Intr-o zi normala, inspiram o varietate de particule, de la spori de praf si mucegai si pana la substante chimice toxice folosite pentru a curata baile publice sau vestiarul salii unde ne antrenam. Atunci cand ajung intr-un mediu propice, de regula o incapere cu aer cald si usor umed, aceste particule se vor inmulti in voie, iar cu timpul pot avea un impact negativ asupra sanatatii tale. Pentru a nu permite acest lucru, ai nevoie de un dezumidificator de aer profesional ce va inlatura rapid umezeala din aer, diminuand abilitatea acestor particule de a prolifera.
Dar oare cum stim cand este cel mai bun moment pentru a achizitiona un astfel de dizpozitiv? Care sunt semnele ce stabilesc necesitatea unui dezumidificator pentru dezumidificare camera? In randurile de mai jos, te voi ajuta sa iti dai seama daca locuinta ta are sau nu nevoie de un dezumidificator de mentinere sub control a nivelului umiditatii astfel ca tu si familia ta sa va bucurati de un aer curat si proaspat zi dupa zi.
Necesitatea unui dezumidificator de aer
Prezenta unor pete de mucegai pe tavan si/sau peretii locuintei
Unul dintre cele mai usoare si simple moduri in care iti poti da seama daca nivelul de umiditate din incapere este peste limita normala este aparitia unor pete (mai mici sau mai mari) de mucegai pe la colturile tavanului, peretilor sau in zona geamurilor. Urmareste tavanul din baie, dar si suprafata din jurul toaletei sau a dusului si daca observi pete de culoare inchisa, atunci mai mult ca sigur ca ai o problema cu mucegaiul.
Atunci cand faci dus/baie, aburul cald se ridica si in mod normal ar trebui sa fie ventilat si trimis afara din incapere. De cele mai multe ori, baia este o zona ce nu beneficiaza de o ventilatie corespunzatoare, iar umezeala in excess incepe sa apara, creand un mediu propice pentru aparitia mucegaiului atat de toxic pentru sanatate.
Asigura-te intotdeauna ca baia sa fie ventilata cat mai bine dupa un dus cu apa fierbinte, iar daca o aerisire corespunzatoare nu este posibila, atunci poti achizitiona un dezumidificator mucegai pentru a rezolva problema si indeparta excesul de umiditate. Desigur, o situatie asemanatoare este posibila si in incaperi precum depozite, garaj, pivnita. Este mult mai usor sa preintampini formarea mucegaiului sau sa rezolvi problema inca de la primele semne inainte de a risca raspandirea sa.
Geamurile incep sa “transpire”
Condensul pe geamurile locuintei, acele picaturi de apa, sau prezenta a ceea ce pare a fi ceata sau vapori pe sticla sunt semnele tipice ale faptului ca aerul din camera este mult prea umed. Un nivel ridicat al umiditatii poate face ca pe termen lung lemnul utilizat la rama geamului sa inceapa sa putrezeasca si curand isi va face simtita prezenta mucegaiul si mirosul neplacut.
Chiar si vremea de afara are un impact asupra umiditatii din incapere, spre exemplu atunci cand ploua mult timp de cateva zile. In acest caz, un dezumidificator electric este exact produsul care te scapa de batai de cap si cu ajutorul caruia poti indeparta excesul de umezeala din locuinta, astfel ca tu sa ai un control mult mai bun asupra aerului pe care il respiri.
Un alt lucru ce poate cauza aparitia bobitelor de condens pe geamuri este umiditatea prezenta in materialele de constructie, spre exemplu placile de rigips nu sunt asezate corespunzator si nu creeaza un mediu etans.
Aparitia unui miros neplacut de mucegai
Un miros invechit si statut inseamna intotdeauna ca ai o problema cu igrasia si mucegaiul. Aceste substante se dezvolta vazand cu ochii intr-un mediu cu un nivel ridicat al umezelii, cum este pivnita si garajul, sau zone unde geamurile nu sunt inchise etans sau sunt scurgeri/infiltratii de apa in fundatia locuintei. Iata ce trebuie sa faci daca observi un miros neplacut si intepator in casa ta:
- identifica zona cu probleme si indeparteaza rapid mucegaiul prezent pentru a preveni reaparitia/inmultirea sa
- gaseste si inlatura sursa problemei ce cauzeaza prezenta umezelii in excess
- achizitioneaza un purificator de aer cu filtru de carbon activ pentru a scapa de mirosul urat
- foloseste un dezumidificator de aer pentru a reduce nivelul de umiditate din aer, diminuand astfel riscul ca mucegaiul si igrasia sa reaparat
Daca observi un miros statut si greu respirabil in spalatorie, verifica sistemul de ventilatie si asigura-te ca electrocasnicele prezente nu au inceput sa mucegaiasca, deoarece acest aspect poate crea un mediu toxic ce distruge pe termen lung imbracamintea.
Scurgeri de apa si deteliorarea locuintei din pricina umezelii in exces (prezenta unor pete de apa pe tavan/pereti)
Unele locuinte se confrunta in mod frecvent cu scurgerile de apa care se infiltreaza in fundatie. Daca ai observat ca in pivnita casei, dupa fiecare ploaie, apar pete de umezeala pe pereti sau chiar si unele balti de apa pe jos, atunci nu mai sta pe ganduri, un dezumidificator de aer este dispozitivul care iti va fi de folos. Acesta va putea indeparta umiditatea in exces prezenta in aer de fiecare data cand aceasta trece de limita acceptata.
In plus, poti investiga sursa reala a problemei ce cauzeaza asta (exista posibilitatea ca betonul sa fie distrus) si in timp ce un dezumidificator antimucegai de pivnita te scapa de umezeala in execes, este crucial sa rezolvi adevarata problema.
Petele de apa sunt un alt semn ca nivelul de umiditate din locuinta este peste limita, iar primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te asiguri ca in spatele petei respective nu se afla o teava de apa sparta. Un specialist poate identifica sursa distrugerii si te va ajuta sa o rezolvi cum se poate mai bine, insa un dezumidificator de aer este primul pas pentru a opri raspandirea degradarii constructiei.
Intensificarea alergiilor
Daca simti o usoare intensificare a alegiilor, cel mai probabil ca acest lucru se datoreaza calitatii aerului din incaperea in care stai. Un nivel ridicat al umiditatii aerului poate cauza aparitia si inmultirea alergenilor, precum acarienii sau sporii de mucegai si igrasie.
Uneori, cei care sufera de alergii sunt mult mai susceptibili la alergenii de interior decat de cei de la exterior, astfel ca este foarte important sa te asiguri ca aerul pe care il respiri este cat mai curat si mai sanatos, pentru a preveni punerea in pericol a sanatatii tale, dar si a celor din jur.
Incearca sa utilizezi un dezumidificator de camera pentru a indeparta alergenii si particulele de praf si polen din aerul respirabil, pentru a vedea daca acest lucru ajuta. Mentinerea unui nivel sanatos al umezelii din locuinta poate elimina riscul unor probleme respiratorii serioase sau craparea buzelor or a pielii.
Nu astepta pana este prea tarziu, incearca sa solutionezi cat mai rapid o astfel de situatie!
Lemnul incepe sa putrezeasca
Lemnul care retine apa pentru un timp indelungat va incepe sa putrezeasca, favorizand aparitia si inmultirea termitelor.
In cazul in care observi acest lucru in locuinta ta sau in jurul acesteia, exista sanse destul de mari ca nivelul de umezeala din zona respectiva este cu mult peste normal. Asigura-te ca folosesti un dezumidificator de aer pentru a indeparta excesul de umiditate din aer, dar si incepe sa inlocuiesti lemnul afectat cat mai curand cu putinta.
In plus, daca acest aspect nu este tratat cu seriozitate, poate duce la distrugerea locuintei si aici nu ma refer doar la lemn ci si la pereti, ferestre, podea sau chiar fundatie.
Cum alegi un dezumidificator de aer bun?
Un dezumidificator profesional de aer este cea mai buna solutie atunci cand doresti sa indepartezi umiditatea excesiva, sa previi aparitia mucegaiului si mirosurile neplacute aparute in urma unui nivel ridicat de umezeala din camere, pivnita, birou sau apartament. Cand selectezi acel dezumidificator de aer care sa se plieze perfect cu nevoile tale, este important sa iei in considerare urmatoarele caracteristici:
- Capacitate – asigura-te ca dezumidificatorul pe care il vei alege are o capacitate adecvata de indepartare a umezelii si este conceput astfel incat sa aiba o putere de acoperire suficienta pentru zona in care il vei folosi. Pentru o zona cu mari probleme de umezeala si igrasie, gen pivnita, ar fi mai potrivit un dezumidificator profesional cu o capacitate cat mai mare.
- Functionare la temperaturi joase – exista si modele de dezumidificatoare electrice ce pot functiona fara probleme chiar si in camerele in care temperaturile sunt foarte joase, de aceea, daca stii ca il vei folosi in astfel de conditii, ar fi bine sa te orientezi catre unul cu asfel de caracteristica in dotare
- Dezghetare automata – aceasta functie previne inghetarea tevilor si ii permite modelului de dezumidificator profesional o indepartare mai profesionala a zonei cu probleme
- Restartare automata – in cazul unei pene de curent, dezumidificatorul va porni din nou atunci cand alimentarea cu energie electrica este restabilita
- Higrostat incorporat – acesta iti va permite setarea unui anumit nivel de umiditate
- Optiune de drenare continua – aceasta functie se va asigura ca dezumidificatorul va continua sa indeparteze umezeala dupa ce rezervorul de apa este plin, pentru ca tu sa nu iti faci griji cum ca trebuie sa il golesti, altfel va curge pe langa
- Oprire automata – in cazul in care nu exista optiunea de drenare continua chiar si dupa ce rezervorul este plin, atunci functia de oprire automata este un must, astfel incat sa fii sigur/a ca apa absorbita nu va da peste
Daca descoperi unul din aceste 6 semne in locuinta ta, recomandarea mea este sa investesti intr-un dezumidificator de aer. Acest dispozitiv nu doar ca te va ajuta sa reconditionezi casa sau apartamentul ci si sa mentii un timp cat mai indelungat un aer proaspat, curat si sanatos, prevenind aparitia mucegaiului si a igrasiei, atat de daunatoare pentru sanatate.