Boiler Electric sau Instant. Care Sunt Principalele Diferente?

Este bine de stiut ca poti alege intre un boiler electric sau instant electric sau pe gaz, fiecare dintre ele avand propriile avantaje si dezavantaje. Din fericire, vei afla pe site, in randurile ce urmeaza cum sa le diferentiezi, astfel incat la finalul articolului sa poti inclina balanta in favoarea unuia dintre cele doua.

Poate ca ai renuntat recent la sistemul de incalzire oferit de municipalitate sau poate ca doresti sa eviti costurile cu instalarea unei centrale murale pe gaz si consumul acesteia. Mai rau, poate ca ai nevoie sa incalzesti apa menajera intr-o casa noua undeva la sat, iar optiunile sunt limitate.

Boilerul electric dispune de un vas intern care pastreaza in permanenta apa la temperaturi ridicate, de obicei reglate de catre utilizator, atunci cand acesta este conectat in priza. Conexiunea electrica este una permanenta, iar ciclurile de incalzire a apei se vor relua automat datorita senzorului ce detecteaza scaderea temperaturii sub un anumit nivel.

Odata incalzita apa, in functie de capacitatea interna a boilerului, vei putea face dus sau spala vasele murdare. Chiar daca te vei bucura de un debit constant al apei calde, daca nu esti chibzuit, poti avea surpriza ca in timpul dusului apa sa devina rece. Acest sistem de functionare poate fi un dezavantaj si din cauza consumului crescut de energie electrica, comparativ cu instantul electric. In plus, boilerul este un produs mai voluminos, ce va necesita un spatiu mai mare pentru instalare.

Concurentul sau direct, instantul electric, am putea spune ca incalzeste apa in timp real si va consuma energie electrica doar atunci cand deschizi robinetul pentru apa calda. Altfel spus, daca prioritatea zero este economia de curent, vei alege un instant electric.

Boiler electric. Ghid de folosire si intretinere

Comparativ, in timp ce un boiler electric poate asigura prin presiune si debit apa calda simultan atat in baie cat si in bucatarie, instantul poate servi un singur robinet, astfel ca nu vei putea face un dus in baie, in timp ce sotia spala paharele in bucatarie. Poti rezolva aceasta problema prin instalarea unui instant in fiecare incapere, caz in care vei cheltui, evident, mai multi bani.

Un alt aspect pe care trebuie sa il ai in vedere este puterea de incalzire a apei. Un instant electric mai ieftin poate sa nu incalzeasca suficient apa, daca presiunea este prea mare, situatie in care ai doua optiuni: cumperi un produs mai performant sau reduci presiunea generala a apei din instalatie. Exista si o a treia optiune pentru bugetele mai generoase, un instant pe GPL, ceva mai scump ca pret, dar care va pune capat problemei.

Cam acestea ar fi principalele avantaje si dezavantaje dintre un boiler electric sau instant. Iti ramane sa iei decizia conditionata si de bugetul disponibil, dar si de contextul specific, respectiv marimea locuintei, a familiei si, de ce nu, pozitionarea geografica.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo