Cel Mai Bun Aparat de Aer Conditionat – Ghid Achizitie Aer Conditionat

Descopera care este cel mai bun aparat de aer conditionat, ce functii trebuie sa aibe si cum sa il alegi pe cel mai potrivit pentru tine si bugetul tau.

Nu conteaza zona unde stai, daca locuiesti la casa ori apartament, este important sa fii pregatit pentru cele mai calduroase zile ale anului si sa te “inarmezi” cu un aparat de aer conditionat de calitate. Fie ca vrei sa il inlocuiesti pe cel vechi cu unul mai modern sau te orientezi catre un alt tip, acest ghid te va ajuta sa alegi cel mai bun aer conditionat pentru nevoile tale.

Atunci cand nu esti sigur ce tip de aer conditionat este cel de care ai nevoie, ia in considerare urmatoarele aspecte:

  • frecventa de utilizare
  • dimensiunea camerei
  • locatia unde va fi amplasat (intr-o camera cu multe ferestre pe care bate soarele foarte mult sau in bucatarie, langa electrocasnice ce emana caldura)
  • doresti o solutie permanenta sau temporara

De asemenea, vei vrea sa ai in vedere si anumite caracteristici care vor spori gradul de confort, precum telecomanda, zgomot redus sau functii smart, dar despre toate astea vom vorbi mai spre finalul articolului, unde gasesti detalii si informatii despre cum alegi un aer conditionat bun.

 

Cele Mai Bune Aparate de Aer Conditionat in Opinia Erev.ro

IMAGINE MODEL SPECIFICATII
 Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 412L Inverter Aparat de aer conditionat
Whirlpool SPIW 412L Inverter

Vezi Pret

Capacitate: 12000 BTU
Clasa de energie A+
Filtru de carbon activ
Tehnologie Inverter
Trepte ventilator: 3
Zgomot: 53db
Functii diverse
 Aparat de aer conditionat Beko BXEU090 Inverter Aparat de aer conditionat
Beko BXEU090 Inverter

Vezi Pret

Capacitate: 9000 BTU
Clasa de energie A
Kit instalare inclus
Telecomanda cu display
Filtru de purificare
Tehnologie Inverter
Trepte ventilator: 3
Zgomot: 53db
Functii diverse
Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIS 412L Inverter Aparat de aer conditionat
Whirlpool SPIS 412L Inverter

Vezi Pret

Capacitate: 12000 BTU
Clasa de energie A+
Filtru HD+ carbon activ
Al 6-lea simt
Tehnologie Inverter
Trepte ventilator: 3
Zgomot: 55db
Functii diverse

 

Ce inseamna BTU?

BTU (British Thermal Unit, in romana insemnand Unitate Termica Britanica) masoara cantitatea de caldura pe care un aparat de aer conditionat o poate elimina intr-o anumita perioada de timp. Cu cat acest indice este mai mare, cu atat puterea de racire este mai superioara, insa mai trebuie tinut cont si de alte aspecte, pentru ca mai mare nu inseamna neaparat mai bun.

Pentru a raci corespunzator o incapere, trebuie sa adaptezi capacitatea BTU a unui aer conditionat la dimensiunile unei camere pe care vrei sa o racoresti. Un aparat cu putere inferioara nu va putea raci asa cum ti-ai dori o camera mare. Pe de alta parte, un model cu un coeficient BTU mult prea mare va raci camera atat de rapid incat nu mai are timp sa dezumidifice aerul, ceea ce poate lasa senzatia unei incaperi reci si umede.

Cand selectezi capacitatea de racire potrivita pentru camera in care vrei sa il amplasezi, ia in considerare si inaltimea acesteia, numarul de ferestre si usi sau daca va fi pus intr-o camera pe care bate soarele mai toata ziua sau exista multe aparate electrice ce emana caldura precum televizor, calculator, aragaz, frigider etc. Foloseste-te de tabelul de mai jos pentru a gasi capacitatea BTU aproximativa care corespunde pentru spatiul tau:

Dimensiunea Camerei Capacitatea de Racire
10 – 25 mp
dormitor mic, birou, sufragerie mica
9000 BTU
25 – 35 mp
dormitor sau sufragerie de dimensiuni medii
12000 BTU
35 – 60 mp
dormitor sau sufragerie mari
14 – 18000 BTU
60 – 80 mp
spatii mari, magazin, birouri
24000 BTU

 

 

Tipuri de Aparate de Aer Conditionat

Un aparat de aer conditionat, fie ca este cel mai bun sau cel mai ieftin, raceste aerul dintr-o camera printr-un proces ce inlocuieste aerul cald cu aer rece ce a trecut printr-un ciclu de refrigerare. Agentul de racire absoarbe si elimina caldura din incapere si o trimite afara. Dupa ca am stabilit ce inseamna BTU, acum este timpul sa mergem mai departe si sa vorbim despre tipurile de aparate de aer conditionat pe care le gasim in magazine si care este cel potrivit pentru locuinta ta.

  • Aer conditionat de tip split, dublu split sau multi-split (ductless) – cel mai popular la ora actuala, fiind foarte usor de instalat, si este format dintr-o unitate interioara (sau mai multe) montata pe perete si una exterioara, legate doar printr-o conducta si cateva cabluri. Este numit si ductless fiindca pentru a putea functiona corespunzator nu are nevoie de conducte de aer si tevi trase prin pereti. Deoarece compresorul, care scoate cel mai mult zgomot, este situat in afara locuintei, acest tip tinde a fi unul dintre cele mai silentioase.
  • Aer conditionat de tip duct – pentru majoritatea locuintelor, un astfel de sistem de racire ar fi ceva fenomenal. Format dintr-o unitate exterioara cu compresor legat la mai multe unitati interioare si care trimite aerul rece prin tevi sau conducte trasate prin peretii cladirii. Comparativ cu alte tipuri, acesta este si ceva mai scump si pe termen lung, costurile de intretinere sunt mai ridicate, insa asigura rezultate mult mai bune si permite un control mai precis al temperaturii si al umidititatii aerului
  • Aer conditionat de tip caseta (ceiling) – este ideal pentru incaperile cu tavan fals, insa cel mai des intalnit este la cladirile cu birouri sau in magazine. Modul de functionare este acelasi ca la sistemele de tip split, insa diferenta dintre cele doua, este ca acesta se monteaza doar pe tavan si avand in vedere ca directia fluxului de aer este de sus in jos, rezultatele sunt mai bune.
  • Aer conditionat portabil – este cel mai ieftin tip de aer conditionat din intreaga gama si este potrivit pentru a raci o suprafata de dimensiuni mai mici, insa este posibil ca in zilele caniculare de vara, acesta sa nu poata sa faca fata asa cum ti-ai dori. Mobilitatea este intradevar un mare avantaj, insa pretul lor redus isi spune cuvantul

 

Cum Aleg Cel Mai Bun Aer Conditionat?

Cand temperatura in termometre creste intr-o veselie, gandul ne fuge la cat mai multe moduri de racorire. De aceea, am creat acest ghid care te va ajuta sa alegi cel mai bun aparat de aer conditionat pentru locuinta ta. Exista mai multi factori pe care va trebui sa ii ai in vedere atunci cand faci aceasta achizitie:

  • Eficienta energetica – nu cred ca mai este nevoie sa specific ca o factura la curent mai mare sau mai mica depinde foarte mult de puterea de racire a aparatului si de suprafata pe care este nevoit sa o raceasca, iar in acest caz, clasa de energie din care face parte aparatul este extrem de importanta. De aceea, iti recomand sa te indrepti in special catre modele cu clasa energetica A+++ sau A++, sunt superioare celorlalte si astfel desi initial costul de achizitie poate fi usor mai mare, pe termen lung, costurile de intretinere vor fi semnificativ mai mici.
  • Capacitatea de racire – dupa cum spuneam si mai sus, aceasta se masoara in BTU, insa ai mare grija atunci cand alegi un anumit model de aer conditionat pentru ca trebuie sa iei in considerare si alte aspecte, precum dimensiunea camerei, daca locuinta este sau nu izolata, numarul de persoane care vor sta in incapere, etc. Nu recomand sa alegi un model cu o putere de racire mai mica decat necesarul pentru ca astfel aparatul va porni tot mai des, ceea ce duce la un consum mai mare de curent si in plus de asta, durata de viata a sa se va diminua daca este suprasolicitat.
  • Zgomot – aparatele de aer conditionat produc destul de mult zgomot, iar acest lucru este deranjant, mai ales daca vrei sa te odihnesti. Daca iti doresti un model foarte silentios, iti recomand sa arunci un ochi peste lista cu specificatii si sa il alegi pe cel care are o valoare a decibelilor cat mai mica. Sfatul meu este sa te indrepti catre modelele de tip split cu functia inverter, acestea sunt cele mai silentioase modele de pe piata.

 

Tehnologia aparatului de aer conditionat

Exista modele de aparate traditionale care au un compresor ce porneste si se opreste de fiecare data cand termostatul simte ca temperatura din camera nu este cea setata din telecomanda. Dezavatajul sau fiind acela ca functionand dupa modelul pornit/oprit – adica fie functioneaza la capacitate maxima, fie este oprit complet – acesta nu poate mentine temperatura la o valoare constanta.

Si o a doua categorie de aparate de aer coditionat cu inverter – tehnologia inverter este cea mai moderna inventie de care se bucura compresoarele aparatelor de aer conditionat. Un inverter (unitate electronica) este folosit pentru a controla puterea motorului compresorului, astfel incat acesta sa poata adapta suflul la temperatura dintr-o incapere. Initial, pornind la capacitate maxima, pe masura ce se apropie de temperatura dorita, acesta isi micsoreaza in mod progresiv puterea si suflul ventilatoarelor, urmand ca in momentul in care aceasta este atinsa, aparatul sa nu se opreasca complet, ci sa functioneze in continuare la o capacitate mult mai mica, pentru a mentine o temperatura constanta, evitand cresterea temperaturii.

Acest sistem de racire cu inverter este mult mai eficient decat cel traditional, are o durata de viata mai lunga, este mai silentios si mult mai avantajos din punct de vedere financiar in ceea ce priveste consumul de curent. Desi costul de achizitie este mai mare initial, specialistii sustin ca investitia se va amortiza in aproximativ 2 ani, in functie de utilizare.

filtrarea aerului

 

Sistemul de filtrare al aparatului de aer conditionat

Filtrul unui aparat de aer conditionat are rolul de a indeparta agentii de contaminare a aerului (fum, polen, praf, virusi, microbi etc) si de a purifica aerul respirat. Aerul cald din incapere, atunci cand este racit, trece printr-un astfel de filtru inainte de a fi retrimis inapoi. Ce tipuri exista:

  • din plastic – acestea capteaza particulele mari de praf si se recomanda a fi curatate si spalate cu apa si detergent cat mai frecvent
  • electrostatice – ce nu permit ca alergenii sa ajunga in aer si utilizeaza o forma de energie statica pentru a-i indeparta.
  • din carbune activ – eficiente in indepartarea mirosurilor neplacute ce duc la aparitia bacteriilor
  • din catechin – cu extract natural de ceai verde de Catechin ce impiedica dezvoltarea bacteriilor si a mirosului, iar in timp poate indeparta eficient chiar si mirosul neplacut de tigara
  • de ionizare – care retine praful si germenii din aerul respirat
  • antibacterian – ce elimina substantele nocive precum bacterii, polen, par de animale, acarieni si particule de praf ce sunt invizibile ochiului uman. Acest tip de filtru previne colectarea de praf in interiorul aparatului, marindu-i durata de viata

aer conditionat

 

Functiile Aparatului de Aer Conditionat

Iata cateva functii importante pe care sa le ai in vedere atunci cand alegi cel mai bun aer conditionat, deoarece acestea au rolul de a economisi timp si energie si pot imbunatati considerabil calitatea aerului respirat.

  • Racire si incalzire – cu aceasta functie, la doar o simpla apasare de buton, aparatul de aer conoditionat poate functiona atat ca si o sursa de caldura pe perioada iernii cat si ventilator in sezonul de vara.
  • Dezumidificator – utila in perioada de primavara si toamna cand aerul este mai umed ca in restul sezoanelor
  • Led “verificare filtru” – care te avertizeaza cand este timpul sa cureti sau sa schimbi filtrul, astfel ca aerul pe care il respiri sa fie mai curat si fara bacterii sau particule de praf
  • Grile de ventilare oscilante – un motoras intern care schimba fluxul de aer dintr-o parte in alta, reusind sa raceasca incaperea in mod uniform
  • Telecomanda – este foarte utila deoarece iti permite ajustarea rapida a temperaturii din orice zona a camerei, daca mai are si display unde ppti vedea cu exactitate cate grade sunt in camera, este si mai bine
  • Mod Sleep – care face ca aparatul sa functioneze foarte silentios si creste foarte usor gradele pe perioada noptii
  • Timer – porneste/opreste in mod automat aparatul la ora predefinita
  • Functia auto – care atunci cand aparatul porneste, anumiti senzori detecteaza temperatura din incapere si o aduc la un nivel confortabil
  • Restart automat – in cazul in care exista o pana de curent, la revenirea electricitatii, dispozitivul porneste in mod automat si revine la setarile anterioare
  • Autocuratare – ce previne formarea bacteriilor si a mucegaiului in interiorul dispozitivului, aerul fiind astfel mai curat si mai sanatos
  • Racire rapida – cand un flux de aer mai puternic este activat pentru a anumita perioada
  • Improspatare aer
  • Uniformizare temperatura
  • Anti-inghet – nu permite ca temperatura in incapere sa scada sub 10°C
  • Garantie – care poate varia intre 1 sau 2 ani in functie de producator

 

Ei bine, cam acestea au fost recomandarile mele de cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat si ce criterii joaca un rol important atunci cand iei aceasta decizie. Achizitia unui nou sistem de racire poate fi destul de stresanta, mai ales daca cel pe care il aveai ti se strica atunci cand ti-e mai mare dragul, in toiul caniculei si nu ai alta optiune decat sa pornesti cautarea pentru unul nou. Modelele moderne, lansate in ultimii ani, sunt superioare din punctul de vedere al performantei in comparatie cu predecesoarele lor, insa daca ai in vedere aspecte precum efeicienta energetica, putere de racire, functii si tipul de filtre, cu siguranta ca vei face cea mai buna alegere pentru tine. Tu care crezi ca este cel mai bun aer conditionat?

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo