Rutina din mediul profesional, indeosebi cea instalata in mediul de lucru de la birou se concretizeaza in sezutul in scaun pe perioade de timp indelungate, implicit in oboseala si uneori stres. Statul in scaunul de la birou este o activitate solicitanta atat din punct de vedere mental, cat si fizic. Voi trata mai putin solicitarile mentale generate de munca la birou si voi insista mai mult pe cele fizice, pentru ca in timpul lucrului la birou, intreaga masa corporala pune presiune pe zona lombara a coloanei vertebrale, provocand in timp dureri de spate sau chiar afectiuni ce necesita tratamene medicale adecvate.
Pentru a evita totusi durerile de spate provocate de o pozitie a corpului incorecta si implicit pentru a reduce oboseala fizica resimtita, iti recomand sa te orientezi spre un scaun de birou ergonomic. Indiferent ca vei alege un scaun de birou ergonomic premium sau dimpotriva, unul mai ieftin, toate modelele indeplinesc o functie de baza si anume aceea de a corespunde prin structura si format, formei anatomice a omului. Daca despre cum alegi cele mai bune scaune de birou conventionale am mai scris in articolele trecute, in randurile de mai jos mi-am propus sa punctez principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vizor atunci cand alegi un scaun ergonomic pentru birou.
Recomandare Scaune de Birou Ergonomice
IMAGINE | MODEL | SPECIFICATII |
Scaun de birou ergonomic B02 | Scaun ergonomic, solid si confortabil Structura din plastic Material: piele ecologica Dimensiune: 63 x 65 x 109 cm Extensibil pana la 119cm |
|
Scaun de birou ergonomic Kring Fit | Scaun ergonomic cu design modern Structura din metal/otel inoxidabil Material: piele sintetica si microfibra Dimensiune: 61.5 x 62.5 x 107 – 117 cm Greutate: 10,7 kg |
|
Scaun de birou ergonomic Kring cu suport lombar si tetiera |
Scaun ergonomic cu suport lombar si tetiera Structura din metal/otel inoxidabil Sezut: Vata poliesterica, Spuma poliuretanica Dimensiune: 63 x 54 x 110 – 116 cm Greutate: 16.5 kg |
Spatarul (suportul spatelui). Cel mai probabil ca iti amintesti cum trebuie sa arate o forma corecta a unei coloane vertebrale, lectie invatata la orele de biologie in scoala generala. Recomand sa compari acesta imagine avuta in minte, in special zona lombara-toracala, cu forma spatarului scaunului, pentru ca acestea doua trebuie sa fie cat mai asemanatoare, ideal identice. Inaltimea minima recomandata trebuie sa atinga linia omoplatilor iar latimea trebuie sa fie cel putin egala cu cea a taliei utilizatorului. Mai mult, cele mai bune scaune de birou ergonomice prezinta spatare cu o inaltime peste medie, cu posibilitati de reglare pe verticala si dispun de perne dedicate in zona cervicala, pentru odihna gatului si implicit a capului. Unele modele de scaune de birou ergonomice premium includ tetiere optionale cu reglaje duble, independente de spatarul scaunului.
Materialele utilizate pentru fabricarea scaunului. Chiar daca materialele sunt pentru majoritatea pieselor de mobilier aceleasi, de cele mai multe ori difera procentele (cantitatea) in care acestea se regasesc in produsul final. Cele mai bune scaune ergonomice pentru birou au bratele laterale imbracate in piele ecologica/naturala sau inlocuitori mai ieftini, precum captuseli buretate. Acestea din urma asigura o distribuire egala a masei corporale si odihnirea optima a coatelor. Pentru protectia lombara si a zonei posterioare, in zona sezutului gama de scaune din categoria celor ergonomice sunt prevazute cu un burete care sa preia o buna parte a greutatii corporale, amortizand contactul dintre aceasta si structura scaunului. Pentru mediile de lucru calduroase sau insuficient ventilate pe perioada sezonului cald, poti opta pentru un scaun cu plasa elastica care sa permita circulatia maselor de aer si sa opreasca aparitia transpiratiei.
Flexibilitatea scaunului de birou reflectata in multitudinea de reglaje. Este recomandat ca spatarul sa dispuna de mai multe pozitii de inclinare, in intervalul de 90-100 grade. Unghiul dintre sezut si spatar nu trebuie sa fie mai mic decat un unghi drept (90 grade). De mentionat ca cele mai bune scaune de birou ergonomice asigura reglarea simultana a binomului spatar/sezut, acestea functionand ca un element unic. Persoanele mai pretentioase care vor sa atinga un inalt nivel de confort in spatiul de lucru, pot opta pentru scaune cu preturi mai piperate, cu reglaje multidirectionale pentru cotiere, tetiere sau suporturi lombare, sau chiar cu sistem independent de deplasare prin culisare pe orizontala a sezutului. Asadar, cu cat mai multe “rotite”, cu atat mai bine, cu conditia sa fie fabricate din materiale de calitate care sa asigure o durabilitate in timp.
Magazine online cu scaune de birou ergonomice: emag / somproduct / drimus / scauneonline
Pozitia corecta a mainilor si a picioarelor. In spirit de gluma, cel mai bun scaun de birou ar trebui sa fie atat de odihnitor, incat sa poti avea un somn linistit chiar si in pozitia de sezut, la birou. Modul in care tinem membrele influenteaza nivelul de oboseala sau dimpotriva, nivelul de odihna resimtita la sfarsitul zilei. Un stat corect in scaun presupune ca bratele sa fie paralele cu linia coloanei vertebrale, iar palmele sa se ridice la nivelul suprafetei de contact al biroului. Vei sti ca ai reglat corect scaunul pe inaltime daca unghiul de deschidere al cotului este de 90 grade. In ceea ce priveste pozitia corecta a picioarelor, poti verifica daca ai sau nu nevoie de un suport dedicat membrelor inferioare, daca reusesti sa introduci cu usurinta degetele mainii sub coapse. Sunt si cazuri in care distanta dintre coapse si sezut este mult prea mare, caz in care se impune un birou mai inalt si implicit inaltarea scaunului.
Daca ai ajuns pana aici, sunt convins ca ai realizat beneficiile unui scaun de birou ergonomic si implicatiile pe care acesta le are pe termen lung, la nivel de sanatate si implicit productivitate si performanta profesionala. Gasesti in articol si cateva recomandari care pastreaza un raport pret / calitate excelent.
Achizitionarea unui scaun de birou de calitate este o alegere pe care toti trebuie sa o facem daca ne gandim la sanatatea noastra. Cred ca obtinerea unei pozitii corecte a spatelui o poti obtine cu vointa, atentie si cu ajutorul unui scaun de birou ergonomic.