Cei care sunt interesati de un stil de viata sanatos, cu un regim alimentar echilibrat stiu cat de importante sunt electrocasnicele de calitate. Intr-o bucatarie moderna si spatioasa cu un design cat mai stilat o plita electrica incorporabila nu trebuie sa lipseasca din arsenalul gospodinelor. Atunci cand alegi cea mai buna plita electrica, trebuie sa ai in vedere mai multe functii si caracteristici care iti sunt de un real folos. Nu are rost sa investesti intr-o plita profesionala cu nu stiu cate zone de gatit si mai stiu eu ce functii de top, daca nu o vei folosi decat pentru prepararea unor feluri de mancare basic.
Asadar, inainte sa risti sa arunci banii pe fereastra, te sfatuiesc sa parcurgi cu atentie acest ghid de achizitie cea mai buna plita electrica incorporabila si sa incerci sa stabilesti anumite criterii care crezi tu ca iti vor fi de folos. Stabileste un buget pe care esti dispus/a sa il cheltui pe o plita electrica buna si vezi care sunt modelele care se pliaza cel mai bine pe nevoile tale. Pretul unei plite electrice variaza intre 400 lei si poate ajunge chiar si la 10 000 lei pentru modelele profesionale si moderne cu putere superioara dotate cu tehnologii de ultima generatie.
Recomandare cea mai buna plita electrica
Tipul de plita electrica incorporabila
Primul aspect pe care sa il iei in considerare cand cumperi cea mai buna plita electrica incorporabila este sa te hotarasti asupra unui tip anume. Iti voi enumera mai jos si avantajele si dezavantajele fiecareia astfel incat sa vezi care se pliaza cel mai bine cu nevoile tale.
Plita electrica cu rezistenta – Este una dintre cele mai accesibile tipuri de plita electrica pe care le gasim pe piata. In momentul in care este pornita, electricitatea incalzeste rezistenta din metal si care la randul ei va incalzi oala cu mancare. Cu o astfel de plita poti folosi orice fel de oale de gatit, si pentru ca este durabila decat alte tipuri, aceasta se va dovedi a fi o investitie inteligenta in timp. Dezavantajul ar fi ca necesita ceva mai mult timp pana se incalzeste si este uneori mai dificil de curatat, insa faptul ca vine la un pret atat de mic, este un mare plus
Plita electrica cu inductie – Daca iti doresti sa fii in trend cu cele mai noi tehnologii, atunci o plita cu inductie poate fi cea mai buna alegere pentru tine. Se foloseste de electro magnetism pentru a gati in mod direct mancarea fara sa incalzeasca suprafata de gatit. Avantajul ei este rapiditatea cu care poti termina de gatit, poate fi folosita in siguranta si daca sunt copii in locuinta pentru ca va ramane mereu rece la atingere, asigura o mai buna precizie de gatit si este mult mai eficienta din punct de vedere energetic. Ca si dezavantaj ar fi pretul mai mare al acesteia si faptul ca ai nevoie de oale speciale pentru plita cu inductie.
Plita electrica din sticla vitroceramica – Este si cea mai populara la ora actuala datorita raportului dintre calitate si pret si a usurintei in utilizare si intretinere. O plita din sticla vitroceramica se potriveste perfect intr-o locuinta moderna in care esteticul este pus pe primul loc. Multe modele vin cu functii speciale precum ajustarea temperaturii sau conectarea a 2 zone de gatit pentru cand vrei sa prepari o reteta intr-un vas de dimensiuni mari. Este putin mai scumpa decat cea cu rezistenta, insa mai ieftina decat cea cu inductie, fiind un compromis excelent intre cele doua. Dezavantajul este ca se poate distruge si zgaria mai usor (grija mare la tipurile de tigai folosite), iar daca nu este curatata dupa fiecare utilizare pot apaarea pete care se vor indeparta cu dificultate mai tarziu.
Cea mai buna plita electrica – Functii si Caracteristici
Puterea arazatoarelor – cand alegi cea mai buna plita electrica trebuie sa ai in vedere si puterea arzatoarelor si care se masoara de regula in Kw deoarece aceasta este responsabila de rapiditatea si eficienta cu care termini de preparat reteta favorita. Daca optezi pentru o plita cu 4 zone de gatit, atunci sunt toate sansele ca puterea acestora sa difere astfel ca arzatorul mare va avea o putere mai mare 2.2 kw, in timp ce arzatorul mediu intre 1.8 si 2.2 kw iar arzatoarele mici trebuie sa fie intre 1.0 si 1.5 kw. Exista si modele de plite electrice cu arzator special pentru tigaia wok si care va avea o putere de 3 kw, astfel incat sa obtii cele mai bune rezultate.
Numarul de arzatoare – exista plita electrica cu 1 ochi sau plita electrica cu 2 ochiuri si care datorita dimensiunilor reduse sunt perfecte pentru locuintele mici cum ar fi garsonierele, apartamentele cu o camera sau chiar si camerele de camin cand vrei sa prajesti ceva rapid si nu ai nevoie de o plita mare. Insa, pentru o bucatarie si o familie mai mare, se recomanda sa cumperi o plita cu 4 zone de gatit, astfel vei avea spatiu suficient pentru a prepara mai multe feluri de mancare in acelasi timp.
Exista si modele de plite electrice profesionale cu 5 sau 6 zone de gatit si care sunt mixte, adica pot fi folosite atat cu gaz cat si electric. Acestea din urma sunt mai avansate din punct de vedere tehnologic si pretul lor creste considerabil in functie de caracteristici.
Dimensiuni – majoritatea plitelor au dimensiuni standard, insa este bine ca inainte de a cumpara o plita electrica sa verifici si lista cu specificatii pentru a vedea care sunt cu exactitate dimensiunile modelului, astfel ai certitudinea ca se va incadra la perfectie in mobila. Daca tocmai ce te-ai mutat la casa noua si vrei sa faci mobila la comanda dupa ce cumperi toate electrocasnicele de care ai nevoie, atunci ai putea totusi sa treci cu vederea acest aspect. Se recomanda totusi ca instalarea sa fie facuta de cineva care se pricepe, pentru a evita eventualele neplaceri ce ar putea sa apara – pozitionare stramba, ciobire etc.
Design si materiale – aspectul este cam acelasi la toate plitele, insa sunt mici detalii de design ce pot influenta pozitiv sau negativ decizia de cumparare – forma si dimensiunea arzatoarelor, cuorile alese pentru zonele de gatit, dispozitia butoanelor sau chiar culorile. Materialul din care este realizata cea mai buna plita electrica incoporabila trebuie sa fie de cea mai inalta calitate: sticla ceramica, sticla neagra, inox etc.
Alte functii – multe plite electrice incorporabile, in mod special modelele profesionale sau cele mai scumpe, vin cu mai multe functii extra ce faciliteaza utilizarea plitei si modul de gatit. Iata la ce aspecte sa acorzi atentie:
- Booster – sau incalzire rapida – functionarea incepe la putere maxima, urmand ca mai apoi sa revina la temperatura setata initial, economisind astfel din timpul de preparare al alimentelor
- Protectie pentru supraincalzire – daca plita electrica depaseste o anumita temperatura, aceasta functie opreste automat alimentarea cu energie electrica, pentru a evita eventualele incidente nedorite
- Protectie pentru copii – functiile plitei se blocheaza instant pentru a impiedica accesul copiilor in operarea unitatii de control
- Timer – permite setarea duratei de preparare pentru fiecare sectiune a plitei
- Detectarea vasului de gatit – prin amplasarea unui vas pe una dintre zone, pe panou se activeaza afisajul aferent zonei respective
- Mentinerea caldurii – cea mai buna plita electrica include zone de incalzire sau setari ce permit mentinerea la cald a alimentelor deja preparate, fara ca tu sa iti faci griji ca s-ar putea arde, astfel mancarea va fi mereu calda atunci cand o servesti