURSA DE CALDURA – in functie de sursa de caldura (aragaz pe gaz, electric sau plita cu inductie) trebuie sa alegi un wok cu fund rotund sau plat, dar sa fii atent/a si la materialul din care este confectionat. Spre exemplu pentru aragaz poti alege orice model (dar ai grija ca aragazul electric nu produce caldura necesara prajirii rapide) in timp ce pentru plita cu inductie alege un wok plat (atentie insa ca aceasta nu iti permite sa il ridici de pe sursa de caldura pentru a agita ingredientele deoarece pentru a functiona are nevoie de un contact constant cu vasul de gatit).
- PRET – o tigaie wok are un pret ce variaza intre 50 si 400 ron, in functie de material si dimensiune. Acest lucru nu ar trebui sa fie factorul determinant in alegerea viitorului model, avand in vedere ca nu are o suma mare, ci mai degraba sa te orientezi catre un wok de calitate realizat din materiale premium si te care te vei bucura pe o perioada mult mai lunga de timp
Fie ca vrei sa gatesti folosind tehnica de prajire rapida prin agitare (stir-fry), sa faci supa, paste sau doar sa prajesti cateva bucatele de carne, o tigaie wok este ustensila ce nu trebuie sa lipseasca din bucataria ta. Un model cu diamentru mai mare iti va usura munca, evitand astfel ca ingredientele sa ajunga pe plita, in timp ce manerele create special sunt extrem de utile la agitarea mancarii. Cea mai buna tigaie wok vine cu suprafata anti-aderenta pentru curatare usoara si previne ca alimentele sa se arda. Tu pe care o alegi?