Este foarte important sa investesti intr-o masina de spalat rufe de calitate, insa de multe ori nu este o sarcina tocmai usoara, avand in vedere ca trebuie sa iei in considerare o multime de factori, pana sa te decizi ce model de masina de spalat vei alege. De fapt, sunt o multime de producatori de masini de spalat in prezent, pe piata, iar asta inseamna ca exista o imensa varietate de modele cu preturi si optiuni diverse, optiuni fata de care trebuie sa acorzi o atentie suplimentara, cand alegi o masina de spalat pentru acasa sau pentru sedii comerciale.
In orice caz, sunt in general doua tipuri principale de masini de spalat, cele cu incarcare frontala si cele cu incarcare verticala, asadar depinde de tine sa stabilesti care dintre cele doua se potrivesc cel mai bine nevoilor tale de spalare. Mai jos urmeaza top 3 cele mai bune masini de spalat rufe si un ghid ce contine atat unii pasi, cat si factori ce trebuiesc avuti in vedere atunci cand cumperi o masina de spalat si vrei sa faci o alegere buna.
IMAGINE | MODEL | SPECIFICATII |
Masina de spalat rufe SLIM Hotpoint WMSD723B |
Masina de spalat cu incarcare frontala Afisaj: LCD Viteza de centrifugare: 1200 rpm Cpacitate de incarcare: 7 kg Clasa de energie A+++ 12 programe Functii de siguranta Cuva din inox |
|
Masina de spalat LG F1296NDA3 | Masina de spalat cu incarcare frontala Afisaj: LED Viteza de centrifugare: 1200 rpm Cpacitate de incarcare: 6 kg Clasa de energie A+++ 12 programe Functii speciale, 6 Motion Tambur din otel inoxidabil |
|
Masina spalat Electrolux EWT1266ELW | Masina de spalat cu incarcare verticala Programare intarziata Viteza de centrifugare: 1200 rpm Cpacitate de incarcare: 6 kg Clasa de energie A+++ 14 programe Controlul echilibrării încărcăturii de rufe Dispenser detergent detasabil |
Cum Alegi Masina de Spalat?
1. CAPACITATEA DE INCARCARE. In cazul in care sunteti o familie formata din 4 membri sau mai putin, ai in vedere cumpararea unei masini de marime medie cu o capacitate de incarcare de aprox. 5-6 kg, pentru ca va corespunde cu siguranta nevoilor tale de spalare. Pe de alta parte, achizitioneaza o masina de dimensiuni mari cu o capacitate de peste 8 kg in cazul in care familia este mult mai numeroasa. Mai multe detalii despre capacitatea portivita a masinii de spalat am scris intr-un articol mai vechi. In orice caz, o masina de spalat este utilizata multi ani la rand, asta insemnand ca trebuie sa ai in vedere si viitoarele schimbari in ce priveste marirea familiei.
2. CLASA DE EFICIENTA ENERGETICA. Joaca si ea un rol destul de important cand vine vorba de alegerea unui mode eficient de masina de spalat. Iti recomand sa te orientezi catre cele ce fac parte din clasa A+++, sunt cu mult mai eficiente din punct de vedere energetic decat cele din clasa A sau A+.
3. TIPUL MASINII DE SPALAT. Exista doua tipuri principale de masini de spalat, clasificate dupa tipul incarcarii cu rufe: masini cu incarcare frontala si masini cu incarcare verticala, asadar asta inseamna ca trebuie sa decizi ce model vei alege, dintre cele doua. Modelele cu incarcare verticala tind sa fie mai eficiente din punct de vedere energetic, mai silentioase, ofera cicluri de spalare mai rapide si pot fi chiar deschise oricand in timpul procesului de spalare pentru a fi adaugate si alte rufe. Pe de alta parte, modelele cu incarcare frontala tind sa aiba un consum mai redus de apa si energie, afecteaza mai putin rufele, unele modele ofera programe de uscare rapida dar si multe alte programe, comparativ cu concurentele lor.
4. BRAND. Marca masinii de spalat pe care o vei cumpara este de asemenea un aspect foarte important, pentru ca unii producatori populari sunt cunoscuti inclusiv pentru masinile de spalat de calitate pe care avestia le produc. Cei mai cunoscuti producatori sunt: Gorenje, Samsung, Whirlpool, Indesit, Miele, Beko, Electrolux, Hotpoint, Arctic, LG etc. Asadar, ai in vedere oricare dintre aceste firme in procesul de cumparare si incearca sa eviti marci necunoscute, in cazul in care nu doresti sa fii dezamagit/a.
5. NIVELUL ZGMOTULUI. Masinile cu cel mai silentios proces de spalare sunt deseori echipate cu un motor cu tehnologia direct-drive, tehnologie ce presupune eliminarea curelelor, reducand astfel zgomotul si vibratiile inutile. De asemenea, incearca sa te orientezi spre o masina care include si un sistem de amortizare, pentru ca acesta va amortiza si va tine la distanta cuva (tamburul) de carcasa exterioara, reducand semnificativ zgomotul din timpul ciclului de spalare. Mai mult decat atat, unele modele mai noi de masini de spalat prezinta izolare suplimentara si au in constructia lor cadre consolidate, care fac posibila reducerea nivelului de zgomot in timpul utilizarii.
6. PROGRAME SI MENIU INTUITIV. Masinile de spalat au, de asemenea, programe speciale pentru spalare si temperatura, care vor permite utilizatorului sa isi spele in siguranta orice tip de haina- de la cele delicate, lejerie, bumbac si pana la cele de lana, de la culori inchise si pana la rufe albe. Incearca, pe cat de mult posibil, sa te orientezi inspre o masina care sa vina cu programe cat mai diverse care sa iti poate spala in sguranta hainele – blugi, hainute de copii, camasi, pilote, articole sportive, matase, perdele etc. Asigura-te ca meniul masinii de spalat pe care urmeaza sa o cumperi este usor de utilizat si intuitiv. De fapt, masinile de spalat ieftine tind sa aiba butoane de comanda mecanice, in timp ce modelele scumpe prezinta display digital, dar si control printr-o singura atingere.
7. DURATA PROGRAMELOR. In cazul in care esti mereu pe graba atunci cand speli hainele murdare, incearca sa te documentezi asupra lungimii programelor marcilor de masini preferate. De fapt, studiile au aratat ca masinile de spalat cu incarcare verticala sunt mai rapide decat cele cu incarcare frontala, desi majoritatea modelelor cu incarcare frontala ofera si programe rapide de spalare.
8. DIMENSIUNI. Inainte de a cumpara o noua masina, masoara intotdeauna spatiul destinat instalarii acesteia, pentru a stabili dimensiunile maxime in care se poate incadra noul produs. In cazul in care spatiul din locuinta este unul limitat, atunci va trebui sa te orientezi spre o masina de spalat slim, compacta pentru a obtine cele mai bune rezultate. Dar, daca dispui de suficient spatiu pentru spalare, atunci te poti orienta spre o masina de dimensiuni mari, sau chiar un model cu uscator de rufe integrat, care sa fie capabila sa spele si sa usuce hainele intr-un ciclu de spalare complet.
9. PAREREA ALTOR CLIENTI. Citeste intotdeauna macar cateva dintre parerile celor care au cumparat deja modelul ales de tine (le gasesti in josul paginii produsului – asta daca alegi sa cumperi masina din magazine online precum emag, evomag, cel sau flanco etc) sau care au cumparat alte marci, pentru a descoperi avantajele si dezavantajele modelelor in cauza. Gasesti aceste pareri printr-o documentare online, mediul in care vei gasi cu siguranta o masina de spalat buna, doar citind experientele altora.
10. OPTIUNI SPECIALE UTILE PE VIITOR. Formeaza o lista cu optiunile speciale de spalare care ti-ar putea fi de ajutor pe viitor si asigura-te ca modelul pe care ai pus ochii are aceste optiuni, sau macar o buna parte dintre ele. Spre exemplu, unele masini de spalat Samsung ofera o tehnologie unica bazata pe argint, care utilizeaza particule de argint pentru a elimina eficient pana la 99% dintre bacterii. Alte persoane prefera, de asemenea, sa cumpere o masina care sa spele, dar sa si usuce hainele, pentru a economisi timp, dar si spatiu pentru intinderea rufelor.
11. MENTENANTA – Este recomandata putina documentare si in privinta disponibilitatii pieselor pentru posibile reparatii, daca acestea se gasesc cu usurinta intr-un timp scurt sau sunt greu de gasit si implicit mai scumpe. Este destul de frustrant sa renunti complet la o masina de spalat pentru a cumpara alta noua, doar pentru ca nu exista un furnizor de piese pentru a o repara.
12. RAPORTUL CALITATE – PRET. Dupa ce ai comparat mai multe modele avand in vedere sfaturile de mai sus, ai in vedere preturile acestora, moment in care vei fi pregatit/a sa iei decizia finala, decizie strans legata de bugetul maxim alocat pentru o astfel de investitie.