Cele mai scumpe tipuri de piscine, piscinele ingropate sunt fara indoiala si cele mai impunatoare, aspectuoase, dar si durabile piscine, cu durate de viata ce se intind pe perioade de zeci de ani. Costurile de constructie sunt cu mult peste pretul unei piscine supraterane cu pereti metalici sau al unei piscine gonflabile, insa satisfactia oferita este una pe masura: spatiu generos de relaxare si inot, dar si posibilitatea optarii pentru o forma cat mai personalizata, care sa fie in ton cu arhitectura casei si a gradinii. Si pentru ca nu este deloc usor sa alegi cea mai convenabila solutie pentru casa ta, in continuare mi-am propus sa te ajut cu o serie de sfaturi utile in demersul construirii unei piscine ingropate.
1. Este de dorit o documentare atenta in prealabil, care poate sa contina inclusiv detalii tehnice de specialitate si o analiza comparativa a preturilor. Trebuie sa ai in vedere atat forma si designul viitoarei piscine (rotunda, ovala sau piscina dreptunghiulara), cat si tehnologiile disponibile pe piata, dar si costul de implementare ale acestora, de la tipul pompelor de filtrare, pana sistemele de siguranta instalate.
2. Daca o piscina gonflabila o vei putea instala de unul singur in aproximativ 10 minute, in cazul unei piscine ingropate va trebui sa apelezi la o echipa de spacialisti, de preferat cu vechime si experienta, dispusi sa ofere la cerere si un portofoliu de lucrari. Durata de constructie poate dura saptamani sau chiar luni de zile, in functie de complexitatea lucrarii, dar si de seriozitatea firmei prestatoare.
3. Costul asigurarii sigurantei perimetrului piscinei. Aspect neglijat de multi proprietari, insa foarte importanta este asigurarea sigurantei locatiei pentru cei din jur, in special pentru cei mici. Daca ai copii, poti opta pentru alarme in zona portilor, tehnologii cu senzori infrarosu de miscare, incuietori eficiente sau camere video de supraveghere. Toate acestea insa vor creste considerabil bugetul final alocat proiectului.
4. Conditiile climatice, respectiv cantitatile de precipitatii anuale si variatiile de temperatura. Te poti folosi de beneficiile unei piscine in spatiu deschis doar pe perioada verii, sau poti amenaja un spatiu acoperit si incalzit, astfel incat piscina sa fie functionala pe tot parcursul anului, prevenind fenomenul de inghet.
5. Utilitate si destinatie. Piscina va fi folosita in scop personal doar de catre membri familiei, caz in care poate fi una de dimensiuni reduse, sau dimpotriva va fi o investitie destinata accesul publicului larg, menita sa aduca venituri financiare in timp, caz in care dimensiunea si finisajele vor impune costuri suplimentare?
6. Consultarea legislatiei in vigoare. Aici trebuie sa ai in vedere atat obtinerea autorizatiilor de constructie eliberate de catre organele abilitate, cat si modificare politei de asigurare a locuintei care sa includa si noua amenajare, daca este cazul.
7. Curatarea apei si intretinerea. Indiferent de modelul ales, vor exista costuri de mentenanta si de intretinere a piscinei, care sa asigure in permanenta o apa curata si sigura pentru sanatatea ta si a celor din jur. Poti opta pentru sisteme de filtrare cu un consum energetic redus, sisteme manuale sau automate de curatare.
Vezi Oferta de Solutii Intretinere Piscina si Accesorii
8. Evita pe cat posibil plasarea unor plante de dimensiuni mari in imediata apropiere a piscinei, din motive evidente. De asemenea, alege un model de tip bob de fasole daca iti doresti un aspect cat mai natural, sau mergi pe un design clasic si opteaza pentru o piscina dreptunghiulara, daca esti pasionat de inot.
Cu siguranta ca ar mai fi lucruri de punctat, fiecare situatie este particulara si poate necesita chiar consultarea unui specialist in peisagistica. Important este sa te inarmezi cu rabdare pentru o documentare temeinca si sa alegi din prima varianta optima, pentru ca o amenajare ulterioara este cu mult mai greu de realizat si mai costisitoare, comparativ cu inslatarea initiala.