Cand vii obosit/a de la job si nu ai nimic in frigider gata pregatit pentru cina, o oala sub presiune este cu siguranta partenerul pe care sa te bazezi. Poti pune cateva bucati de pui congelat cu niste condimente, mai prepari o mica garnitura si cina este gata in doar 15-20 minute.
Indiferent ca vorbim de un multicooker, un slow cooker sau o oala cu aburi, toate cam fac acelasi lucru. Oala sub presiune este un recipient care se inchide etans si care se foloseste de aburi foarte fierbinti pentru a gati mai rapid si mai bine mancarea. Unele modele detin si o valva care te ajuta sa controlezi presiunea aburilor si sa o eliberezi pentru a evita incidentele neplacute.
Pentru ca totul este etansat bine, aburii nu au unde sa se duca decat sa patrunda in alimente. Pentru ca gatitul la o oala sub presiune face ca alimentele sa fie mai gustoase si mai bine patrunse, carnuri mai dificile precum fripturile devin mai fragede atunci cand sunt gatite la un astfel de electrocasnic.
Puiul, friptura inabusita, gulasul – toate acestea se prepara uniform intr-o oala cu aburi. Legumele si cartofii se fac foarte bine intr-un multicooker. Poti prepara chiar si cateva deserturi, gen cheesecake-ul sau sarlota, folsindu-te de presiunea aburilor.
Pe de alta parte, unele alimente nu sunt facute pentru a se gati la aburi. Daca incerci sa le prepari intr-un slow cooker sau oala sub presiune, risti sa distrugi dispozitivul sau sa ruinezi masa de cina mult asteptata, ori alte incidente neplacute.
Taietei
Desi gasim diferite retete pentru macaroane cu branza, ti-as recomanda sa nu incerci sa le prepari intr-o oala sub presiune. Fideaua face multa spuma si poate intra in valva de eliberare a presiunii, blocand-o. Desigur, multe modele mai moderne au si un mecanism de rezerva, insa cate dintre voi ati vazut filmulete pe youtube cu oale sub presiune care explodeaza?
In manualul cu instructiuni sunt trecute si alimentele care sunt interzise atunci cand doriti sa preparati un meniu intr-o oala cu aburi. Insa cele care pot cauza formarea presiunii in exces ar fi urmatoarele: sosul de mere, afinele, arpacasul, ovazul, rubarba.
Multiple ingrediente in acelasi timp
Unele gospodine fac greseala de a adauga simultan in oala sub presiune toate ingredientele necesare si apoi lasand aparatul sa isi faca singur treaba. Poate ca este o idee buna de a pune toate in acelasu timp si seta timer-ul, si sa nu mai ramana nimic altceva de facut decat sa asteptam pana este gata masa. Nimic mai gresit, daca alegi sa prepari retete ce contin mai multe tipuri de alimente (gen carne si cartofi), este indicat sa le prepari separat, sau sa le adaugi in oala la momentul potrivit.
Timpul necesar pentru gatirea unei bucati de carne de porc (40 – 45 minute, High) difera fata de cel necesar pentru cartofi (6 minute, High).
Spre exemplu, daca doresti sa gatesti un meniu care contine porumb (3 min), cartofi si carne de miel (35 – 40 minute) in acelasi timp, risti ca legumele sa fie mult prea coapte sau ca bucata de carne sa nu fie facuta corespunzator. Ai mare grija la instructiunile retetei si la ordinea in care trebuie sa adaugi ingredientele.
De asemenea, asigura-te ca nu fortezi prea multa mancare in multicooker (acorda atentie sporita la capacitatea maxima admisa). Ca si o regula generala, ar trebui sa nu umpli oala mai mult de jumatate, daca alegi sa prepari alimente care isi vor mari forma in timpul gatirii (cum ar fi orezul). Pentru alimente care nu se umfla, evita sa umpli oala mai mult de doua treimi din capacitate.
Alimente delicate, crocante, prajite
Iti mai amintesti ce spuneam la inceputul articolului? O oala cu aburi sub presiune fragezeste alimentele si le face sa fie zemoase. Asadar, mancaruri precum cartofii prajiti sau popcorn nu vor iesi asa cum te astepti daca le coci sub aburi. Acelasi lucru este valabil si pentru patiserie sau pentru specii mai delicate de peste. Prajitul in ulei (in stilul friteuzei) intr-o oala cu presiune nu este cea mai buna idee.