O centrala termica alimentata cu gaze naturale este de cele mai multe ori o investitie buna, dar costisitoare. Mai mult, in Romania inca sunt zone si localitati neracordate la conductele cu gaze naturale, desi dispun de retea de energie electrica. In acest context, daca doriti totusi sa beneficiati de un sistem de incalzire a apei in regie proprie, asupra caruia sa aveti un control deplin, cel mai probabil ca este momentul sa luati in calcul cumpararea unui bolier electric. Pretul de achizitie este de cele mai multe ori unul redus comparativ cu concurentii sai termici, capacitatea de incalzire este ridicata si este recomandat utilizatorilor casnici cu nevoi restranse, familii cu doi-patru membri. Exista si boilere electrice de capacitati mari, suficiente pentru nevoile unor familii mai numeroase.
Comparativ cu centralele termice pe gaz, un boiler electric poate furniza o cantitate de apa calda limitata intr-un interval de timp, direct proportionala cu capacitatea acestuia. Odata consumata apa calda, va avea nevoie de o perioada de timp pentru reincalzire. Daca gasiti acest compromis ca fiind unul acceptabil, va recomandam sa cititi in continuare randurile ce urmeaza, in care veti gasi sfaturi extrem de utile despre cum sa alegeti cel mai bun boiler electric. Despre cum sa-l utilizati si sa-l intretineti corespunzator am vorbit intr-un articol separat.
Recomandare Cel Mai Bun Boiler Electric
Indicatorii de performanta
In acest capitol vorbim cate putin despre doua valori mari si tari, pe care este musai sa le aveti in vedere, inainte de a adauga un produs in cos: presiunea si puterea consumata.
Daca detineti o locuinta mare, cu unul sau chiar doua etaje sau chiar si pe un singur nivel, dar intinsa ca suprafata, ideal este ca valoarea presiunii sa fie cat mai mare. In corpul boilerului o presiune ridicata permanenta va impinge apa la o cat mai mare distanta, pe instalatia termica, in interiorul locuintei, in bai si in bucatarii. Gasiti acest indicator pe etichetele boilerelor exprimat in pascali sau bari. O valoare ridicata garanteaza o presiune suficienta si la cel mai indepartat robinet al instalatiei.
Puterea exprimata in W sau watti este un indicator putin sensibil, pentru ca desi este recomandat sa fie o valoare cat mai ridicata, costurile cu energia electrica vor creste pe masura. Concret, daca doriti sa asteptati cat mai putin pana la incalzirea totala a apei, vizati valori de peste 1500W.
Capacitatea de incalzire
Pe scurt si in limbaj popular, aceasta capacitate reprezinta volumul total de apa calda pe care boiler o poate furniza intr-o singura utilizare neintrerupta, pana ca apa sa devina rece. Aceasta poate avea valori mai mici (30L), medii sau foarte mari, de pana la 200 litri, cele din urma recomandate fiind familiilor numeroase cu consum ridicat. Tehnic vorbind, un boiler electric standard nu este un aparat extrem de complex, fiind compus dintr-un corp in interiorul caruia gasim o cuva colectoare ce depoziteaza rezistentele electice responsabile cu incalzirea, racordate la reteaua electrica.
Ca si procedeu de functionare, pentru apa calda 24 ore din 24, boilerul va trebui alimentat in permanenta la reteaua electrica, astfel ca apa se va pastra la temperaturi inalte. Daca doriti totusi sa nu fiti surprinsi de costurile mari de pe factura cu utilitati, desi nu este recomandat, puteti scoate ocazional aparatul din priza si reconecta doar la nevoie. In cazul deconectarii frecvente, va sfatuim sa aveti in vedere cumpararea unui boiler electric cu o capacitate mai mica, de 40-60 litri, pentru ca si timpul de incalzire va fi unul considerabil mai scurt. Acordati, asadar, atentie fisei de specificatii cu detalii tehnice, cu siguranta veti gasi acolo toate aceste valori.
Functionalitate si reglaje pentru utilizator
Dupa principiul prezent si in cazul autoturismelor sau centralelor pe gaz, si in cazul unui boiler electric, termostatul este cel responsabil pentru reglarea temperaturii apei. Puteti opta pentru modele ce dispun de un reglaj manual sau pentru reglaj automat. Este important sa aflati ce temperatura maxima a apei atinge modelul vizat, o temperatura inalta poate fi redusa prin adaugarea apei reci din baterie, lucru imposibil de facut in cazul unei temperaturi scazute.
Veniti grabit de la lucru sau sunteti in criza de timp si doriti sa faceti un dus rapid? Sau poate pur si simplu nu sunteti o persoana rebdatoare. Cu siguranta nu doriti sa asteptati 60 de minute pana se va incalzi apa. Timpii de incalzire pot varia intre 30 si 60 de minute pentru dispozitivele cu capacitati reduse si pot urca pana la 3 ore pentru un volum de 100 de litri. Nu toti producatorii ofera timpul de incalzire, insa e bine sa-l punctati si pe acesta, acolo unde este posibil.
Buget si cheltuieli
Daca pretul de achizitie este unul fix care se va amortiza pe termen lung, achitat o singura data, costurile cu energia electrica sunt lunare si pot varia in functie de regimul de exploatare al boiler-ului si de specificatiile acestuia. Va puteti orienta spre un model de boiler din clasa economic, daca va fi o sursa de incalzire suplimentara, iar in gospodarie dispuneti si de alte surse ce au la baza lemne sau gaze naturale. Daca insa va fi singura sursa de incalzire a apei, este de preferat sa va orientati spre un model mai eficient, care sa acopere nevoile casnice zilnice, chiar daca vor creste usor valoarea facturilor emise pentru energia electrica.
Daca ati ajuns pana aici cu lecturarea articolului, sunteti deja pregatiti sa achizitionati un boiler electric, analizand si bifand cele mai importante criterii si avand o baza solida cu detalii tehnice relevant pentru acest produs.
Recomandarea noastra este sa cumparati un astfel de produs cu ajutorul internetului, pentru ca dincolo de avantajul evident al pretului mai mic, gasiti de cele mai multe ori si parerile pertinente ale celor care au cumparat deja produsul si sunt suficient de amabili sa impartaseasca din experienta lor, dupa primele luni de utilizare. Aceste recenzii va pot ajuta sa faceti o alegere excelenta sau sa evitati anumite modele ce pot prezenta defecte de fabricatie.
Aveti, fireste, si posibilitate de retur, daca produsul nu este conform cu descrierea, daca nu se ridica la inaltimea asteptarilor sau daca ati constientizat ulterior ca un boiler electric dintr-o clasa superioara corespunde mai bine necesitatilor dvs. Ati cumparat deja un boiler? Gasiti pe site un articol dedicat utilizarii si intretinerii boilerului electric.