Pe langa faptul ca este deranjant, aerul umed in exces dintr-o incapere cauzeaza distrugeri si este mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului si a acarienilor … de aceea este foarte important ca nivelul de umiditate sa fie tinut sub control. Din fericire, cel mai bun dezumidificator electric este o modalitate exceptionala pentru a face acest lucru.
Un nivel optim al umiditatii dintr-o locuinta ar trebui sa aiba o valoare intre 30-50% pe perioada verii si 30-40% iarna. In cazul in care observi ca podelele/parchetul incep sa scartaie, ferestrele fac condens, simti un miros neplacut de mucegai, apar pete pe tavan sau pe la colturi, ori simptomele de alergie se agraveaza, cel mai probabil ca nivelul de umiditate din casa este peste limita normala si ai nevoie de un dezumidificator de aer electric.
Acest aspect nu trebuie neglijat, pentru ca pe termen lung poate aduce cu sine probleme mai grave precum distrugerea locuintei si a mobilei, dar si de sanatate – alergii, scaderea imunitatii, infectii ale tractului respirator etc.
Recomandare dezumidificator electric
AlecoAir D14 PURIFY
Dezumidificatorul electric AlecoAir D14 PURIFY este proiectat pentru utilizare rezidentiala si ofera functii multiple pentru a imbunatati calitatea aerului in incaperi. Cu o capacitate de purificare si dezumidificare eficienta, este recomandat pentru incaperi de pana la 20 m², avand un rezervor de apa de 2.3 litri si doua trepte de viteza. Dotat cu caracteristici precum timer, afisaj digital, higrostat, ionizare, filtru aer lavabil si filtru HEPA, acest dezumidificator asigura un mediu sanatos si confortabil. Designul sau compact si culoarea alba il fac potrivit pentru orice ambient, iar specificatiile tehnice, inclusiv capacitatea de dezumificare zilnica de 12 litri, fluxul de aer de 105 m³/h, si nivelul redus de zgomot de 35-40 dB, il fac un dispozitiv eficient si silentios.
AlecoAir D12 HOME
Dezumidificatorul electric AlecoAir D12 HOME este destinat utilizarii rezidentiale, este eficient in procesul de dezumidificare a incaperilor de pana la 18 m². Cu o capacitate de rezervor de apa de 1.9 litri si functii utile precum timer, afisaj digital, mod WiFi, si degivrare inteligenta, acest dispozitiv asigura un control eficient al umiditatii. Cu un design compact in culori gri si alb, dezumidificatorul ofera o putere de 200 W, o capacitate de dezumificare zilnica de 12 litri, si un nivel de zgomot redus de 40 dB, garantand performanta si liniste in utilizare.
Star-Light DHD-1218W
Dezumidificatorul electric Star-Light DHD-1218W, conceput pentru uz rezidential, ofera o capacitate eficienta de dezumidificare, gestionand pana la 12 litri de apa pe zi. Cu un rezervor de apa de 2.6 litri si functii utile precum oprirea automata, temporizatorul, auto-restartul si functia de dezghetare automata, acest dispozitiv asigura un control simplu si eficient al umiditatii. Cu un design compact in culoarea alba, acest cel mai bun dezumidificator Star-Light are un flux de aer de 100 m³/h, un nivel redus de zgomot de 40 dB si un consum de energie electrica de 180 W, oferind performanta si eficienta intr-un pachet convenabil.
AlecoAir D10 Junior
AlecoAir D10 Junior este un dezumidificator electric ieftin si bun, ideal pentru incaperi de pana la 14 m², oferind o capacitate zilnica de dezumidificare de 10 litri. Dotat cu numeroase functii, inclusiv timer, control digital, higrostat si filtru de carbon activ, acest dispozitiv asigura un control precis al umiditatii si previne formarea mucegaiului. Cu un design compact in culoare alba, dezumidificatorul are un flux de aer de 80 m³/h, un nivel de zgomot de 43 dB si utilizeaza agent de racire R290, fiind o solutie eficienta si silentioasa pentru imbunatatirea calitatii aerului.
Trotec TTK 26E
Dezumidificatorul electric Trotec TTK 26E este ideal pentru incaperi de pana la 15 m², oferind o capacitate zilnica de dezumidificare de 10 litri. Echipat cu functii precum temporizator, uscare a rufelor, auto-restart si detectare automata a umiditatii aerului, acest dispozitiv asigura un control eficient al umiditatii. Cu un design compact in culoare alba, dezumidificatorul ofera un flux de aer de 80 m³/h, un nivel redus de zgomot de 42 dB si utilizeaza agent de racire R290, asigurand performanta si liniste in utilizare.
Cel mai bun dezumidificator electric ofera o calitate mai buna a aerului, fiind potrivit pentru cei care sufera de alergii. Un alt avantaj al sau este ca poate mentine alimentele proaspete un timp mai indelungat, deoarece un mediu mai putin umed fereste alimentele (precum paine si cereale) sa absoarba umezeala. Cand in locuinta ta exista un nivel mai ridicat de umiditate, aparatul de aer conditionat este nevoit sa “munceasca” mai puternic, deoarece trebuie sa si raceasca aerul in timpul dezumidificarii. Un aparat dezumidificator electric este util pentru ca te scapa de alergii, imbunatateste confortul locuintei si pe termen lung, vei face si economii la factura de curent.
Pentru a masura corect nivelul de umiditate dintr-o incapere, poti achizitiona un dispozitiv mic si ieftin ce se numeste higrometru. Acesta va confirma daca este prea putina sau prea multa umezeala in aer si astfel vei putea lua masuri. Daca aerul pare a fi mult prea uscat, ai posibilitatea de a regla nivelul de umezeala folosind un umidificator, iar daca este prea umed este necesar de un sistem de indepartare a umezelii. Pentru a-ti face o idee, iata cum percepe umiditatea corpul nostru:
- 62% – extrem de incomod
- 52-60% – umiditate ridicata si deranjant
- 44-52% – incomod pentru majoritatea persoanelor
- 37-46% – acceptabil pentru majoritatea
- 31-37% – confortabil
- 30% – aerul este prea uscat pentru unii
Cum aleg cel mai bun dezumidificator electric?
Exista cativa factori pe care este recomandat sa ii ai in vedere atunci cand achizitionezi cel mai bun dezumidificator electric pentru uz casnic. Iar in randurile de mai jos gasesti acele caracteristici care joaca un rol important in viitoarea alegere:
Dimensiuni – primul lucru pe care sa il faci este sa stabilesti de la inceput locatia in care il vei utiliza si cat ridicat este nivelul umiditatii in respectiva zona. Spre exemplu, il poti aseza chiar si in pivnita sau daca suferi de alergii, il poti pune in dormitor. Apoi, pentru a gasi cel mai bun dezumidificator electric pentru tine, mai trebuie sa iei in considerare si dimensiunile camerei – numarul de mp va determina necesarul de putere. De regula, dimensiunea unui dezumidificator de aer electric se stabileste in functie de cantitatea de apa (masurata in litri) pe care o poate indeparta intr-o perioada de 24 de ore. Recomandarea specialistilor este sa optezi pentru un model cu o capacitate mai mare, astfel acesta va putea sa isi faca treaba mai bine intr-un timp mai scurt
Sistemul de drenare – un dezumidificator electric functioneaza pe principiul de colectare a apei din aer. Surplusul de apa trebuie sa se duca undeva si de regula, apa este colectata fie intr-un recipient fie printr-un sistem de drenare automat. In primul caz, recipientul necesita a fi golit la o anumita perioada de timp, in timp ce celalalt poate functiona incontinuu fara sa iti faci griji. Este recomandat sa te indrepti catre un dezumidificator electric cu recipient cu capacitate mai mare pentru a preveni eventualele incidente.
Functii dezumidificator electric
Este necesar sa identifici functiile care iti vor usura munca si care iti sunt de un real ajutor. Cele mai populare sunt:
- Timer – un dezumidificator electric cu timer iti permite programarea acestuia sa porneasca sau sa se opreasca oricand doresti, indiferent ca esti sau nu acasa.
- Oprire automata – este extrem de benefica deoarece aparatul se opreste in mod automat dupa o anumita perioada de timp in care a functionat, prevenind astfel incidentele nedorite
- Restartare automata – aceasta functie o gasim la majoritatea dezumidificatoarelor electrice si este utila atunci cand dupa o pana de curent, la revenirea sa, aparatul reporneste la ultimele setari
- Senzor formare gheata – majoritatea dezumidificatoarelor au un senzor care opreste aparatul atunci cand se formeaza gheata pe tevile din interiorul sau, prevenind astfel risipa de energie prin functionarea dispozitivului in gol
- Butoane intuitive – cele electronice permit selectarea basic a nivelului de umiditate – normal, uscat si foarte uscat – in timp ce cele digitale permit selectarea mai precisa cu ajutorul unui procentaj
- Higrostat incorporat – un dezumidificator electric cu higrostat incorporat iti permite ajustarea automata a nivelului umiditatii din camera si in functie de aceste setari, aparatul porneste sau se opreste. Spre exemplu, daca il asezi in pivnita si setezi nivelul de umiditate la 50%, dispozitivul se opreste cand nivelul respectiv este atins si porneste doar in cazul in care acesta va creste din nou
- Cantitatea de apa eliminata – fiecare dezumidificator electric este conceput astfel incat sa poata elimina o anumita cantitate de apa intr-o anumita perioada. O suprafata mai mare necesita un model mai profesional cu capacitate ridicata
- Filtru lavabil – avand in vedere ca dezumidificatorul indeparteaza umezeala din aer, in timpul procesului acesta colecteaza praf, mizerie si alte particule din aer si le indeparteaza. Un dezumidificator cu filtru lavabil este recomandat pentru ca ai posibilitatea de a scoate, curata si reaseza filtrul atunci cand este nevoie.
- Roti de transport – un dezumidificator de camera este destul de compact, ceea ce inseamna ca este usor de transportat, insa unele modele mai profesionale sunt voluminoase si grele, iar niste roti pentru transport sunt extrem de utile
Pe masura ce alergiile incep sa devina din ce in ce mai suparatoare, multe persoane se indreapta catre alegerea unui dezumidificator electric ca o solutie de indepartarea a impuritatilor din aerul respirabil. Cel mai bun dezumidificator casnic creste durata de viata a locuintei (mobila, covoare, tencuiala sau tapet) si impiedica formarea de mucegai si aparitia problemelor de sanatate ce se formeaza din cauza unui nivel mult prea ridicat de umiditate. Un dezumidificator electric este o solutie eficienta si avantajoasa pentru a te bucura de un aer curat in casa ta.
Umiditatea poate fi o adevarata problema, cu atat mai mult cand esti proaspat mutat intr-o casa noua. Multumesc pentru articol, citindu-l am aflat informatii noi care ma ajuta sa fac o alegere in functie de specificul locuintei mele.