Exista o multime de moduri in care sa iti construiesti un iaz decorativ in gradina locuintei. Unele dintre ele sunt destul de complicat de realizat si necesita o investitie semnificativa, in timp ce altele sunt relativ simple si destul de ieftine. Este important sa alegi metoda optima de realizare a iazului luand in considerare scopul pentru care il vei construi.
Daca vei dori un iaz pentru pesti, va trebui sa alegi locul de pozitionare cu mare grija, este necesar ca macar o parte din acesta sa fie in bataia directa a razelor soarelui. Mai mult, este neaparat necesar sa te asiguri ca apa este in permanenta curata.
Pasul 1. Alege locul in care vrei sa construiesti
Ai in vedere ca macar o cincime din iaz sa fie bine luminata de catre soare. Iazul este un eco sistem ascuns, nu contine doar apa, ci si un mediu propice pentru mii de organisme ce traiesc in el. Aici vorbim atat de plante cat si de animale. Organsimele au nevoie de lumina soarelui pentru a-si asigura vitalitatea, iar daca suprafata apei este mereu umbrita, acestea nu se pot dezvolta, iar in final vor muri.
Pe langa lumina soarelui, iazul trebuie sa aiba apa curata in mod constant, Este recomandat sa construiesti un iaz in apropierea unui izvor natural, astfel te asiguri ca apa proaspata va umple mereu iazul.
Pasul 2. Determina adancimea iazului
Adancimea medie a unui iaz de dimensiuni mici ar trebui sa fie in jur de 1.5m. Suficient daca vrei sa construiesti un iaz decorativ pentru gradina, insa daca planuiesti sa cresti pesti, ai nevoie de un iaz mai adanc. Pe langa asta, ia in considerare si faptul ca apa nu va putea fi incalzita uniform de razele soarelui daca iazul este mai adanc de 1.5m.
Pasul 3. Materiale
Ca sa formezi un iaz, nu este necesar doar sa sapi o groapa si sa o umpli cu apa. Pentru a-i da o forma frumoasa si placuta din punct de vedere vizual, trebuie sa te folosesti de un cadru. Cea mai simpla metoda este sa cumperi forme special create pentru iazuri din plastic, insa dezavantajul lor este ca durata de viata este destul de limitata. Ai posibilitatea sa construiesti chiar tu rama iazului dintr-o combinatie de beton amestecat cu nisip si pietricele mici.
Ai nevoie de:
- lopata
- funie groasa
- taruse din lemn
- nisip de rau
- folie de polietilena
- cateva caramizi
- pietre decorative
Instructiuni
Este indicat sa te apuci sa construiesti iazul primavara. Vremea calda si insorita te va ajuta sa duci treaba la bun sfarsit mai repede. Intregul proces de realizare al iazului va include urmatorii pasi:
Marcheaza marginile iazului in functie de forma pe care doresti sa o obtii la final. Te poti ajuta de funie si de taruse ca sa faci asta. Cu o lopata, incepe sa sapi iazul si pe margini, lasa putin spatiu pentru asezarea plantelor decorative. La final, ar trebui sa arate ca o treapta facuta din pamant
Netezeste fundul iazului si acopera-l cu nisip. Aseaza folia din polietilena si pe marginile acesteia, aseaza caramizi pentru sustinere.
Umple iazul cu apa si mascheaza folia cu plante si pietre ornamentale
Nu umple cu apa groapa facuta in pamant, fara sa pui folie, pentru ca aceasta va fi absorbita si iazul va disparea.
De asemenea, nu uita sa mai cureti din cand in cand iazul. Acest lucru nu doar ca il va face sa arate minunat, insa va creste si durata lui de viata
Cu cat iazul este mai mic, cu atat va fi necesar sa il cureti mai des, de cel putin 2 ori pe an, in timp ce un iaz decorativ mare necesita o curatare o data la cativa ani. Iazul ornamental cu un sistem artezian, plante plutitoare si pesti poate transforma rapid un loc simplu intr-unul care iti taie respiratia.