Cum sa Pastrezi Fructele si Legumele Proaspete Cat Mai Mult Timp?

Ai petrecut astazi mai bine de jumatate de ora in supermarket sau la piata alegand cele mai frumoase alimente si ar fi pacat ca acestea sa nu reziste nici macar cateva zile, dupa ce ai ajuns cu ele acasa. Unul dintre principalii vinovati pentru alterarea fructelor si legumelor proaspete este gazul de etilena si care este produs in mod natural de catre alimente in timpul procesului maturizare. Primul pas pentru a castiga lupta impotriva degradarii este reducerea acestui gaz, insa mai sunt si alte lucruri pe care le poti face. Iata care sunt 24 de metode cum sa pastrezi fructele si legumele proaspete cat mai mult timp:

  1. Pastreaza frigiderul curat. Stiu ca nu este o activitate distractiva, insa o curatare si intretinere riguroasa a acestuia va aduce numai beneficii printre care si pastrarea alimentelor proaspete un timp cat mai indelungat. Resturile alimentare si sporii de mucegai aparuti din cauza umiditatii ridicate pot duce la alterarea rapida a tuturor produselor din frigider.
  2. Achizitioneaza un absorbant pentru gazul de etilena sau pungi speciale pentru stocarea alimetelor. Mai exista si posibilitatea ca atunci cand cumperi un frigider nou, sa te orientezi catre un model cu sertar izolat cu filtru de etilena.
  3. Incearca pe cat posibil sa eviti taierea fructelor si legumelor decat daca este nevoit/a sau daca planuiesti sa le folosesti in urmatoarele ore. Chiar si cu o stocare cat mai igienica si corespunzatoare, un mar taiat se va degrada mult mai repede decat unul intreg
  4. Aseaza verdeturile si plantele proaspete intr-un borcan sau o vaza cu apa, exact asa cum ai face-o cu un buchet de flori. Se vor pastra pentru mai mult timp si pe langa asta, te vei bucura si de un buchet verde aspectuos ce da o pata de culoare incaperii.
  5. Daca vrei ca verdeturile sa se pastreze un timp indelungat, ia in considerare uscarea lor. Leaga mai multe verdeturi si agata-le in bucatarie. O alta metoda este de a le taia bucati, aseza intr-un bol de gheata, adauga putin ulei de masline si apoi congela.
  6. Daca nu vrei sa umpli frigiderul cu vase cu apa si verdeturi, poti stoca produse precum telina, salata, varza sau brocoli in folie de aluminiu pentru a le pastra proaspete
  7. Daca nu folosesti radacinoase precum ghimbir sau turmenic pentru gatit sau pentru a da gust unui delicios suc preparat la storcatorul cu presare la rece, le poti stoca in frigider, se vor rade si curata la fel de bine
  8. Te-ai intrebat vreodata cum pastrezi ceapa? Daca vrei sa o folosesti chiar si dupa 6 luni, ia o pereche de dresuri si aseaza cepele in ea. Fa un nod si apoi agat-o de tavan. Cepele verzi uscate pot fi tocate si puse intr-o cutie de plastic cu apa si tinuta la frigider. Cand vrei sa dai gust mancarii, le poti scoate si adauga putina solutie in farfurie
  9. Depoziteaza cartofii impreuna cu mere pentru a nu-i lasa sa incolteasca si cat mai departe de ceapa. Ceapa are rolul de a grabi procesul de alterare, dar merele si cartofii sunt un fel de “best friends”
  10. Cand vine vorba despre verdeturile tocate pentru diferite salate, umezeala este inamicul nr 1. Daca ai posibilitatea sa pastrezi cat mai la distanta umezeala, atunci acestea vor putea fi pastrate la perfectie o perioada cat mai lunga de timp. Le poti pastra intr-un bol cu un prosop de hartie si acoperite cu folie de plastic
  11. Nu pune rosiile impreuna cu verdeturile pentru salate pentru ca acestea contin un nivel ridicat de apa ce se scurge si va duce la putrezirea rapida a verdeturilor
  12. Umezeala in exces afecteaza si ciupercile. Este recomandat sa fie depozitate intr-o punga maro de hartie in frigider sau intr-un loc racoros. Nu folosi plastic sau sticla, pentru ca acestea au rolul de a capta apa
  13. Nu depozita fructele si legumele in apropierea unui aragaz pe gaz. Studiile arata ca gazul natural (precum si caldura degajata de electrocanice) grabeste procesul de maturizare, la fel ca si gazul de etilena. De asemenea, a se evita depozitarea intr-o zona in care se fumeaza sau cu multa caldura, cum este bucataria.
  14. Nu aproviziona excesiv frigiderul pentru ca exista riscul unei slabe ventilatii si ne dorim ca alimentele sa fie pastrate la o temperatura optima
  15. Spala fructele si verdeturile intr-o solutie cu 10 parti apa si 1 parte otet. Aceasta nu doar ca va indeparta murdaria in exces si evetualele pesticide, si va ajuta la pastrarea lor intr-o forma proaspata, prevenind formarea mucegaiului
  16. Pentru a nu lasa ca merele, avocado sau guacamole sa se faca maronii dupa ce sunt taiate, pulverizeaza putin suc de lamaie si acopera-le cu o folie de plastic
  17. Indeparteaza merele stricate cat mai repede, exista riscul imens ca doar un singur mar sa le altereze si pe celelalte
  18. Pastreaza bananele cat mai la departare de alte produse, sunt printre putinele alimente care produc cea mai mare cantitate de gaz de etilena
  19. Infasoara in folie de plastic coditele bananelor pentru a impiedica maturizarea lor, asta daca iti plac cele mai verzui. Pe de alta parte, daca vrei sa sa coaca intr-un timp cat mai scurt, aseaza-le intr-o punga de plastic inchisa. Avand in vedere ca produc foarte mult gaz de etilena, se vor coace mult mai rapid
  20. Rosiile ar trebui tinute la temperatura camerei si departe de razele directe ale soarelui. Daca ai in gradina plante de tomate, acestea ar trebui culese imediat cu vezi ca incep sa se coaca. Soarele face o treaba excelenta la maturizarea si alterarea rapida a lor. Asigura-te ca nu tii rosiile in pungi de plastic, acestea capteaza umezeala si va creste riscul degradarii
  21. Nu tine carnea si verdeturile/legumele in aceeasi zona a frigiderului. Aceasta duce la contaminarea rapida unele pe celelalte
  22. Probabil ca nu mai este necesar sa spun ca, conservarea si congelarea este cea mai buna optiune pentru a pastra alimentele proaspete.
  23. Depoziteaza nucile in congelator sau intr-un loc in care nu este umezeala sau aer
  24. Nu pastra fructele si legumele pe usa frigiderului, este zona in care temperatura fluctueaza cel mai mult. Mai degraba, aseaza-le pe raftul din mijloc sau cel de jos pentru ca aici este temperatura cea mai constanta

Ce parere ai de aceste sfaturi si recomandari? Cunosti alte metode? Ne poti lasa un comentariu in sectiunea de mai jos si sa le impartasesti si cu noi.

Nu sunt comentarii

Lasa un comentariu

Search