Pentru a crea un mediu ambiental cat mai curat in locuinta ta, investitia intr-un purificator de aer poate fi cea mai buna solutie care sa iti aduca rezultatele dorite. Multe dintre aceste purificatoare de aer moderne sunt ideale pentru a elimina si indeparta tot felul de impuritati din aerul respirabil din incaperile casei sau apartamentului tau. Nu doar ca te vei bucura atat tu cat si membrii familiei de un aer mult mai proaspat fara mirosuri neplacute ci si unul sanataos, fara particule de praf si alergeni atat de daunatori si toxici pentru oameni.
Daca esti in cautarea unui purificator de aer bun, atunci ai la dispozitie aceste 5 sisteme de filtrare: HEPA, ultraviolete, carbon, cu ioni negativi si ozon. In randurile ce urmeaza iti voi explica mai pe larg avantajele si dezavantajele lor si iti voi oferi cate o recomandare de cel mai bun purificator de aer din fiecare categorie in parte.
-
1. Purificator Aer cu Filtru HEPA
Modelele de purificatoare cu filtru HEPA sunt printre cele mai populare tipuri astazi. HEPA este un acronim de la High Efficiency Particulate Air si este o tehnologie utilizata de ani buni de zile pentru filtrarea particulelor din aer (fiind descoperita in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial pentru a ideparta particulele de praf radioactive din aer protejand sistemul respirator al soldatilor).
Acest tip de filtru va capta aproximativ 99.97% din impuritatile din aer – bacterii, substante chimice, virusi si fire de praf mai mari de 0.3 microni (unele pe care nici ochiul uman nu le poate vedea). Datorita acestei abilitati, un purificator de aer cu filtru HEPA ajuta la crearea unui mediu ambiental igienic. In plus, nu genereaza ozon sau alte substante nocive.
Un purificator de aer cu filtru HEPA este recomandat de medicii si alergologii din intreaga lume, datorita capacitatii sale de a indeparta majoritatea contaminantilor din aer la un nivel microscopic. De unul singur, acesta nu poate capta fumul de tigara sau alte substante, deoarece acestea sunt mai mici de 0.3 microni, de aceea este recomandat sa te orientezi catre un purificator cu filtru HEPA si filtru de carbon activ, pentru rezultate exceptionale.
Avantaje:
- Indeparteaza praful, polenul, sporii de mucegai, acarienii si alti alergeni
- Indeparteaza majoritatea bacteriilor
- Particulele solide captate sunt nu eliberate inapoi in aer
Dezavantaje:
- Nu indeparteaza gazele toxice, fumul de tigara sau mirosurile neplacute
- Nu este foarte eficient in captarea celor mai mici virusi
- Micro-organismele captate in filtru se pot inmulti daca nu este inlocuit/curatat la timp
Sharp KC-930EU-W este un purificator de aer cu functie de umidificare si 3 trepte de viteza. Sistemul de filtrare este format din filtru HEPA si ionizare astfel ca tu sa beneficiezi de un aer cat se poate de curat si proaspat.
-
2. Purificator Aer cu Filtru de Carbon Activ
Filtrul de carbon este al doilea cel mai bun sistem de filtrare al aerului utilizat la realizarea purificatoarelor. Esenta acestui tip de filtru este carbonul activ, deseori in forma granulara sau uneori in forma de pulbere. Acest material este extrem de poros si poate absorbi o cantitate generoasa de alergeni si contaminanti, precum emisiile chimice, gaze, fum de tigara si mirosuri neplacute. O data ce aceste impuritati sunt captate de catre filtru, ele nu mai sunt eliberate inapoi in aer, prevenind astfel riscul recontaminarii.
Un purificator de aer cu filtru de carbon activ este perfect pentru cei care sufera de astm, pentru copii, bebelasi si persoane in varsta deoarece poate absorbi o substanta numia formaldehida, intalnita in covoare, lambriuri si tapiteria mobilei, precum si parfumurile sau substantele chimice folosite pentru solutiile de curatare. Filterele de carbon activ nu sunt utilizate singure pentru purificarea aerului, ci deseori sunt folosite in combinatie cu alte filtre.
Avantaje:
- Filtrul cu cea mai mare putere de absorbtie
- Capteaza gazele si substantele chimice, fumul de tigara si alte mirosuri urate
- Nu permite eliberarea contaminantilor inapoi in aer
Dezavantaje
- Nu indeparteaza praful si alti alergeni
- Nu indeparteaza micro-organismele
Fellowes AeraMax DX5 este un purificator de aer cu trei nivele de filtrare ce vine cu telecomanda inclusa in pachet. Atat filtrul HEPA cat si cel de carbon activ vor face treaba buna in eliminarea tuturor impuritatilor din aer. Ideal pentru cei care sufera de astm si alergii.
-
3. Purificator Aer cu Filtru de Ionizare
Un purificator de aer cu ionizator este construit pe principiul unui generator cu ioni negativi. Acesta trimite un flux de ioni negativi ce atrage particulele de praf si alergeni din aer. Ca si rezultat, aceste particule devin mult prea grele pentru a mai ramane in aer si cad pe podea/mobila. Unele ionizatoare au filtre speciale electrostatice ce capteaza particulele pe o suprafata de metal, iar pentru ca acestea sa fie eficiente in permanenta, trebuie sa fi curatate in mod regulat.
Un purificator cu filtru de ionizare este o solutie destul de avantajoasa ca pret pentru a indeparta fumul de tigara. Desi, daca vrei sa scapi si de praf sau polen, acest tip de filtrare poate ca nu este cea mai buna solutie, insa in combinatie cu un alt filtru (HEPA sau carbon activ), va face minuni.
Avantaje:
- Indeparteaza pana si cele mai mici si fine particule (de 0.01 microni)
- Sterilizeaza bacteriile, virusii, fumul de tigara si alte substante toxice
- Foarte silentioase deoarece nu au ventilatoare
Dezavantaje:
- Indeparteaza impuritatile din aer, dar nu si din camera. Acestea ajung pe podea, pereti si mobila si pot reveni in aerul respirabil
- Exista riscul de producere al unei substante numita ozon, considerata a fi periculoasa pentru inhalare
- Nu indeparteaza mirosurile neplacute
Meaeco Mist Deluxe este un umidificator + purificator cu vapori reci sau calzi, echipat cu difuzor de aroma, timer si aparat de aromaterapie extrem de silentios si de performant incat il vei putea folosi chiar si in timpul noptii.
-
4. Purificator Aer cu Lampa UV
Acest tip de purificator de aer foloseste lumina ultravioleta ce are o radiatie electromagnetica si care distruge bacteriile si alti patogeni prin distrugerea legaturilor moleculare ale ADN-ului lor. Un filtru cu lampa UV omoara aceste particule fara a le filtra, ci folosind raze de lumina UV pentru a le elimina atunci cand ajung in raza de actiune a dispozitivului.
Un purificator cu lampa UV se va dovedi util in indepartarea bacteriilor, virusilor, mucegaiului si alte culturi ce se regasesc in aerul respirabil. Din nefericire, acesta nu are o putere suficienta pentru a curata praful, alergenii si alte impuritati solide din aer, de aceea este indicat a fi folosit impreuna cu un alt tip de filtru, cum este cel HEPA sau carbon activ. Un model cu lumina ultravioleta este ideal pentru persoanele care se imbolnavesc in mod frecvent, deoarece are rolul de a steriliza mediul ambiental unde este instalat.
Avantaje:
- Abilitatea de a distruge micro-organisme precum germeni, bacterii si mucegai
- Previne aparita bolilor prin igienizarea aerului
Dezavantaje:
- Nu indeparteaza majoritatea alergenilor, praf sau impuritati solide
- Nu elimina fumul de tigara sau alte gaze
Daca iti doresti un purificator cu plasma, lampa UV si sistem de ionizare, extrem de silentios si eficient pentru spatii de pana la 60 mp, atunci acest model este cel mai potrivit pentru tine. Dispune de timer si telecomanda si are un consum redus de energie.
-
5. Purificator Aer cu Ozon
Dupa cum probabil stii, ozonul este o caracteristica esentiala a atmosferei planetei noastre. Fara el, am fi victimele razelor ultraviolete puternice. Cu toate acestea, multe purificatoare utilizeaza ozonul pentru a proteja locuintele de diferiti contaminanti ai aerului. Atunci cand aceasta substanta atinge un obiect, acesta oxideaza. Spre exemplu, daca ai lasa expusa in ozon o bucata de fier pe o perioada indelungata, aceasta va rugini. Acest sistem de filtrare este eficient in indepartarea mucegaiului si a igrasiei din locuinta, precum si a mirosurilor urate si imbacsite.
Din nefericire, au fost aduse la cunostinta o serie de probleme de sanatate cu privire la expunerea la ozon. Desi este esential pentru supravietuirea pe aceasta planeta, este totodata si un poluant atunci cand nu este limitat de atmosfera. Abilitatea sa de a oxida lucrurile il face a fi un potential pericol pentru micutele animale din locuinta ta.
Un purificator de aer cu ozon este recomandat a fi folosit in scopuri comerciale sau pentru urgente. Spre exemplu, daca esti “lovit” de inundatii, o data ce ai reusit sa elimini toata apa, un purificator cu ozon este o alta solutie pentru a indeparta mucegaiul si igrasia care s-a format. Desi, un dezumidificator electric ar fi cea mai buna optiune pentru aceasta sarcina.
Acum ca stii care sunt diferitele tipuri de purificatoare de aer, urmatorul pas este sa identifici contaminantii pe care doresti sa i indepartezi. Daca ai idee despre impuritatile ce vrei sa le elimini din locuinta ta, atunci esti pregatit sa alegi cel mai bun sistem de filtrare pentru purificatorul tau. Spre exemplu, daca fumezi, atunci un filtru HEPA nu este suficient, mai degraba un filtru cu carbon activ este mai eficient in indepartarea mirosului neplacut. Daca esti interesat sa elimini alergeni precum praf, bacterii, par de animale si mucegi atunci este recomandat sa te orientezi catre un purificator cu filtru HEPA deoarece acesta este mai eficient in indepartarea particulelor de dimensiuni mai mari.
Tu ce purificator de aer folosesti? Pentru ce sistem de filtrare ai optat si care au fost motivele?