Cea mai Buna Centrala pe Lemne – Top Cazane pe Lemne

Cand vrei sa creezi o atmosfera calda si primitoare in locuinta ta, cum poti face mai bine acest lucru decat cu cea mai buna centrala pe lemne? Intr-o zona in care accesul la gaz nu este la indemana si nu ai posibilitatea de a monta o centrala termica pe gaz, iar o centrala electrica aduce costuri mult prea ridicate, solutia ramasa este sa alegi o centrala termica pe lemne.

Pe langa beneficiile multiple, precum independenta energetica si economiile financiare, sa alegi un cazan pe lemne este o alegere constienta si responsabila. Cea mai buna centrala pe lemne ofera caldura si apa calda intregii case, fiind ideala pentru locuintele izolate. Nu poate fi instalata intr-un apartament de bloc deoarece necesita un spatiu dedicat instalarii si montarea unui horn de evacuare a gazelor. Mai mult decat atat, trebuie alocat un spatiu acoperit pentru stocarea combustibilului, fie ca vorbim de lemn, carbune, peleti sau brichete. O centrala pe lemne profesionala poate functiona cu toate acestea.

Cele mai bune centrale termice pe lemne

Fornello Sauna este cea mai buna centrala pe lemne si peleti de 30 kW, potrivita pentru utilizarea rezidentiala. Poate functiona cu diferite tipuri de combustibil, cum ar fi lemn, carbune si brichete. Cazanul are un stil modern, fiind fabricat din otel si fonta, cu o culoare rosu bordo atragatoare. Are functii precum un sistem de curatare a gratarului de ardere si are dimensiuni de 63.9 cm lungime, 89.2 cm inaltime si 73.2 cm adancime, cu un diametru de 130 mm pentru cosul de fum/gaze arse si o greutate de 180 kg.

Centrala Termax are o putere nominala de 50 kW si este destinata atat pentru utilizarea rezidentiala, cat si comerciala, putand sa incalzeasca cladiri de pana la 300 de metri patrati. Aceasta este cea mai buna centrala pe lemne si carbuni, fabricata din otel de inalta calitate si dispune de tehnologii moderne pentru a asigura fiabilitate si longevitate. Cu un design practic, cazanul are usi suficient de mari pentru a permite arderea bucatilor mari de lemn de foc, iar instalarea si punerea in functiune sunt simple, cu conectori standard.

Arca Aspiro 43R 41kW este cea mai buna centrala pe lemne cu gazeificare fiind o optiune robusta si eficienta pentru incalzirea rezidentiala, avand o putere nominala de 41 kW si fiind recomandata pentru cladiri de pana la 430 de metri patrati. Principiul de functionare bazat pe gazeificare permite o exploatare completa a lemnului solid, rezultand un randament inalt al arderii de 85-90% si reducand impactul asupra mediului prin absenta fumului si a substantelor nocive. Centrala dispune de caracteristici precum control digital al pompelor, autonomie de 8-10 ore si un design robust din otel aliat de 5 mm, fara sudura in focar, pentru o durabilitate crescuta.

Cazanul Ferroli FSB PRO 35 kW este o solutie eficienta pentru incalzirea rezidentiala si comerciala. Acesta poate functiona cu diferite tipuri de combustibili solizi, inclusiv brichete, tocatura lemnoasa, resturi vegetale, lemne si carbune cu putere calorifica mai mare de 15 MJ/kg. Constructia sa robusta din otel are trei drumuri de fum pentru o functionare eficienta si se conformeaza normelor europene EN 303/5. Cazanul vine echipat cu termometru, tava de cenusa si kit de curatare, dar trebuie sa fie completat cu un regulator termostatic de tiraj pentru aer pentru a functiona corect.

Soba tip centrala MBS Thermo Rocky este o solutie eficienta de incalzire pentru utilizare rezidentiala, avand o putere nominala de 25 kW si un randament de 87%. Aceasta poate functiona cu combustibili solizi, precum lemn si carbune, si dispune de un boiler cu o capacitate de 22 litri pentru producerea de apa calda. Soba are un design modern, dimensiuni compacte de 90 cm lungime, 85 cm inaltime si 60 cm adancime, fiind recomandata pentru incaperi de pana la 138 metri patrati.

Tipuri de centrale pe lemne

  • Centrala termica cu ardere clasica – Aceasta este un sistem traditional si functioneaza prin arderea directa a combustibilului solid: lemn, peleti, carbune sau brichete. Eficienta ei poate sa varieze, iar emisiile de gaze pot fi mai mari comparativ cu alte tehnologii. O centrala pe lemne clasica este cea mai frecvent intalnita optiune datorita simplitatii si costurilor reduse de achizitie.
  • Centrala termica cu gazeificare – Aceasta centrala folosete un proces chimic numit gazeificare, prin care lemnul este transformat intr-un gaz bogat in energie inainte de a fi ars. Aceasta tehnica duce la o eficienta termica ridicata si la emisii mai reduse de gaze in comparatie cu o centrala cu ardere clasica. Centralele cu gazeificare sunt de obicei mai scumpe, insa ofera avantaje superioare pe termen lung in ceea ce priveste economiile de energie si impactul asupra mediului.
Centrala pe lemna si carbuni Termax Pareri 50 kW

Cum aleg centrala pe lemne?

Combustibil

Chiar daca multe centrale termice sunt proiectate pentru a arde lemne, exista si optiuni pe piata care suporta utilizarea unei game variate de combustibili solizi, inclusiv carbuni si peleti. Astfel de modele reprezinta o alegere foarte buna pentru cei care isi doresc sa detina un sistem de incalzire eficient, care sa nu implice costuri ridicate.

Daca optezi pentru o centrala pe lemne cu ardere traditionala, insa preferi sa eviti alimentarea frecventa cu lemne, exista solutia unei centrale cu alimentare automata. Aceasta este special conceputa pentru a folosi peleti, eliminand astfel necesitatea de realimentare manuala constanta. Alegand o centrala care functioneaza atat pe lemne, cat si pe carbune, se poate beneficia de o eficienta termica imbunatatita si de economii considerabile pe termen lung, facand din aceasta o optiune inteligenta si economica pentru incalzirea locuintei.

Puterea termica

Atunci cand cauti sa cumperi cea mai buna centrale termice pe lemne, unul dintre aspectele esentiale pe care trebuie sa le ai in vedere este puterea termica a centralei, exprimata in kilowati (kW). Aceasta putere trebuie sa fie adecvata pentru suprafata casei tale, asigurand o incalzire eficienta si uniforma in toate incaperile. De exemplu, pentru o casa cu o suprafata de aproximativ 100 m2, ar fi ideala o centrala cu o putere intre 10 si 12 kW. Consulta un specialist pentru a face o alegere cat mai corecta, insa ca sa iti faci o idee de ce putere ai nevoie, iata cateva recomandari:

  • centrala pe lemne 18 kW – pentru locuinte mici si bine izolate, cu o suprafata de pana la 150 mp
  • centrala pe lemne 20 kW – pentru case ceva mai mari, cu o suprafata de pana la 200 mp, ofera un echilibru perfect intre dimensiune si eficienta in incalzire.
  • centrala pe lemne 25 kW – pentru locuinte cu o suprafata de pana la 160 mp si asigura un debit constant de apa calda menajera de pana la 11,5 L/minut.
  • centrala pe lemne 28 kW – poate furniza suficient agent termic pentru incalzirea intregii case de pana la 190 mp, inclusiv a bailor.
  • centrala pe lemne 30 kW – pentru case cu o suprafata de pana la 220 mp, ofera un randament optim pentru productia de apa calda menajera, cu un debit intre 12 si 13 L/minut.
  • centrala pe lemne 35 kW – pentru locuinte mai extinse, de pana la 350 mp
  • centrala pe lemne 40 kW – destinata spatiilor si mai mari, cum ar fi locuinte de dimensiuni generoase, spatii comerciale, birouri sau restaurante
  • centrala pe lemne 50 kW – pentru suprafete foarte mari, inclusiv spatii comerciale si institutii, asigura un confort termic superior si utilizeaza eficient caldura generata de combustibilul solid, fiind ideala pentru cele mai exigente cerinte de incalzire.

Dimensiunea necesara a boilerului

Pentru a satisface cerintele de apa calda ale unei familii, este esential ca boilerul sa aiba o capacitate adecvata. In cazul unei familii formate din patru persoane, un boiler cu o capacitate de aproximativ 60 de litri ar trebui sa fie suficient. In situatiile in care familia este mai numeroasa, este recomandat ca dimensiunea boilerului sa fie ajustata proportional cu numarul de membri. Acest lucru asigura ca toate nevoile de apa calda ale familiei sunt indeplinite eficient, fara intreruperi sau lipsuri.

Fornello Sauna Pareri
Cat costa instalarea unei centrale pe lemne?

Pretul unei astfel de centrale variaza in functie de multe aspecte – de la puterea si tipul centralei (cu sau fara gazeificare) la eficienta acesteia, brand si alte caracteristici specifice. Un pachet complet, care include centrala, puffer, ventil de descarcare termica, regulator de tiraj, grup de siguranta, pompa de circulatie electronica si alte accesorii esentiale, poate varia intre 4000 lei si 20.000 lei. Pe langa aceste costuri initiale, trebuie luate in considerare si cheltuielile aditionale pentru manopera specializata, precum si pentru orice accesorii suplimentare care pot fi necesare pe parcursul instalarii.

Cate lemne consuma o centrala termica pe lemne?

Cantitatea de lemne pe care cea mai buna centrala termica pe lemne o consuma este variabila in functie de mai multe criterii, pornid de la zona in care locuiesti si pana la cat de bine este izolata locuinta sau ce temperatura ambientala doresti sa ai. Sfaturile specialistilor sustin ca pentru un maxim de eficienta sa folosesti doar lemn bine uscat, deoarece umiditatea lemnelor scade putere calorica. La un calcul estimativ, pentru o locuinta de aprox 100 mp, poti consuma intre 20-40 m3 de lemne.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo