Foarte multi bucatari atat amatori cat si profesionisti isi pun toata increderea intr-un cuptor cu convectie indiferent de alimentele pe care doresc sa le gateasca. Daca ai ajuns pe aceasta pagina, sunt sanse ca tu inca sa nu cunosti care este diferenta dintre un cuptor cu convectie aer cald si unul traditional. Este destul de simplu, intr-un cuptor cu convectie poti gati mai multe feluri de mancare in acelasi timp, fara ca aromele sa se intrepatrunda si intr-un timp mult mai scurt. Poate te intrebi cum se poate acest lucru? In interiorul unui astfel de dispozitiv se afla un ventilator si un sistem de evacuare care sufla curenti de aer fierbinte asupra alimentelor si in jurul lor, iar mai apoi acesti curenti sunt evacuati afara din cuptor. Aerul cald este astfel distribuit in mod uniform, iar alimentele sunt gatite perfect atat pe interior cat si exterior.
Oferte de Cuptoare cu Convectie in Magazine Online
Recomandare Cuptoare cu Convectie Aer Cald
IMAGINE | MODEL | SPECIFICATII |
Cuptor incorporabil Electrolux EOB3450AOX | Iluminare interioara si afisaj LED Clasa de eficienta A Material inox Convectie aer fierbinte Functie decongelare Incalzire inferioara si superioara Sistem usa rece Control electronic Capacitate: 72l Grill, timer, ventilator |
|
Cuptor incorporabil Beko BIM25300XM | Iluminare interioara si afisaj LCD Usa interioara din sticla cu acoperire nanocoating Material inox Autocuratare catalitica Functie decongelare Gatire 3D Incalzire ventilata Low Grill Capacitate: 71l Grill, timer, ventilator |
|
Aragaz electric Hansa FCCX68219 | Cuptor cu convectie 8 moduri de gatire Suprafata emailata usor de curatat Plita din sticla vitroceramica Material inox Sticla reflexiva Capacitate: 66l Grill, decongelare, preincalzire rapida |
Ce inseamna cuptor cu convectie?
Convectia este miscarea curentilor de aer cald intr-un cuptor. Ca sa iti dai seama mai bine de cum functioneaza haide sa o luam altfel: imagineaza-ti un cuptor traditional in care vrei sa gatesti 3 tavi de aceleasi dimensiuni cu aceleasi alimente.
Dupa cum bine stii, alimentele asezate pe tava cea mai aproape de sursa de caldura se vor rumeni prima data si intr-un timp mult mai scurt. De asemenea, chiar si alimentele de pe tava de sus necesita o supraveghere indeaproape deoarece caldura se ridica si riscul ca acestea sa se arda este destul de mare. Alimentele de pe tava din mijloc se vor praji/coace destul de uniform in comparatie cu celelalte tavi.
Atunci cand folosesti un cuptor electric cu convectie, un ventilator incorporat ventileaza aerul fierbinte in jurul tavilor, iar alimentele se vor gati in mod uniform si intr-un timp mult mai scurt decat daca utilizezi un cuptor traditional.
In general, convectia ajuta la gatirea preparatelor la o temperatura cu pana la 25 de grade mai putin si intr-o perioada de timp mai scurta (de 3/4 fata de gatirea standard).
Cum Functioneaza un Cuptor cu Convectie?
Cel mai bun cuptor electric cu convectie aer cald are 3 elemente pentru incalzire: sus, jos si in spate, cu un ventilator conectat la ultimul. Atunci cand cuptorul aspira aerul de afara, acesta este incalzit imediat si apoi raspnadit in interiorul dispozivului. Cand gatesti fripturi, acest procedeu ii confera carnii o preparare uniforma cu o crusta maronie delicioasa la exterior si suculenta la interior.
Rezultatul final este si mai exceptional la produsele de patiserie. Fluxul de aer cald extrage umiditatea din paine, prajiturele si torturi, oferindu-ti o coacere perfecta si o textura deosebita: cornulete pufoase, crusta aurie, prajiturele crocante etc. Atunci cand cumperi un cuptor cu convectie, fii atent/a la cel de-al treilea element (ventilatorul), fara acesta, rezultatele nu vor fi la fel de excelente.
Mai mult, atunci cand iti place sa gatesti mai multe feluri de mancare pentru cei dragi, sau ai invitati cativa prieteni si vrei sa ii cinstesti cu o masa delicioasa, cuptorul cu convectie si halogen (sau un cuptor cu functie de convectie) este de mare ajutor deoarece ajuta la economisirea energiei, pentru ca nu mai este necesar sa cresti temperatura din cuptor pentru a obtine aceleasi rezultate.
Cand nu este indicat sa folosesti un cuptor cu convectie?
In timp ce distributia uniforma a aerului fierbinte poate parea ideala indiferent de situatie, exista, totusi, anumite circumstante cand este indicat ca aceasta functie sa nu fie activa in timpul gatirii. Orice preparat care trebuie sa se coaca in cuptor (gen sufleurile sau torturile), si care porneste de la o forma lichida si dupa coacere ajunge la o forma solida, nu necesita folosirea convectiei. Aerul fierbinte ce sufla peste aceste preparate poate duce la un rezultat nedorit (are cocoloase sau nu este gatit uniform) si sunt sanse ca acestea sa nu se poata coace corespunzator.
Pentru o tava acoperita ce nu este afectata direct de suflul de aer cald, ramane la alegerea bucatarului daca sa activeze sau nu aceasta functie a cuptorului. Indiferent de situatie, rezultatul va fi acelasi.