Racire Terasa cu Vapori de Apa – Avantaje si Dezavantaje

Grija pentru schimbarile climatice, precum si consumul de apa si energie, ne impinge sa ne orientam catre metode eficiente de a ne racori in sezonul canicular. O optiune ce se bucura de tot mai multa popularitate in randul celor ce locuiesc la casa este instalarea unui sistem de racire terasa cu vapori de apa.

Daca ati avut ocazia ca in timpul verii sa vizitati un parc de distractii sau sa mergeti la o cafenea ori un restaurant cu terasa in aer liber, cu siguranta ca ati intalnit un astfel de sistem de racire cu ceata. In parcuri, mall-uri in aer liber, sau alte locatii aglomerate, exista de regula stalpi ce pulverizeaza ceata si care au rolul de a racori zona respectiva. In cazul restaurantelor, acesta se prezinta sub forma unui furtun prins de umbrela/rigola si poate fi mascat cu usurinta de ghivecele cu plante decorative.

Acest tip de racire terasa cu vapori de apa este o modalitate excelenta de a crea un mediu ambiental racoros si confortabil atunci cand afara este foarte cald. Desi, instalarea unuia nu este extrem de complicata (puteti vedea un scurt video mai jos), este necesara o buna planificare, astfel incat sa maximizezi eficienta sistemului si sa te bucuri pe deplin de toate beneficiile sale.

 

Cum Instalezi un Sistem Racire Terasa cu Vapori de Apa

 

Cum Functioneaza?

Atunci cand moleculele de apa se evapora in aer, apa se transforma dintr-o stare lichida intr-una gazoasa. O oarecare cantitate de energie sau caldura este necesara pentru a asista procesul acesta de schimba lichid > gaz, si care este automat captat de aerul ce inconjoara – astfel, reducand temperatura din zona in care sistemul de racire cu vapori de apa este instalat.

Ca sa fac si o comparatie, aproximativ acelasi lucru se intampla atunci cand corpul tau se racoreste. Prin transpiratie, apa se evapora si temperatura corpului scade. Cand este instalat si utilizat in mod corespunzator, un sistem pentru racirea terasei cu ceata poate reduce temperatura cu pana la 20 de grade, in functie de eficienta acestuia, nivelul de umiditate relativa si temperatura exterioara.

sistem racire cu ceata

Sistem racire cu ceata King Flow 15m
Sistem racire cu ceata King Flow 15m

 

Avantaje

Racirea prin evaporare este extrem de eficienta din punctul de vedere al consumului de apa si energie. Poate ca la o prima vedere te intrebi cum s-ar putea intampla una ca asta, pentru ca pur si simplu, sistemul pulverizeaza apa in aer. Hai sa o luam altfel, sunt necesari aprox 95 de litri de apa pentru a crea un kilowat de electricitate folosind resurse naturale. Un aparat de aer conditionat foloseste 3-5 kw / ora, adica 285 litri de apa pentru o singura ora de functionare. Pe de alta parte, pompa de apa si diuzele pentru pulverizare folosesc aprox 250W (un sfert de kw) per ora. La un simplu calcul matematic, observat cat de multa economie se poate face folosind sistemul de racire cu vapori de apa

Cum am spus si mai sus, instalarea sistemului este destul de usor si rapid de facut si utilizat. Daca iti place sa mestesugaresti, iti poti face chiar tu un sistem de pulverizare care sa se potriveasca pe exact aceeasi suprafata pe care doresti sa o racoresti. Asta doar in cazul in care investitia intr-o pompa adecvata ti se pare mult prea mare. Sistemul de racire al terasei cu ceata poate fi dat jos in perioada iernii, pentru a-l proteja de inghet, iar datorita faptului ca furtunul este de regula fabricat din PVC, acesta nu necesita o intretinere foarte riguroasa.

Uneori, in functie de tipul si locatia plantelor, sistemul poate fi utilizat si pentru udarea acestora, ajutand plantele sa fie mereu verzi si vitalizate. Desigur, principalul sau avantaj este acela ca instalat pe terasa, vei putea sa te racoresti si sa creezi o ambianta placuta, indiferent cat de cald este afara.

sistem racire terasa cu ceata

Dezavantaje

In functie de dimensiunea spatiului pe care doresti sa o racoresti si de tipul de sistem de racire cu vapori de apa pe care il doresti, aceste dispozitive tind sa devina destul de scumpe. In principiu, cea mai scumpa parte a sa este pompa. Un sistem cu presiune joasa poate ca nu este cea mai eficienta optiune deoarece vaporii mici si fini de apa necesari evaporarii nu pot fi obtinuti in acest caz. Sunt unele cazuri in care instalarea produsului trebuie facuta de un specialist, de unde si costul usor mai ridicat.

In zonele cu umiditate ridicata (peste 80%) sau in cele in care nu este foarte cald, sistemul pentru racirea terasei poate ca nu este cea mai buna investitie, pentru ca acesta nu poate face fata in reducerea semnificativa a temperaturii.

 

Ei bine, cam atat despre avantajele si dezavantajele unui sistem de racire cu vapori de apa si daca se merita sau nu sa investesti intr-o astfel de solutie de racorire. Nu cred ca este o experienta mai placuta decat sa te relaxezi leganandu-te intr-un balansoar din ratan natural si sa lasi sistemul sa creeze temperatura confortabila pentru o dupa masa cat mai excelenta, atunci cand vii obosit dupa o zi lunga prin arsita orasului.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo