Oricine doreste sa aibe un control asupra umiditatii aerului pe care il respira, trebuie sa cunoasca dispozitivele folosite pentru a masura nivelul de umezeala. Higrometru vs higrostat. Sa intelegi diferentele dintre cele doua, dar si avantajele fiecaruia, iti va fi mult mai usor sa alegi produsul de care ai nevoie.
Ce este un higrostat?
Un higrostat este folosit pentru a masura nivelul de umiditate dintr-o incapere, insa nu este singurul. Poate controla umezeala din camera, in functie de necesitate – daca aerul este prea umed/uscat, atunci il aduce la limitele setate prin eliminarea, respectiv adaugarea de vapori de apa in aer. Nu poate fi vandut decat alaturi de un alt dispozitiv de control ce il are integrat, precum un dezumidificator electric (ce indeparteaza excesul de apa din aer) sau un umidificator (ce emite vapori de apa atunci cand aerul este prea uscat). In comparatie cu un higrometru, acesta este ceva mai scump, insa multe persoane il aleg deoarece este mai convenabil in utilizare si ofera posibilitatea de a controla nivelul de umiditate.
Ce este un higrometru?
Un higrometru este un dispozitiv “independent” de masurare a umiditatii in functie de anumiti factori (precum temperatura, presiune, incarcatura electrica etc). Singura sa functie este aceea de a oferi utilizatorului un coeficient la nivelului de umezeala din incaperea in care este asezat. Are un pret ce porneste de a 39 ron si poate ajunge pana la 300+ ron, pentru modelele profesionale si care pot afisa prognoza vremii, calendar, ora etc. Ce trebuie sa stii, insa, este faptul ca un higrometru nu poate decat sa masoare umiditatea si nu o poate controla, pentru asta ai nevoie de un dispozitiv cu higrostat incorprat.
Cat de important este controlul umiditatii
Acum ca ai inteles care este diferenta dintre un higrometru vs higrostat, poate ca vrei sa descoperi mai multe detalii depre umiditate si de ce este necesar ca aceasta sa fie tinuta sub control. Cu cat in locuinta ta este un nivel mai inalt de umiditate, cu atat aerul este mai cald, ceea ce face ca aparatul de aer conditionat sa functioneze mai puternic pentru a combate umezeala si aerul cald. In timpul sezonului de iarna, un nivel scazut de umiditate inseamna ca sistemul de incalzire va porni mai des, aerul neputand mentine prea multa caldura.
Un control mai bun asupra umiditatii din locuinta nu doar ca te va ajuta sa faci economii la facturile de curent si gaz (in cazul in care nu folositi un sistem electric de incalzire) ci si starea de sanatate nu va fi afectata. Un aer mult prea uscat iti lasa pielea nehidratata si irita gatul, sinusurile si ochii. Mai mult, membrana mucoasa se poate inflama, ceea ce sporeste riscul de a te imbolnavi. La fel, un aer mult prea umed este mediul propice pentru formarea mucegaiului, acest lucru avand un impact major atat asupra sanatatii tale cat si a celorlalte persoane ce locuiesc cu tine. De asemenea, mobila, covoarele si alte dispozitive electronice pot avea de suferit din pricina unei umiditati ridicat. Evita acest lucru si alege chiar astazi un dezumidificator de camera.
Doar prin simpla urmarire a temperaturii si a nivelului de umiditate dintr-o incapere, poti avea un control mai bun asupra sanatatii tale si a casei/apartamentului in care locuiesti.