Care este cea mai buna oala sub presiune si ce caracteristici trebuie sa ai in vedere atunci cand alegi oala minune de gatit cu aburi?
Mie imi place foarte mult mancarea gatita in casa, doar ca uneori mi se pare un adevarat chin sa pregatesc o masa delicioasa pentru familie : de la tocatul si pregatitul alimentelor si pana la statul deasupra aragazului si adaugatul de ingrediente in oala cu mancare si urmaritul indeaproape astfel incat sa nu o dau in bara. Cred ca astfel de situatii sunt printre putinele lucruri pe care cineva si le doreste sa le faca dupa o zi lunga la job sau ingrijitul copiilor si facutul de curatenie.
Dupa o zi obositoare, nu vreau sa ajung acasa si sa comand un meniu de la restaurantul preferat, dar nici sa imi petrec toata dupa-amiaza stand in bucatarie si gatind. Intotdeauna m-am intrebat oare cum ar fi sa pot sa ma bucur de o masa delicioasa pregatita in casa, dar fara sa imi bat capul prea mult? Asa am ajuns sa cumpar cea mai buna oala sub presiune care sa imi satisfaca aceste nevoi. In randurile ce urmeaza iti voi prezenta aspectele pe care le-am urmarit atunci cand am ales o oala sub presiune buna.
Recomandare Cea Mai Buna Oala sub Presiune
IMAGINE | MODEL | SPECIFICATII |
Oala sub presiune Tefal Clipso Plus P4370761 | Otel Inoxidabil Capacitate: 6l Sursa de caldura: toate Sistem de inchidere imbunatatit Manere pliabile Selector nou de programe Cos pentru preparare la aburi |
|
Oala sub presiune Carl Schmidt Sohn | Inox Capacitate: 8l Sursa de caldura: toate 2 nivele de presiune de gatit capac din sticla termorezistenta |
|
Oala sub presiune Tefal Clipso P4260779 | Inox Capacitate: 6l Sursa de caldura: toate 5 elemente de siguranta Indicator de presiune Manere pliabile Cos pentru preparare la aburi Compatibila cu masina de spalat vase |
O oala sub presiune (eu o mai numesc si oala minune – pentru mine chiar face minuni) este un dispozitiv de gatit de dimensiuni reduse conceput pentru a gati alimentele intr-un timp mult mai scurt si mai ieftin (cu costuri mai reduse la gaz/energie electrica) in comparatie cu alte metode. O oala kukta este foarte usor de folosit, tot ceea ce trebuie sa faci este sa adaugi supa/apa sau orice alt lichid, ce creeaza aburi si presiune atunci cand capacul este inchis. Acest lucru ajuta ca mancarea sa fie gatita mai rapid, la o temperatura mai mare (de 120 grade) decat daca ar fi sa o gatim in cuptor sau pe aragaz, intr-o oala normala, care nu permite o gatire la mai mult de 100 de grade. Eu folosesc oala sub presiune pentru a pregati o multime de retete cu carne de pui, vita sau porc. Daca vrei un dispozitiv de gatit si mai profesional, o oala electrica multifunctionala, iti recomand sa arunci un ochi peste articolul despre cel mai bun slowcooker
Obligatiile zilnice, precum serviciul sau scoala, cumparaturile la supermarket, plata facturilor, activitatile in familie si mersul la sala (sau practicarea oricarui alt sport) ne ocupa o multime din timpul nostru. Ar trebui ca timpul liber sa ni-l petrecem cu lucruri care ne fac placere, fie ca este vorba de statul in fata Tv-ului si urmaritul emisiunii favorite sau a meciului de fotbal, statul la calculator socializand pe facebook sau vizionand un episod din serialul indragit ori o scurta plimbare prin parc si nu stand aplecati deasupra aragazului. Cu o oala de gatit cu aburi, putem pregati toate retetele favorite rapid, economisind timp, energie si bani, fara a sacrifica in vreun fel savoarea mancarii.
Cum Aleg Cea Mai Buna Oala sub Presiune?
O data ce te-ai hotarat sa alegi un astfel de dispozitiv de gatit, urmatorul pas este sa faci o lista cu caracteristicile si functiile care consideri tu ca sunt de maxima importanta pentru tine si de care ai nevoie atunci cand gatesti.
- Capacitate – alegerea unei oale cu presiune cu o capacitate mai mica/mare decat ai nevoie, gatitul la ea poate deveni extrem de frustrant in timp. Acorda o atentie aparte volumului specificat de producator (acesta poate varia intre 2.5l si 10l) si aceasta reprezinta cantitatea de lichid pe care o poti gati in oala de tip kukta. Tine minte insa ca doar aproximativ jumatate sau doua treimi din acest volum poate fi folosit pentru gatit, restul spatiului este necesar pentru crearea de aburi.
- Material – electrocasnicele fabricate din otel inoxidabil sunt ceva mai scumpe, dar de calitate superioara, rezista mai bine la zgarieturi, deformare si coroziune, iar o oala sub presiune din otel inoxidabil isi va pastra aspectul acela lucios pentru o perioada lunga de timp. Cele realizate din aluminiu sunt mai ieftine, materialul este un conductor mai bun al caldurii, dar dezavantajul lor este ca sunt predispuse la zgarieturi si ciobiri.
- Siguranta – este foarte importanta atunci cand vine vorba de o oala sub presiune buna, dar in ziua de astazi am observat ca aproape toate modelele vin cu un sistem de siguranta corespunzator si eficient, execeptie facand cele extrem de ieftine, astfel incat se evita incidentele din bucatarie. Fii foarte atent/a ca, capacul oalei sa se inchida ermetic, sa il poti fixa cu ajutorul manerului, in timp ce supapele sa te lase sa reglezi presiunea si temperatura.
- Sursa de caldura – recomandarea mea este sa incerci sa optezi pentru o oala de gatit cu aburi pe care sa o poti folosi pe toate sursele de caldura : gaz, electric, inductie, vitroceramica pentru o mai mare libertate in gatirea alimentelor.
- Pret – in comparatie cu un aparat multicooker (care face cam acelasi lucru, insa ai posibilitatea de a gati mult mai multe retete), o oala sub presiune buna este ceva mai ieftina. Modelele mai performante si de o calitate superioara se diferentieaza prin pret fata de cele mai putin performante, fara setari multiple. Inainte de a alege un anumit model, doar pentru ca are cel mai mic pret, arunca un ochi si peste celelalte aspecte mentionate mai sus si ai in vedere si brandul producator, iar daca dispozitivul vine cu acele caracteristici de care ai nevoie, atunci nu ezita sa il achizitionezi.
Asadar, daca vrei sa te bucuri de o masa delicioasa gatita rapid, dar parca nu iti mai vine sa comanzi acelasi meniu pe care l-ai luat si cu o seara inainte de la restaurantul din cartier, atunci cu siguranta ca o oala de gatit sub presiune este exact de ceea ce ai nevoie. Dupa o prima utilizare, iti garantez ca te vei intreba cum de ai putut trai pana acum fara una, cel putin asta mi s-a intamplat mie. 😀 Mai jos, imi poti lasa un comentariu cu caracteristicile pe care le consideri tu ca sunt importante atunci cand alegi cea mai buna oala sub presiune si ce mancaruri planuiesti sa gatesti (sau ai gatit) cu un astfel de dispozitiv minune?