Cum aleg o baterie auto? Cei mai buni acumulatori auto

Desi este greu de acceptat din pricina costurilor, bateriile auto au o durata de viata limitata, durata ce poate fi scurtata atunci cand autoturismul are probleme cu sitemul de incarcare sau sitemul de aprindere. Acumulatorii auto cedeaza cel mai des in timpul sezonului rece, fiind pe de o parte afectati de temperaturile scazute, iar pe de alta parte mai solicitate ca in timpul verii, pentru ca iarna bujiile incandescente necesita energie la pornirea masinii, pentru incalzirea carburantului. Daca intial poti apela la un redresor auto, atunci cand bateria da semne de oboseala, daca situatia se repeta si reincarcarile nu par sa mai dea rezultate, cel mai probabil ca este cazul sa te orientezi spre o baterie auto noua.

Procesul de alegere a unei baterii potrivite atat masinii tale cat si buzunarului tau, poate fi unul destul de anevoios, pentru ca implica si unele detalii tehnice care trebuie avute in vedere, detalii care sunt de cele mai multe ori ignorate de catre soferi. Asadar, iti recomand sa aloci o parte din timpul tau lecturarii acestui aricol, daca vrei sa afli de unde poti cumpara o baterie auto la un pret convenabil, dar mai ales cum vei alege acea baterie, astfel incat masina sa iti fie recunoascatoare pe termen lung.

IMAGINE MODEL SPECIFICATII
Baterie auto Macht 75Ah 12V Baterie auto Macht 75Ah 12V

Vezi Pret

Amperaj: 75Ah
Curent pornire: 680A
Tensiune: 12V
Polaritate: +-
Dimensiuni: 278 x 175 x 175 mm
Baterie auto Bosch S5 63Ah 0092S50050 Baterie auto Bosch S5 63Ah

Vezi Pret 

Amperaj: 63Ah
Curent pornire: 610A
Tensiune: 12V
Dimensiuni: 242 x 175 x 190 mm
Baterie auto Varta Silver 74AH Baterie auto Varta Silver 74AH

Vezi Pret

Amperaj: 74Ah
Curent pornire: 750A
Tensiune: 12V
Polaritate: normala
Dimensiuni: 278 x 175 x 175 mm
Baterie auto Rombat Cyclon L2 55Ah 12V Baterie auto Rombat Cyclon L2 55Ah 12V

Vezi Pret

Amperaj: 55Ah
Curent pornire: 450A
Tensiune: 12V
Polaritate: normala
Dimensiuni: 242 x 175 x 190 mm

 

Dimensiune si amperaj. Aceste doua aspecte sunt prioritare si le gasesti mentionate in cartea tehnica a masinii, daca esti o persoana organizata iar masina este suficient de noua incat sa se mai gaseasca asupra ei un astfel de manual. In lipsa lui, poti verifica dimensiunea si amperajul bateriei vechi, cu atat mai mult daca aceasta este originala, pusa de catre producator. Compatibilitatea bateriei este extrem de importanta, cu siguranta nu iti doresti sa comanzi o baterie mai mare, care sa nu incapa in locatia destinata, sau cu un amperaj mic, pentru ca va fi uzata prematur. Clima Romaniei este tot mai capricioasa, cu veri caniculare si ierni geroase, aspecte care influenteaza in mod indirect durabilitatea acumulatorilor auto. Atunci cand sunt disponibile, poti lua in calcul informatii precum consumul de apa si electroliti, consum care trebuie sa fie unul redus.

Capacitatea bateriei. Se refera efectiv la capacitatea de depozitare de energie electrica al acumulatorului si este strans legata de valoarea alternatorului responsabil cu viitoarele incarcari. Capacitatea se masoara in amperi/ora (Ah) si poate fi gasita cu usurinta pe bateria uzata a masinii. Desi pare banal, tin sa subliniez ca nu este indicat sa cumperi o baterie cu un amperaj inferior celui recomandat, desi pretul iti poate face de multe ori cu ochiul. In schimb, o baterie cu un amperaj superior, in limita a 30% din capacitatea optima, nu va afecta cu nimic bunul mers al masinii. Si pentru ca puterea exemplului poate face lumina printre aceste detalii tehnice, putem lua exemplul concret al unei baterii de 60Ah. La un consum electric de 10 amperi, aceasta se va descarca in aproximativ 6 ore.

Categorii. Bateriile auto se impart in doua categorii mari, baterii ce functioneaza pe baza de placi din plumb scaldate in acid si baterii alkaline. Prima categorie, fiind de altfel si cea mai populara, se imparte si ea in doua categorii mai mici, pe piata existand baterii pe baza de electrolit lichid (carora trebuie asigurata mentenanta periodica) si baterii pe baza de electrolit gelificat, ce nu necesita atentie ulterior. In ce priveste aceasta mentenanta, poate sunt persoane care isi amintesc de parintii care completau cu multi ani in urma modele vechi de baterii romanesti cu apa distilata sau apa de ploaie, pentru prelungirea duratei de viata. Totusi, solutia ideala pentru completarea manuala este o compozitie formata din apa si acid sulfuric, motiv pentru care iti recomand sa te orientezi spre un acumulator pe baza de electrolit gelificat. Bateriile alkaline, din a doua mare categorie, sunt cu mult mai scumpe si mai rare pe piata de piese auto din Romania.

baterie auto bosch

Vezi Oferta Completa de Baterii Auto Bosch

Curentul de pornire generat la rece. Fara sa ne pierdem prea mult in aspecte tehnice, acesta difera in functie tipul motorului: diesel sau benzina si de capacitatea cilindrica (centimetri cubi). Motoarele diesel sunt mai pretentioase si au nevoie de un curent mai mare la pornire, astfel ca o valoare de 7-800 amperi ar trebui sa fie suficienta, in timp ce motoarele pe benzina se multumesc cu 4-500 amperi curent de pornire, valoare influentata si de centimetri cubi (mai multi CC, mai multi amperi). Ca punct de referinta, o baterie este considerata in parametri, daca asigura pentru un interval de timp de cel putin 10 secunde, curent suficient unei porniri la o temperatura de -18 grade C si tensiunea de la borne depaseste 7.5 volti.

Voltajul sau tensiunea. Aici lucrurile sunt extrem de simple, astfel ca ai sanse minime sa gresesti. Majoritatea masinilor mici au la baza baterii cu o tensiune de 12 volti, SUV-urile de dimensiuni mari si camioanele au cel mai adesea baterii de 24 volti, specificatii care trebuie respectate in totalitate. Din motive evidente, pretul de achizitie al bateriilor de 24V este mai piperat ca pretul celor de 12V. Pentru siguranta masinii tale si implicit a bateriei, iti recomand totusi sa faci o verificare periodica a voltajului generat de sistemul de incarcare si sa te asiguri ca acesta sa fie in parametrii, respectiv sa nu depaseasca 13.7V. Odata cu secarea bateriei prin fenomenul de supraincarcare, vor seca si finantele din portofel.

Dimensiunea bateriei. Valori precum lungimea, latimea si inaltimea le poti prelua de pe vechiul acumulator sau din ghidul tehnic al masinii. O baterie prea mare nu va avea loc in locasul dedicat, iar una prea mica se poate deplasa din punctul fix in timpul mersului si poate cauza distrugeri de cabluri, deconectari sau chiar scurtcircuitari. Orientativ, valorile inaltimii pentru piata europeana sunt fie de 19cm, fie de 17.5cm.

baterii auto varta

Vezi Oferta Completa de Baterii Auto Varta

Firma producatoare. Alegerea producatorului este influentata atat de pret, cat si de latura subiectiva, generata de marketingul companiei in cauza. Iti recomand branduri cu traditie, care se bucura de incredere in randul soferilor din Romania, firme precum Varta, Bosch, Macht si, de ce nu, pentru cei mai patrioti dintre noi, Rombat. Sunt convins in schimb ca vei gasi mereu in cercul de prieteni, un sofer nemultumit de Varta, pentru ca a reusit sa distruga o baterie intr-un an, sau foarte multumit de Rombat, pentru ca bateria a rezistat 10 ani, fara sa mentioneze cu exactitate conditiile de exploatare si stare tehnica a sistemului de incarcare. In plus, majoritatea brandurilor cunoscute ofera garantie, sunt in conformitate cu cerintele europene, dar si standardele impuse de R.A.R.

Ordinea bornelor (polaritatea) se refera la pozitionarea pe baterie a bornei pozitive, pe partea stanga sau pe partea dreapta. Pe piata europeana de baterii si implicit in Romania este folosita polaritatea pozitiv/dreapta. Este obligatoriu sa ai in vedere acest aspect, daca ai schimbat cel putin o data bateria auto, vei intelege cu siguranta ce inseamna o polaritate incompatibila cu masina ta, cablurile de alimentare au o lungime standard si sunt groase si extrem de rigide. Daca in schimb esti proprietarul unei masini nipone, iti recomand sa arunci intai o privire sub capota, inainte de a plasa o comanda online.

Pret si manipulare. Desi sunt centre specializate in colectarea bateriilor vechi, sunt si furnizori de baterii noi care ofera o reducere a pretului atunci cand este predat si acumulatorul uzat. Mai mult, unii producatori s-au gandit sa faca mai usoara viata soferilor, lansand pe piata modele de baterii cu maner, pentru un plus de manevrabilitate. Personal, gasesc manerul respectiv extrem de util, in special in iernile in care temperatura coboara sub -15 grade celsius, moment in care e recomandat ca acumulatorul sa fie adus in interior pentru protectie, daca autoturismul nu va mai fi utilizat vreme de cateva zile.

In final, daca ai avut rabdare sa parcurgi toate randurile de mai sus, am incredere ca alegerea ta este una documentata si vei alege ce este mai potrivit si mai bun pentru masina ta. Iti sugerez sa ai in vedere produsele recomandate in acest articol, produse care de altfel pot fi comandate online, fiind de cele mai multe ori disponibile la preturi mai mici ca cele din magazinele traditionale.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo