Centrala Termica in Condensatie vs Centrala Termica Conventionala

Pe o piata cu o vechime ce depaseste deja trei decenii, modelele de centrale termice in condensatie incep abia acum sa obtina popularitatea pe care o merita, inlocuind treptat centralele termice conventionale. Daca esti in cautarea unei centrale termice de calitate, cel mai probabil ca ai intalnit frecvent termenii si te-ai intrebat cam care ar fi diferentele dintre o centrala in condensatie si o centrala conventionala. Pe scurt, cele prin condensare functioneaza intr-un mod destul de asemanator cu cele conventionale, dar se gasesc la un pret superior, avand in vedere eficienta sporita si capacitatea de a economisi energie si implicit bani. Daca ai in vedere cumpararea unei centrale termice prin condensare, acest ghid este aliatul tau. Citeste mai departe pentru a descoperi diferentele dintre centralele clasice si cele prin condensare.

 

Cum functionaza o centrala?

Centralele termice reprezinta sursa principala a sistemului de incalzire din locuinta proprie. In interiorul centralei exista un arzator care necesita alimentarea permanenta cu gaze naturale, gaze aduse in interiorul locuintei de catre o conducta conectata la conducta principala de gaze a zonei. Centrala incepe sa functioneaza atunci cand deschizi valva cu gaz. Gazele patrund intr-o camera de combustie, locatie in care acestea sunt arse. Aceste gaze sunt convertite chimic in caldura si monoxid de carbon, caldura degajata fiind transferata apei reci din interiorul conductelor aflate in interiorul centralei, prin intermediul schimbatorului de caldura. Schimbatorul de caldura este un instrument aflat tot in interiorul centralei, are principalul scop de a transfera caldura dintr-o sectiune in alta. Resturile rezultate in urma arderii contin elemente chimice precum CO2 si 2H2O. Acesta este modul in care centrala ta trateaza produsele secundare, mod care determina catalogarea centralei ca fiind una conventionala sau prin condensare.

Centrala termica murala in condensare Immergas Victrix Exa 24/28 1 ErP
Centrala termica murala in condensare Immergas Victrix Exa 24/28 1 ErP
Acest model de centrala are o putere termica de 24 kW si se poate conecta rapid si usor la reteaua de gaz natural a locuintei. Tirajul este fortat, astfel ca nu trebuie sa te preocupi de modul de evacuare al noxelor, are panou de comanda digital si poate incalzi fara probleme o suprafata de pana la 150 mp. Asigura un randament de 106% si are un debit de apa de 13.7 l/min ceea ce o face a fi o investitie inteleapta pe termen lung.

 

Cum functioneaza 0 centrala termica conventionala?

Centralele termice conventionale distribuie produsele secundare rezultate in urma arderii sub forma fumului, pe cosul de aerisire, fumul ajungand astfel in afara locuintei tale. Fumul in sine este format de fapt din vapori ce ating temperaturi inalte, inseamnand ca acestia contin de fapt o parte din energia ce ajunge in propria locuinta prin intermediul conductelor de gaze naturale. Prin urmare, o centrala termica conventionala genereaza o pierdere partiala a energiei. Eliberarea fumului in siguranta in spatiul deschis necesita cateva elemente – in majoritatea cazurilor doar un cos de aerisire – asigurand astfel un design simplu si costuri reduse de productie.

sistem de incalzire centrala

 

Cum functioneaza o centrala termica in condensatie?

O centrala prin condensare functioneaza in acelasi mod ca si una conventionala, dar careia i s-au mai adaugat cateva functii suplimentare. In comparatie cu cea conventionala, care permite o pierdere a caldurii, cea prin condensare recupereaza caldura pierduta. O centrala termica prin condensare poate recupera caldura datorita design-ului, care include fie un schimbator de caldura cu o suprafata mai mare, fie doua schimbatoare de caldura, cum ar fi spre exemplu acest model de centrala Ariston Cares Premium 30 EU. Recuperarea caldurii incepe atunci cand vaporii ajung in schimbatorul de caldura, moment in care acestia se racesc cu ajutorul unei extensii adaugate. Daca sunt adusi la o temperatura suficient de scazuta – temperatura de condensare – vaporii se condenseaza, transformandu-se in lichid. Acest aspect este problematic pentru centralele conventionale, pentru ca atunci cand vaporii se condenseaza, cad in anumite parti ale centralei – precum schimbatorul de caldura – sau chiar in interiorul locuintei – in semineu. Vaporii, deveniti acum lichizi, contin chimicale corozive, distrugand astfel obiectele pe care acestia ajung.

Consider ca o astfel de centrala in condensatie este cea mai buna centrala termica pe care o poti achizitiona in momentul de fata datorita capacitatii sale de a condensa vaporii din interior pentru a recupera caldura pierduta in conducta de gaze si au efecte secundare benefice, prin prevenirea corodarii generata de vaporii condensati. Schimbatorul mai mare de caldura sau schimbatorul suplimentare instalat in interiorul centralei termice extrage mai multa caldura din gazele evacuate, prin racirea aburului pana la un punct termic de condensare, asigurandu-se condensarea in interiorul centralei si nu in afara acesteia. In plus, schimbatorul de caldura responsabil cu colectarea caldurii din aburi este construit din otel inoxidabil de inalta calitate, tocmai pentru a preveni fenomenul de coroziune.

Asadar, indiferent de ce design este folosit in cazul schimbatorului de caldura, centrala este capabila sa converteasca mai multe gaze supraincalzite in caldura. In final, mai multa caldura ajunge in apa din calorifere si mai putina pe cosul de evacuare, tocmai de aceea gazele eliberate de o centrala termica prin condensatie sunt chiar de trei ori mai fierbinti ca cele eliberate de centralele termice conventionale. Design-ul asigura centralelor termice prin condensare cateva avantaje in comparatie cu centralele conventionale, in schimbul unui pret de achizitie mai mare.

Centrala termica in condensare Motan MKDens 25 P
Centrala termica in condensare Motan MKDens 25 P
Acest model de centrala in condendatie este modelul din gama de varf a producatorului MOTAN, un brand de renume pe piata centralelor termie, fiind proiectata pentru o eficienta maxima si un consum cat mai redus de energie, astfel ca tu sa te bucuri de facturi mai mici la intretinere fara a fi afectat in vreun fel confortul personal. Are o putere de 24 kw si asigura un randament de 96%.

 

Impactul asupra mediul inconjurator – Indiferent ca folosesti o centala termica pe gaz sau electrica, centrala contribuie la incalzirea globala. Caldura eliberata prin cosul de evacuare contine dioxid de carbon, care este un catalizator pentru incalzirea globala. Centrala prin condensare captureaza o buna parte din caldura eliberata sub forma dioxidului de carbon, reducand impactul negativ asupra mediului.

Eficienta – Datorita modului in care functioneaza, centralele termice prin condensare conserva consumul de gaz sau electricitate. Aceasta se va reflecta in costurile tale lunare, in timp ce primesti aceeasi cantitate de caldura la costuri mai mici. Desi eficienta acestor centrale difera de la un model la altul, te poti astepta, in medie, la o economisire de 15% folosindu-le pe cele prin condensare. Randamentul difera intre o centrala termica conventionala si una prin condensare si este in medie de 90% eficienta pentru prima si poate ajunge chiar si pana la 110% pentru cea din urma. In orice caz, centralele conventionale vechi abia daca depasesc adeseori un randament de 50%, deci o schimbare a unei centrale vechi cu una noua prin condensare poate aduce o reducere a facturii electrice de pana la 50%.

Pretul – In mod clar, unul dintre motivele pentru care centralele termice prin condensare nu au inlocuit inca in totalitate modelele conventionale este pretul lor premium. In vreme ce structura unei astfel de centrale necesita mai multe elemente, va fi intotdeauna mai scumpa ca celelalte modele. In plus, constructia centralelor termice prin condensare cu un singur schimbator de caldura va necesita materiale de calitate pentru a face fata supraincalzirii, folosirea otelului inoxidabil pentru a rezista coroziunii naturale produsa de vaporii degajati.

centrala-termica-de-apartament

Pentru a recupera din pretul de achizitie mai mare prin facturi reduse la energie, trebuie sa te asiguri ca vei beneficia de un randament de peste 90% pe care centralele prin condensare il au de oferit. Asta inseamna deseori ca va trebui sa utilizezi centrala pe tot parcursul zilei, ceea ce pare destul de logic daca esti proprietar si ramai acasa pe perioada zilei, insa pare mai putin logic daca petreci ziua aproape in totalitate plecat, la birou. In orice caz, proprietarii de locuinte care necesita in permanenta incalzite sau de piscine cu apa calda pot face economii serioase alegand produse care functioneaza prin condensare.

Popularitate – Dupa cum am mentionat si mai sus, o centrala termica in condensatie a devenit tot mai populara datorita economisirii energiei. Totusi, pentru ca are o tehnologie relativ noua, compania ta locala HVAC posibil sa nu o poata aduce sau instala; multe companii HVAC sunt blocate in propriile idei si perceptii si refuza sa-si pregateasca personalul, asigure stocuri de piese sau sa informeze clientii despre noile tehnologii HVAC. Dar, pe moment ce aceste centrale vor deveni tot mai ieftine, proprietarii de locuinte vor dori astfel de centrale, iar companiile HVAC nu vor avea de ales. In general, daca firma HVAC la care apelezi de obicei instaleaza astfel de centrale, poti avea incredere ca este la zi cu cele mai noi tehnologii.

Centrala termica conventionala Motan Sigma 24
Centrala termica conventionala Motan Sigma 24
O clasa de eficienta de 3 stele, confort superior si fiabilitate pe circuitul de apa calda menajera sunt trei aspecte care fac ca Motan Sigma 24 sa fie cea mai buna centrala termica conventionala. Mai mult, acest model permite conectarea unui sistem de incalzire prin pardoseala si are un un afisaj digital cu meniu intuitiv pe care sunt afisate eventualele erori. Dispune de protectie anti inghet, are o putere de 24 kw si poate incalzi o suprafata de pana la 200 mp.

Instalare si intretinere – Cu mai multe elemente si o structura mai complexa, centralele termice prin condensare par o adevarata pacoste pe cap, atunci cand vine vorba de instalare. Intr-adevar, multe companii de instalare HVAC evita instalarea sau service-ul pentru acest tip de centrale. Cand instaleaza o centrala termica prin condensare, o companie HVAC trebuie sa modifice si sa adauge elemente noi sistemului tau auxiliar pentru montare. Spre exemplu, ei trebuie sa adauge o scurgere pentru condens, prin care vaporii corozivii vor fi scursi din locuinta ta. De asemenea ei trebuie sa aduca modificari separatorului de aer, sistemul de conducte, pompei de circulare, releul de comutare si vasului de expansiune.

Asemanator, intretinerea necesita niste actiuni suplimentare: curatarea scurgerii pentru condens, curatarea sistemului si intretinerea tuturor componentelor suplimentare adaugate in timpul instalarii centralei termice. De asemenea, in multe cazuri, va trebui sa elimini frecvent condensul produs de functionarea centralei. Este totusi o sarcina usoara, ce poate fi facuta automat cu ajutorul pompei pentru condens.

 

In concluzie, centralele termice prin condensare devin rapid castigatoarele luptei centralelor in momentul de fata. Centralele conventionale isi pierd avantajul pretului in fata celor prin condensare, in vreme ce tehnologiile HVAC continua sa se imbunatateasca. Nu exista moment mai potrivit ca acum sa schimbi strategia, apeland la o centrala in condensatie. Acestea fiind spuse, ca sa realizezi cat de potrivita iti este o astfel alegere, trebuie mai intai sa faci schimbarea.

O centrala termica prin condensare ti se potriveste daca:
– Iti pasa de mediul inconjurator.
– Vrei facturi mai mici la energie.
– Folosesti incalzirea pe tot parcursul zilei.
– Esti proprietar de locuinta
– Vrei sa eviti fenomenul de coroziune.
– Vrei o centrala cu o durata de viata mai lunga.

O centrala conventionala ti se potriveste daca:
– Nu planuiesti sa ramai in locuinta actuala pe termen lung si nu iti pasa de valoarea viitoare de vanzare.
– Vrei cea mai ieftina solutie si o vrei rapid, fara sa iti pese de economiile facute pe termen lung.

1 Comment
  1. Reclama și atât.Centralele pe condensare sunt mult mai proaste decât cele convenționale.Nu încălzesc bine apă și se strica foarte ușor .

Leave a reply

eRev.ro
Logo