Cum Aleg Cea Mai Buna Coasa Electrica?

Ce trebuie sa ai in vedere, la ce preturi sa te astepti si care sunt principalele caracteristici ale unei coase electrice bune, despre toate aceste aspecte plus alte informatii extrem de utile, am ales sa vorbesc in ghidul de cumparaturi prezent in randurile de mai jos.

Sunt convins ca cei care citesc aceste randuri stiu de la bunicii lor, in vacantele petrecute la tara, cum arata o coasa clasica cu maner de lemn si ce efort fizic sustinut implica folosirea acesteia pe perioada verii. Daca nu iti doresti o talie de viespe, nu ai idee cum se bate o coasa veche si nu esti in cea mai buna forma fizica, cel mai probabil ca ai nevoie de o coasa electrica eficienta, la un pret bun.

O casa ordonata si curata la interior trebuie completata de un gazon cel putin la fel de aranjat, tuns uniform si ingrijit la timp. Cu mult mai ieftina comparativ cu o motocoasa pe benzina sau o masina de tuns iarba, coasa electrica pe baterii sau racordabila la retea se preteaza gradinilor de intindere mica, de pana la 100-120 de metri patrati.

 

Cele Mai Bune Coase Electrice

Coasa electrica Einhell BG-ET 5529
Coasa electrica Einhell BG-ET 5529
Coasa electrica cu motor rezistent cu putere de 550W si sistem de taiere cu fir. Cele 10500 rpm, axul telescopic si rotile de ghidare permit taierea ierbii intr-un mod cat mai placut.
Coasa electrica Einhell Power-X-Change GE-CT 18 Li
Coasa electrica Einhell Power-X-Change GE-CT 18 Li
Alege aceasta coasa electrica pentru gazon cu 8500 rpm, maner telescopic lung, aparatoare de flori si o latime de taiere de 24 cm daca vrei un produs durabil, rezistent la pret avantajos.
Coasa electrica Skil F0150731AA
Coasa electrica Skil F0150731AA
Coasa electrica marca Skil cu motor puternic de 1000w, diametru mare de taiere de 35 cm, design ergonomic si foarfece reglabile pentru taierea usoara si rapida a gazonului din gradina.
Coasa electrica Skil F0150730AA
Coasa electrica Skil F0150730AA
Coasa electrica pentru tunderea gazonului cu motor de 250 w, ideala pentru o curte de dimensiuni medii, cu sistem de taiere cu doua fire, 12000 rpm, constructie ergonomica si ax telescopic.

 

In linii mari, cele mai importante puncte forte ale coaselor electrice ar fi: sunt mobile si usoare, putand fi foloste de toti membrii familiei in locuri greu accesibile, sunt mai putin zgomotoase si sunt ieftine comparativ cu concurentele lor directe, fiind modele eficiente ce nu depasesc suma modesta de 100 lei.

Sunt si situatii in care coasa electrica nu este cea mai practica varianta, pentru ca, spre exemplu, iti va fi destul de greu sa tunzi suprafete mai mari de gazon la o inaltime uniforma, caz in care iti recomand sa folosesti simultan si o masina de tuns iarba. Este important sa intelegi ca sunt doua aparate diferite cu utilizare diferita, coasa electrica este mai inceata dar eficienta in preajma pietrelor sau a ornamentelor de gradina, in timp ce masina de tuns iarba este mult mai rapida, insa fara acces in locurile anterior mentionate.
Si totusi, cum alegi cea mai buna coasa electrica? Va trebui sa ai in vedere urmatoarele caracteristici de natura tehnica si nu numai.

1. Puterea de lucru

O putere sporita va impune o viteza mai mare in rotirea sistemului de taiere si deci vei face o mai mare economie de timp. Tehnic vorbind in cifre, sursele de specialitate sustin ca o motocoasa cu putere de 400 W este suficienta pentru gradinile mici de pana la 50-60 metri patrati, in vreme ce pentru gradinile mari este indicat sa te orientezi spre coase cat mai puternice, ce pot atinge chiar si 1000W.

Puterea sporita presupune eficienta si reducere a timpului de lucru efectiv alocat. Pentru unele modele producatorii ofera in fisa de caracteristici si detalii precum numarul de rotatii pe minut. Lesne de inteles, este de dorit ca acest indicator sa fie cat mai mare.

2. Tipuri si mecanisme de taiere

Ca si in cazul motocoaselor pe benzina, si in cazul coaselor electrice, poti opta pentru un sistem de taiere cu fir de nylon sau pe baza de cutit (lama). Cele mai populare modele sunt cele cu fire de nylon pentru ca se intretin foarte usor, schimbarea firului nu este costisitoare si nici nu necesita aptitudini speciale.

Deteriorarea sitemului de taiere este inevitabila atunci cand in iarba sunt ascunse pietre sau resturi lemnoase, caz in care schimbarea firului de nylon este o operatiune aproape banala. Daca dispui de o gradina intinsa, te poti orienta spre o coasa cu o latime mai mare de taiere, exprimata in centimetri.

3. Utilizare – facila / greoaie?

Cu o greutate ce poate atinge un maxim de 2 kg datorita motorului electric silentios, coasele electrice au avantajul major ca pot fi folosite fara batai de cap de toti membri familiei, atat timp cat masurile de siguranta sunt respectate.

Mai mult, tot pentru un mai mare confort in utilizare, majoritatea modelelor dispun atat de un sistem de reglare al unghiului de inclinare a manerului cat si un maner telescopic care sa poata fi adaptat dupa inaltimea fiecarui utilizator. Pentru taieri si aranjari de finete a peluzei, in partea inferioara a aparatului, un ax culisabil permite reglaje ale latimii de taiere.

4. Mod de alimentare cu energie

Modelele cu cablu de alimentare se bucura de o mobilitate limitata, de cele mai multe ori acoperind o suprafata de pana la 50 metri. Poti rezolva totusi acest mic inconvenient daca dispui de un prelungitor electric sau de o priza externa cu protectie. In schimb, daca modelele pe baza de acumulatori nu iti ofera o limitare in spatiu, iti vor impune o limitare in timp, exprimata in minutele de autonomie data de capacitatea bateriei. Asadar, acorda atentie detaliilor tehnice date de producator in cazul coaselor eletrice pe acumulatori.

5. Garantia

Probabil ca cea mai buna coasa electrica nu iti va da ocazia sa faci uz de perioada de garantie data de producator, perioada care se intinde de obicei pe parcursul a 2 ani de zile. Daca esti o persoana responsabila si vei pastra si utiliza aparatul in conditii optime, ai toate sansele sa te folosesti de el o perioada buna de timp, chiar si dupa ce perioada de garantie a expirat.

6. Masuri de protectie

Absolut toate modelele trebuie sa dispuna de sistem de protectie care sa impiedice accidentarea cu obiecte dure aruncate in timpul utilizarii. Pe langa folosirea ochelarilor de protectie, in cazul coaselor electrice exista pericolul accidentarii prin curentare, motiv pentru care este recomandat sa verifici constant starea cablurilor de alimentare si sa te asiguri ca acestea nu au fost afectate de trecerea timpului sau deteriorate in timpul utilizarii.

In concluzie, daca te deranjeaza zgomotul generat de motocoasele pe benzina sau mirosul de benzina arsa, iar bugetul alocat pentru taierea ierbii este unul modest, trecerea unei coase electrice pe lista de cheltuieli pare sa fie rezolvarea problemei.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

eRev.ro
Logo