Ce Este Filtru HEPA si Cum Functioneaza?

Daca planuiesti sa cumperi un purificator de aer, probabil ca ai intalnit deja termenul HEPA folosit in acest domeniu, al filtrarii aerului. Probabil ca te intrebi ce este filtru HEPA, sau daca ai idee despre acesta, poate ca te intrebi cum functioneaza unul. Filtrarea HEPA este o forma importanta si populara de tehnologie de purificare a aerului care trebuie inteleasa pentru a putea cumpara in cele din urma un purificator de aer, pe baza unor informatii corecte si concrete.

Ce este un filtru HEPA?

HEPA este prescurtarea pentru High Efficiency Particulate Air, sau intr-o traducere putin fortata un filtru HEPA este un filtru care asigura o “eficienta ridicata pentru particulele de aer”. Filtrele, indiferent ca sunt pentru purificare sau pentru alte implementari, vin cu mai multe beneficii dar si cerinte.

Ceea ce diferentiaza filtrele HEPA de restul este faptul ca acestea ofera mai mult decat pretind. Inainte de a numi cu adevarat un filtru HEPA, acesta trebuie in primul rand testat, apoi aprobat, pentru a sti cu exactitate la ce sa te astepti. Institutul Stiintei si Tehnologiei Mediului Inconjurator stipuleaza ca un filtru HEPA autentic trebuie sa opreasca pana la 99,97% din particulele de 0.3 microni sau mai mari de atat. Asta nu inseamna ca filtru nu poate opri chiar si particule mai mici de 0.3 microni, pentru ca foarte multe filtre HEPA pot face si acest lucru, este insa pragul care trebuie atins pentru a putea primi numele de HEPA.

Ce este un micron?

Particulele variaza de la marimi ultra-microscopice, pana la marimi complet detectabile de catre ochiul uman. Micronii, care sunt de un milion de ori mai mici decat un metru, sunt unitatile de masura pentru particule. Pentru ca avea o idee mai exacta asupra dimensiunii unui micron, sau chiar o dimensiune mai mica de un micron, e bine sa ai in vedere ca ochiul uman nu vede nimic ce coboara are sau coboara sub dimensiunea de 10 microni. Marimea bacteriilor variaza intre 0.3 si 60 microni, iar un inch este egal cu 25400 microni.

Tabel cu dimensiuni in microni:

  • spori: 3-40 microni
  • mucegai: 3-12 microni
  • bacterii: 0.3 – 60 microni
  • emisii autoturisme 1 – 150 microni.

Cum functionaza filtrele HEPA?

Pe scurt si la obiect, filtrele HEPA captureaza contaminantii din aer in membrane complexe de fibre. In functie de marimea particulelor, acest proces se intampla prin metode diferite: prin impact din inertie, difuzie, simpla interceptie sau cernere.

Particulele de dimensiuni mari sunt oprite prin impactul din inertie si cernere. Acestea fie se lovesc de firbe si sunt blocate pe loc, sau sunt blocate in timp ce incearca sa treaca de stratul de fibre. Particulele de dimensiuni medii, in timp ce strabat filtrul sunt blocate de catre acesta prin interceptare. Cele mai mici dintre particule sunt imprastiate in timp ce calatoresc prin filtru, lovindu-se in cele din urma de fibre, moment in care raman captive.

Sunt toate filtrele HEPA la fel?

In ciuda speculatiilor populare, nu toate filtrele HEPA sunt la fel. Sunt diferente semnificative in compozitia si utilizarea acestora. De exemplu, Blueair foloseste ceea ce ei numesc tehnologia de filtrare a particulelor HEPASilent. Aerul strabate intai un ionizator, care incarca particulele ajunse aici cu un camp electrostatic negativ.

Aerul ajunge apoi in filtrul HEPA, care foloseste gradual straturi de firbe sintetice pentru a stopa particulele incarcate electrostatic in prealabil. RabbitAir foloseste un alt tip de filtre, ceea ce ei numesc BioGS HEPA. Acesta nu doar ca opreste contaminantii care se depun in timp dar, dupa cum afirma RabbitAir, distruge definitiv o parte din acestia. Asadar, acest filtru lucreaza pentru a preveni depunerea de alergeni sau viitoare cresteri si depuneri de bacterii in filtru, imbunatatind eficienta totala. Cei de la IQAir, prin filtrarea HyperHEPA afirma ca pot stopa inclusiv particule mai mici de 0.003 microni.

Exista multe tehnologii diferite de purificare a aerului pe piata – cu carbon activ, prin ionizare, ozon, prin raze UV, HEPA, plus altele. Unele purificatoare de aer folosesc tehnologii diferite in combinatie, in timp ce altele au la baza o singura tehnologie. Indiferent de tipul pe care il vei alege, este important sa stii la ce sa te astepti.

Cu tehnologia HEPA stii exact la ce sa te astepti, fara sa lase loc de presupuneri. Fie ca este vorba de un filtru HEPA complet imbunatatit, sau unul simplu, standard, pot fi sigur ca agentii contaminanti vor fi eliminati la nivel microscopic, asadar, ai incredere, poti respira adanc pentru ca aerul este mai curat.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo