Blender sau storcator de fructe? Ce poate face unul si celalalt nu? Daca ai ajuns pe aceasta pagina, sunt convinsa ca te-ai intrebat de mai multe ori pe care sa il alegi, care este cel mai potrivit pentru tine si familia ta.
Cand doresti sa sporesti aportul de fructe sau legume sub forma unei bauturi, care varianta este mai potrivita sa o alegi, un suc natural simplu sau un smoothie? Vestile bune sunt ca ambele optiuni sunt sanatoase, dar sunt cateva aspecte pozitive si negative pentru fiecare in parte, aspecte de care ar trebui sa tii cont inainte sa mergi mai departe. Poti citi despre acestea, dand click pe adresele de mai jos:
Eu le detin pe amandoua si le utilizez in functie de starea de spirit si de pofta pe care doresc sa o satisfac. Poate ca uneori vreau doar o simpla bautura delicioasa din suc de fructe dupa o masa copioasa si atunci aleg storcatorul in timp ce in alte ocazii vreau un smoothie sanatos si consistent la micul dejun, iar in acest caz blenderul este cea mai potrivita alegere.
Dar, daca as fi nevoita sa aleg unul dintre cele doua, cel mai probabil ca as opta pentru blender. Hai sa iti spun si de ce: sunt multe persoane care nu reusesc sa isi asigure zilnic un aport minim de fibre si substante nutritive recomandate. Smoothie-ul este acel produs care iti ofera oportunitatea de a spori aportul zilnic de fructe si legume, dar si fibre in acelasi timp. Atat timp cat acorzi o atentie aparte ingredientelor suplimentare adaugate in blender, vei obtine in final un inlocuitor delicios, portabil si sanatos al mesei obisnuite, care iti va da rapid senzatia de satul.
Nu este nimic gresit in faptul ca preferi sucul fara pulpa in locul smootie-ului. Daca suferi de vreo afectiune medicala ce rezulta in absorbtia insuficienta a nutrientilor, atunci consumul de sucuri naturale este o metoda excelenta de a creste aportul de fructe si legume imbunatatind astfel absorbtia nutrientilor necesari organismului.
Continutul de substante nutritive si absorbtia de vitamine si minerale din smoothie-uri si sucuri poate crea confuzie la o prima vedere. Sa o luam altfel:
Atunci cand savurezi un mar, mananci atat coaja cat si pulpa fructului si astfel vei asimila vitaminele, mineralele si fibrele regasite in fruct, insa acest proces dureaza ceva timp pentru ca esti nevoit/a sa mesteci bucatica cu bucatica marul si pentru ca, corpul va trebui apoi sa inceapa sa digereze si asimileze continutul.
Cand pui marul in blender si il mixezi bine, rezultatul obtinut il vei bea (atat coaja cat si pulpa, miezul si semintele marului) si vei consuma si mai multe substante nutritive si fibre. Vei sari peste etapa de mestecare a marului si corpul nu mai “munceste” din greu pentru a digera si asimila produsul. Bineinteles, avand in vedere ca in smoothie-ul respectiv se afla si anumite portiuni fibroase ale fructului, va dura ceva timp pana organismul va extrage toti acei nutrienti intr-o forma pe care sa o poata utiliza.
Cand storci sucul unui mar, apa si substantele nutritive sunt separate de portiunea fibroasa a fructului, oferindu-ti o bautura delicioasa usor de digerat si asimilat. De fapt, sucul tranziteaza stomacul si ajunge in intestinul subtire, acolo unde este absorbit, iar vitaminele si mineralele sunt distribuite in sange. Acest proces este rapid si excelent, insa unii micronutrienti din coaja si pulpa fructelor si legumelor, gen carotenoida (este un pigment regasit in produsele vegetale de culoare portocalie si rosie si care are rol de antioxidant, actionand importiva imbatranirii premature si aparitiei petelor pe piele) si flavonoidele (cunoscute pentru propietatile lor antioxidante) sunt pierdute in procesul de stoarcere.
Asadar, in timp ce sunt extrem de sanatoase si bogate in nutrienti, sucurile proaspete au un continut total de substante nutritive mai mic decat smoothie-urile, insa aceste substante sunt absorbite de catre organism intr-un timp mult mai scurt.
Tu ce preferi, sucurile sau smoothie-urile?