Cea mai Buna Centrala Electrica – Top 5 Centrale Termice Electrice

Sa alegi cea mai buna centrala electrica de apartament sau pentru casa se transforma adesea intr-o provocare complexa, mai ales in absenta accesului la metodele traditionale de incalzire. In contextul in care instalarea unei centrale termice pe gaz sau centrale pe lemne nu este o optiune viabila, centrala termica electrica se poate dovedi a fi solutia ideala. Desi adesea perceputa ca o metoda costisitoare, cu o abordare informata si prudenta in utilizare, costurile pot fi mentinute sub control.

Cea mai buna centrala termica electrica

Centrala termica electrica Protherm Ray de 24 kW are dimensiuni compacte si este ideala pentru incalzirea rezidentiala a unei case de dimensiuni medii. Aceasta functioneaza la o tensiune de alimentare de 400 V si are un panou de comanda digital. Este cea mai buna centrala electrica pentru casa de 150 m2 ce are un randament maxim de incalzire de 99.5%, fiind clasificata in eficienta energetica C, si vine cu un vas de expansiune de 8 litri. Proiectata pentru montare pe perete, ofera incalzire eficienta fara sistem de preparare a apei calde si este o alegere excelenta pentru locuinte rezidentiale.

Ferroli Tor de 9 kW este cea mai buna centrala electrica de apartament fiind o solutie eficienta pentru incalzire, oferind un randament de pana la 99,5%. Avand un afisaj digital intuitiv, permite o gestionare simpla si eficienta a incalzirii si a parametrilor de functionare. Robusta si fiabila, aceasta centrala termica pe curent permite, de asemenea, prepararea apei calde menajere cu un boiler extern, asigurand un confort superior utilizatorilor.

Maktek Omega este cea mai buna centrala electrica cu apa calda si incalzire destinata utilizarii in locuinte si spatii de pana la 250 m². Cu o putere de incalzire de 40 kW si capacitatea de a produce 13 litri de apa calda pe minut, aceasta asigura eficienta si confort. Caracteristicile includ un afisaj digital, o functionare silentioasa la 32 dB, si un sistem de protectie impotriva functionarii “pe uscat”. Centrala pe curent este dotata si cu un sistem antiblocare al pompei, fiind o solutie moderna si eficienta pentru nevoile rezidentiale.

Bosch Tronic Heat 3500 este cea mai buna centrala electrica 9 kw potrivita pentru incalzirea rezidentiala. Aceasta centrala termica pe curent dispune de tehnologie avansata, oferind reglaj de putere pe 3 sau 6 trepte, in functie de puterea selectata (intre 4 si 24 kW). Rezistentele electrice din otel inoxidabil asigura o functionare eficienta si se schimba circular pentru un consum uniform de energie. Cu un design modern si compact, centrala poate fi conectata la un circuit de incalzire cu radiatoare sau pentru incalzirea in pardoseala, fiind o solutie eficienta si sigura pentru incalzirea locuintei tale.

TITAN Micro este o centrala electrica ieftina, fiind o solutie moderna si compacta pentru incalzirea spatiilor rezidentiale. Cu un design versatil, poate fi instalata atat pe podea cat si pe perete, adaptandu-se perfect la necesitatile tale. Dispune de trei elemente de incalzire din otel inoxidabil pentru o eficienta maxima. Prevazuta cu un regulator de temperatura si un indicator de temperatura, aceasta centrala electrica 220v clasa A asigura un control precis al incalzirii. Cu posibilitatea de conectare a unui senzor extern de temperatura sau a unui programator zilnic cu afisare digitala, iti ofera flexibilitate in gestionarea sistemului de incalzire.

cum-aleg-centrala-termica

Cum aleg cea mai buna centrala electrica?

Vei afla despre caracteristicile esentiale pe care trebuie sa le iei in considerare, cum ar fi eficienta energetica, capacitatea de incalzire si optiunile de control si reglare. De asemenea, vei descoperi cum poti gestiona eficient consumul de energie, ceea ce te va ajuta sa reduci costurile pe termen lung. Aceasta abordare iti va permite sa te bucuri de confortul si caldura oferite de o centrala termica electrica, fara sa te ingrijorezi prea mult de facturile la energie.

Tipuri de centrale electrice

  • Centrala electrica cu ionizare – o inovatie in domeniu, foloseste ionizarea pentru a genera caldura, oferind un randament ridicat si o eficienta energetica superioara. Acest tip de centrala termica electrica este ideal pentru cei care cauta solutii tehnologice avansate pentru incalzirea locuintei.
  • Centrala termica electrica conventionala – ramane populara in Romania datorita accesibilitatii sale financiare. Desi este considerata o optiune mai ieftina, ofera un randament satisfacator de 90-95%, ceea ce inseamna ca majoritatea energiei electrice consumate este convertita in caldura.
  • Centrala termica cu inductie – care, desi mai costisitoare, justifica investitia prin randamentul sau superior de pana la 99%. Aceasta utilizeaza un principiu de functionare bazat pe inductie magnetica, fara pierderi de caldura prin elemente de incalzire. Desi nu este inca larg disponibila pe piata romaneasca, centrala cu inductie promite o eficienta si un control al temperaturii imbunatatite.
  • Centrala electrica cu preparare apa calda menajera – pentru cei care cauta solutii personalizate, exista si optiuni cum ar fi combinarea centralei cu un boiler cu serpentina pentru ACM sau utilizarea unui vas tampon, care permite furnizarea concomitenta de incalzire si apa calda menajera.

Putere

Alegerea puterii unei centrale termice electrice necesita o analiza detaliata a caracteristicilor locuintei. Este important sa cunosti volumul casei prin inmultirea suprafetei cu inaltimea camerei si sa iei in considerare coeficientul de izolare. Puterea necesara depinde de izolarea si vechimea casei. De exemplu, o locuinta noua si bine izolata are un necesar termic diferit de o locuinta veche si neizolata, care ridica costurile cu peste 30%.

Este esential sa consulti un specialist in incalzire pentru a alege centrala adecvata, luand in considerare izolarea, numarul de ferestre si usi, precum si clima zonei. Astfel, vei asigura eficienta si confortul termic optim in locuinta ta. Insa pentru a-ti face o idee, te poti folosi de urmatoarele subpuncte:

  • centrala electrica 3-6 kW – este potrivita pentru apartamente si locuinte mici 40 – 60 m2.
  • centrala electrica 9 kW – acopera o suprafata de 60 – 90 m2.
  • centrala electrica 12 kW – pentru locuinte de 90 – 120 m3
  • centrala electrica 18 kW – pentru case mari de 120 – 180 m2
  • centrala electrica de 24 kW – locuinte si spatii de 180 – 240 m2

Un alt factor cheie este eficienta centralei. Cea mai buna centrala termica electrica are un randament ridicat, apropiat de 100%, ceea ce inseamna ca aproape toata energia electrica consumata este transformata in caldura. In plus, o centrala electrica clasa A++ poate oferi solutie de incalzire eficienta si confortabila.

Tensiune de alimentare

Centralele termice electrice vin in doua variante principale de alimentare: monofazate si trifazate.

O centrala electrica monofazata, de obicei cu o putere de pana la 9 kW, este adecvata pentru locuinte mai mici si functioneaza la 220V. Pe de alta parte, o centrala electrica trifazata este conceputa pentru puteri mai mari si este utilizatae adesea in spatii industriale sau locuinte foarte mari, operand la 380V.

Este esential sa tii cont de puterea electrica instalata in locatie si de ceilalti consumatori casnici inainte de a alege puterea centralei. De asemenea, tipul de bransament disponibil in cladire (monofazat sau trifazat) influenteaza alegerea centrala. Instalarea unei centrale care nu se potriveste cu bransamentul existent poate necesita schimbari costisitoare si complicate.

centrala termica buna

Cat consuma o centrala electrica?

Calculul consumului unei centrale termice electrice este esential pentru intelegerea costurilor asociate cu incalzirea unei locuinte. Pentru a face un calcul estimativ al consumului, trebuie luata in considerare puterea centralei si durata medie de functionare pe zi, care de regula ar fi undeva la 6 ore.

Calculator consum centrala electrica simplificat:

Puteti afla consumul unei centrale electrice folosindu-va de ecuatia urmatoare:

Consumul [kWh]= Puterea [kW] x Timpul [h].

Asadar, o centrala electrica de 6 kW care functioneaza 6 ore/zi va avea un consum de 36 kW intr-o singura zi. Daca pretul mediu al unui kw este de 0.80 lei, vom plati 28.8 lei pentru 6 ore de functionare. La o utilizare zilnica timp de 30 de zile, ar veni 1080 kWh pe luna la un cost de 864 lei, doar pentru incalzire.

Costurile pot varia in functie de pretul curentului electric (care poate fluctua in timp), de furnizorul ales si de zona in care locuiesti, dar si de temperatura ambientala pe care doresti sa o ai in casa. Cu cat vrei mai multe grade, cu atat costul este mai mare.

De mentionat este ca acest calcul este pentru un consum maxim. Consumul mediu variaza in functie de cat de corecta este facuta instalarea si cat de bine este izolata locuinta. Insa chiar si asa, o centrala termica electrica va consuma intotdeauna mai mult decat o centrala pe gaz in condensatie.

Pentru un apartament mic de 2 camere (50-60 m2) este suficienta o astfel de centrala pe curent de 6 kW, insa o data cu cresterea spatiului de locuit, va fi necesara o centrala termica electrica cu putere mai mare, ceea ce duce la facturi mai mari.

centrala termica in condensatie vs conventionala

Centrala electrica vs gaz

Alegerea intre o centrala termica electrica si una pe gaz poate fi decisiva in functie de specificul locuintei si preferintele personale. In zonele fara acces la gaz metan, astfel de centrala termica electrica este cea mai buna optiune, mai ales daca vorbim de o locuinta mica si bine izolata. Este silentioasa, are un pret mic de achizitie si poate fi conectata la reteaua electrica nationala. Pe de alta parte, centralele pe gaz sunt eficiente, dar pot necesita lucrari suplimentare de instalatie si mentenanta. Mai mult decat atat, cu investitii in “energia verde”, costurile de functionare ale unei centrale electrice pot scadea in viitor.

Limitarea in furnizarea de apa calda poate fi o problema, insa o solutie ar fi sa alegi o centrala electrica cu boiler incorporat pentru incalzire si apa calda menajera. Totusi, daca locuinta este dotata cu panouri solare fotovoltaice si instalezi si un sistem de incalzire in pardoseala, eficienta unei centrale termice electrice creste, reducand costurile de energie.

Un avantaj major al acestor modele de centrale electrice este ca nu emit carbon in atmosfera, spre deosebire de cele pe gaz, ulei sau GPL. Aceasta le face o optiune mai ecologica. In cele din urma, alegerea dintre o centrala termica pe curent si una pe gaz va depinde de particularitatile locuintei, disponibilitatea resurselor si preocuparile legate de sustenabilitate si costuri pe termen lung.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo