Majoritatea dintre noi consumam aproape zilnic iaurt, iar prepararea acestuia cu ajutorul unui aparat de facut iaurt ni se pare o idee destul de interesanta. Daca inca nu detii un astfel de dispozitiv, iti recomand sa arunci un ochi peste articolul despre cel mai bun aparat de facut iaurt si sa achizitionezi cat mai rapid unul, te asigur ca vei scapa de o multime de batai de cap, pe langa faptul ca vei incepe sa mananci mai sanatos. Prepararea iaurtului acasa este o activitate usoara si extrem de distractiva, iar pe termen lung te ajuta sa economisesti o multime de banuti. Nu ai nevoie decat de un aparat de facut iaurt bun, lapte si fermenti pentru iaurt.
In randurile de mai jos, iti prezint pasii pe care trebuie sa ii urmaresti cu atentie pentru a prepara acasa cel mai gustos iaurt cu ajutorul unui aparat de facut iaurt:
- Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti dai seama de cantitatea de lapte de care ai nevoie, in functie de instructiunile aparatului de facut iaurt pe care il detii. Foloseste fie lapte de vaca (capra sau oaie) fie degresat si mai poti adauga o cupa de lapte praf la fiecare 1l, pentru a-i da un gust delicios. Fierbe timp de 10 minute cantitatea de lapte necesara intr-o oala si las-o la racorit, iar daca vrei poti adauga un varf de sare si o lingurita de zahar. Astfel, fermentii vor lucra mai bine si vor imbunatati gustul iaurtului, fara a-si pierde din valorile nutritionale.
- Dupa ce acesta s-a racit putin (cam pe la aprox 47 de grade – poti folosi chiar si un termometru pentru a fi sigur/a), amesteca bine o parte lapte cu 2 lingurite de fermenti de iaurt (cultura starter) intr-o canita si apoi toarna continutul rezultat peste restul de lapte din oala si amesteca cca 2 minute.
- Desigur, poti folosi si o lingura de iaurt cumparat de la supermarket in locul fermentilor sau o portie de iaurt ramas de la tura trecuta. Acest pas este extrem de important deoarece cultura are deja bacteria necesara pentru a fi distribuita in tot iaurtul si care ii confera proprietati caracteristice precum aciditate, aroma, gust, consistenta. Incearca sa nu pui o cantitate mult prea mare de fermenti (6 grame la 1l de lapte este suficient) altfel risti ca laptele sa se inchege inainte de a se transforma in iaurt.
- Toarna laptele rezultat in recipientele aparatului de facut iaurt (fie ca sunt cateva borcanele de mici dimensiuni sau doar un singur vas) si apoi aseaza-le in aparat. Pentru a da startul precesului de transformare a laptelui in iaurt, urmareste instructiunile oferite de catre dispozitivul pe care il detii.
- Pentru a vedea daca iaurtul este gata (dupa aprox 6-12 ore), poti sa iei un recipient si sa il scuturi putin, iar daca produsul rezultat este ferm, atunci este gata. Unele aparate de facut iaurt vin chiar si cu timer, astfel incat stii in cat timp este gata intreg procedeul.
- O data ce este gata, scoate recipientele si pune-le in frigider pentru a le racori inainte de servire. Poti adauga fructe, arome sau cereale, precum granola. Ai grija sa consumi produsul rezultat in maxim 3-4 zile, deoarece nu contine conservanti si risti sa se strice daca este tinut pentru o perioada mai lunga de timp. De asemenea, adauga fructele (sau gemul/siropul) doar inainte de servire si nu in borcanele aparatului in timpul prepararii, risti ca iaurtul sa se taie
- Poti pastra o cantitate mica de iaurt pentru a putea face o noua gustare. Iti recomand totusi, ca dupa vreo 5 astfel de ture sa folosesti din nou fermenti din cumparat, astfel esti sigur/a ca bacteriile nu s-au degradat
Hai ca nu e foarte greu, iar daca urmaresti cu atentie pasii de mai sus, precum si instructiunile insotite de aparatul de facut iaurt, cu siguranta ca vei obtine un iaurt delicios si gustos pe care il poti savura cu placere atunci cand vrei o gustare sanatoasa intre mese. Tu ai preparat vreodata iaurt acasa? Ce tehnici ai folosit? 😀